Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prosty przepis na bradzo smaczną golonkę prasowaną bez szynkowara


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31117 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 mar 2021 - 18:35

Mimo tego, że chodzi o wyrób prasowany, do jego przygotowania nie potrzebujemy praski. Przygotowujemy go podobnie jak w przypadku przygotowania salcesonu.

Kiedyś, podczas poszukiwań dobrych przepisów na stronach rosyjskich, znalazłem przepis na golonkę prasowaną. Z uwagi na prostotę przygotowania tego bardzo smacznego produktu, postanowiłem dzisiaj wkleić przepis wraz z opisem sposobu wykonania.

Próba została przeprowadzona w sobotę. Oto wyniki.

 

Składniki:

 

1. Mięso:

 

- dwie golonki tylne (w miarę równej wielkości).

 

2. Przyprawy:

 

- woda – ok. 2,5 l,

- liść laurowy – 3-4 szt.,

- kilka ziaren kolendry,

- kilka ziaren ziela angielskiego,

- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego,

- czosnek – ok. 7 ząbków,

- sól – 2,5 łyżki stołowe, (ja dałem 3 gdyż lubię bardziej słone)

- pieprz czarny mielony,

- majeranek – opcja,

- cebula cała – 1 szt.,

- marchew – 1 szt.,

- pietruszka – 1 szt.,

- inne przyprawy lub zioła według własnego gustu.

 

3. Sprzęt:

 

- duży garnek,

- deska do krojenia,

- folia spożywcza,

- foremka do ciasta (keksówka – większa).

 

Przygotowanie:

 

1. Golonki dokładnie czyścimy i myjemy.

2. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy.

3. Zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa (całe), pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, 4 ząbki czosnku (pokrojone) oraz sól.

4. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem ok. 4 godzin, do momentu, kiedy golonki są już ugotowane (zaczynają odchodzić od kości, a mięso jest miękkie), ale się nie rozsypują.

5. Na stole rozkładamy folię spożywczą. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej pierwszą golonkę i po odsączeniu, kładziemy delikatnie na folii.

6. Nożem, przecinamy ją wzdłuż kości, delikatnie wyjmujemy obie (pomagając sobie nożem).

7. Teraz, przy pomocy foli, ostrożnie wykładamy golonkę do przygotowanej foremki tak, by skóra znalazła się na spodzie. Nacinamy nożem większe mięśnie i ręką wyrównujemy powierzchnię.

8. Tak przygotowane mięso posypujemy mielonym pieprzem i smarujemy wyciśniętym za pomocą praski, czosnkiem (pozostałe 3 ząbki). Na tym etapie możemy, według własnego gustu, dodać np. majeranek, paprykę, zioła itp. Ja posypałem jeszcze lekko solą.

9. Drugą golonkę odsączamy i po wyjęciu kości i nacięciu mięśni, przy pomocy foli wykładamy do foremki tak, by skóra znalazła się od góry. Ręką dociskamy mięso i wyrównujemy wszystkie nierówności starając się, by wycisnąć z formy jak najwięcej powietrza. Odstawiamy na kilkanaście minut do odparowania.

10. Na powierzchnię bloku kładziemy folię spożywczą i deskę do krojenia. Dociskamy ręką dokładnie formując blok.

11. Naszą „praskę” wynosimy na balkon i na desce stawiamy garnek z rosołem powstałym z gotowania mięsa lub inne obciążenie.

12. Rano nasza goloneczka jest gotowa. Zdejmujemy folię, i umieszczamy foremkę w ciepłej wodzie na kilkadziesiąt sekund, co ułatwi wyjecie bloku z formy.

Golonka jest bardzo smaczna, szczególnie z chrzanem lub musztardą. Blok jest wyjątkowo zwięzły – można kroić na milimetrowe plastry. Mięso jak i skórki, są bardzo miękkie i nie rozpadają się.   

Zachęcam do zrobienia, jako ciekawa i smaczna ozdoba świątecznego stołu.

 

Smacznego

 

PS.

Rosół, odcedzamy, rozlewamy do butelek i zamrażamy. Posłuży jako wspaniała baza do wszelkiego rodzaju zup.


Użytkownik Maxell edytował ten post 21 mar 2021 - 18:37


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 mar 2021 - 19:00

Ten rosół zamrażany nie rozsadzi butelek? Gęste zupy np flaki mrożę w plastikowych pojemnikach (np po matiasach) ale rosół w butelce bałbym się.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 21 mar 2021 - 19:04


#3 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31117 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 mar 2021 - 19:03

Nie jest aż tak gęsty. Poza tym, nie musisz lać pełnych butelek. Wybór pojemników należy wyłącznie do Ciebie. :D



#4 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 mar 2021 - 19:05

Oki. Spróbuje.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3547 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 21 mar 2021 - 19:37

Sa jeszcze plastikowe butelki, które nie napełnione ma max nie rozsadzają się przy zamarzaniu

Choc osobiście używam woreczków dwustanowych.

Kwadratowa forma lepiej / ekonomiczniej się układa w zamrażarce. dodatkowo są płaskie więc szybciej zamarzają od walcowych kształtów butelki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych