pinbud Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2021 Mam wielka prośbę o szybką odpowiedź.Dzisiaj wędziłem kiełbasy (nazywam po prostu domową, nie żadną wymyślna( i 3 wcześniej zapeklowane polędwiczki.Polędwiczki wyszły soczyste, ale niestety kwaśne w smaku, kiełbasa tak samo.Skorzystałem z podpowiedzi i zamoczyłem wyroby w roztworze sody oczyszczonej. Teraz suszę w garażu.I teraz moje pytanie, czy jutro, po wysuszeniu, rozgrzać wędzarnię i jeszcze podwędzić, czy już nic więcej nie robić ?Oczywiście mam na myśli sytuację, kiedy kwaśność się zmniejszy lub zaniknie. Serdecznie Wszystkich PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2021 prośbę o szybką odpowiedź. Szybka odpowiedźBo nie osuszyłes odpowiednio lub / i mokre drewnoReszte tym razem powoli sobie doczytaj Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinbud Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2021 Witam Serdecznie Toshibę.Dziękuję za podanie ewentualnej przyczyny, ale prosiłem doświadczonych o poradę, czy jutro wędzić ?.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2021 Jeżeli kwaśność zniknie razem z zapachem, to po porządnym wysuszeniu możesz podwędzić. Suchym drewnem oczywiście. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinbud Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2021 Dziękuję Miki.Właśnie o to mi chodziło.Spokojnej nocy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Jeżeli kwaśność zniknie Choćbyś się dwoił i troił kwacha się nie pozbędziesz, posmak zawsze będzie Edytowane 21 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2021 Jeżeli to była kwaśność powierzchowna, czyli tylko osady octu na powierzchni, a nie skwaśnienie całej masy, to jest szansa, że po kąpieli w sodzie ustąpi. Jeżeli skwaśnieje farsz, to faktycznie tylko kosz... Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2021 to faktycznie tylko kosz... Oj MIKI,MIKI - jest jeszcze bigos ..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) to faktycznie tylko kosz...Oj MIKI,MIKI - jest jeszcze bigos ..... Jak dla przyjaciół ujemnych czemu nie. Choć może to za mocna kara. Edytowane 21 Marca 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2021 Jak dla przyjaciół ujemnych czemu nie. Choć może to za mocna kara. Taki bigos to tylko dla kochanej teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2021 ujemnych Taki bigos to Znacie kwaśne wędzonki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinbud Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2021 Witam WszystkichWczoraj kąpiel kiełbasy w roztworze sody, 50g/1l, niestety dzisiaj rano kiełbasa kwaśna, kolejna kąpiel w roztworze 80g/1l, po tym sparzenie ok 9min. ok 70 stopni Celsjusza, wieczorem niestety dalej kwaśna, Efekt - kiełbasa do kosza.Ponadto i to chyba najgorsze, Żona zraziła się do wędzenia.Dziękuję Wszystkim, którzy chcieli pomóc.PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2021 Efekt - kiełbasa do kosza. Tak jak pisałem w poście nr 6, Ponadto i to chyba najgorsze, Żona zraziła się do wędzenia. Nie należy się zrażać, następne wędzenie wyjdzie lepsze czym więcej zaczniesz wędzić to zrozumiesz jaki błąd zrobiłeś. Poczytaj sobie forum zanim zrobisz następne podejście do dymienia, jest tu dużo wiedzy i warto z niej skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2021 Spokojnie. Wywieś kiełbasę na kilka dni w przewiewne miejsce. Jeśli zakwaszeniu uległa powierzchnia kiełbasy, powinno pomóc. Jeśli cały przekrój, do kosza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2021 Ponadto i to chyba najgorsze, Żona zraziła się do wędzenia. Oj tam Oj ta. Ważne by nauka nie poszła w las , tylko w nas. Ja kiedyś cały wsad wędzarni tak załatwiłem. Wszystko poszło do puchy . I to nauczyło mnie by nie pośpieszać . Nie rezygnuj , dobrze osuszaj , wędź suchym drewnem , niech dym swobodnie wydobywa się z wędzarni , będzie ok. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2021 Przede wszystkim należy dbać od początku o prawidłowy przebieg przygotowania farszu. Peklowanie właściwą dawką peklosoli, w temperaturze nie przekraczającej 6 stopni, dodatki zakwaszające, jak np czosnek najlepiej dodawać przed samym nadziewaniem w jelita. Po nadzianiu osadzać w temperaturze ok 4 stopnie nie dłużej jak 12 godzin, w temperaturze pokojowej nie dłużej jak dwie. W początkowej fazie wędzenia nie uszczelniać komory wędzarni - nie przykrywać beczki, nie domykać drzwi komory. Wędzić suchym drewnem, bez płomienia. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2021 np czosnek najlepiej dodawać przed samym nadziewaniem w jelita. To jest wymóg technologiczny, a nie opcja.W przypadku kwaśnienia wędlin, należy przede wszystkim dokładnie OSUSZAĆ WYROBY PRZED WĘDZENIEM WŁAŚCIWYM, używać wyłącznie suchego drewna lub zrębek.O technologii przygotowania wędlin i wędzonek do wędzenia nie będę pisał, gdyż są one jasno i precyzyjnie określone we wszystkich prawidłowych przepisach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2021 Nader często ten wymóg jest traktowany lekce. Również w propagowanych przez net przepisach. Dlatego o tym wspomniałem. Oczywiście, powinienem użyć "należy" a nie "najlepiej". Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Marca 2021 Dlatego na naszym portalu walczymy o prawidłowe i bezpieczne technologie domowej obróbki mięsa. Przepisy w internecie najczęściej pochodzą od "domorosłych technologów", działających w oparciu o zasadę - nieważne jak, byle zaistnieć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Marca 2021 Dlatego na naszym portalu walczymy o prawidłowe i bezpieczne technologie domowej obróbki mięsa. ..............Dodałbym jeszcze, że cześć Forumowiczów wykonując jakiś wyrób przeczyta jedynie listę jego składników. Na przeczytanie technologi wykonania już nie ma czasu.A potem Pomocy, Ratunku, SOS czy May Day.Czytać czytać i jeszcze raz czytać. Ze zrozumieniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) np czosnek najlepiej dodawać przed samym nadziewaniem w jelita.To jest wymóg technologiczny, a nie opcja. W przypadku kwaśnienia wędlin, należy przede wszystkim dokładnie OSUSZAĆ WYROBY PRZED WĘDZENIEM WŁAŚCIWYM, używać wyłącznie suchego drewna lub zrębek. O technologii przygotowania wędlin i wędzonek do wędzenia nie będę pisał, gdyż są one jasno i precyzyjnie określone we wszystkich prawidłowych przepisach. Napiszcie proszę co znaczy "przed samym nadziewaniem w jelita". Ja robię kiełbasę wg poniższego przepisu z forum (Chłopska wg Szczepana) - doradźcie czy muszę coś zmieniać? I jak? Wiem że to stary post i przepis... Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach kiełbasa jest gotowa Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić. Gwarantuję dobry smak . Edytowane 23 Marca 2021 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Marca 2021 czy muszę coś zmieniać Nic nie zmieniaj to tylko 12-15 godzin . Chodzi o dłuższe peklowanie ze świeżym czosnkiem, przy granulowanym nie masz tego efektu. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Marca 2021 Pod żadnym pozorem nie zniechęcaj się. Następnym razem jak zrobisz prawidłowo to żona będzie Ci kazała robić następną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Marca 2021 Następnym razem jak zrobisz prawidłowo to żona będzie Ci kazała robić następną A później dojdą wędzonki, chleby, sery, napitki i... nawet nie zauważysz jak zrezygnujesz z marketowego jadła Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.