Skocz do zawartości

Czy gotujecie wodę pod zalewę peklosoli?


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dobrą wodę i nie gotuję 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie gotuje , w kranie mam lepsza wode niz ta z butelek  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie podawać przy okazji gdzie kto mieszka, bo to (przy tym pytaniu) ma diametralne znaczenie przy odpowiedzi

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie.Grodzisk Mazowiecki.Woda z wodociagu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@TOSHIBA, a to fakt , unas wode z kranu leja do butelki dla niemowlakow :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jakieś podstawy naukowe tego    kategorycznego zakazu ?

Zastanawiam się, czy nie ma tu analogii z wodą do kiszenia ogórków.

Jej przegotowanie redukuje sole zawarte w wodzie, co sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych i mięknięciu ogórków.  

Obawiam się, że badań na ten temat nie ma (co do peklowania) chyba, że jeszcze stare, radzieckie :laugh: .

Jeżeli dobra praktyka i ekonomia wykazały, że wody nie trzeba gotować to podejmowanie takich badań byłoby bezzasadne,

W dodatku tradycyjne peklowanie z saletrą bazowało wręcz na chowie bakterii denitryfikacyjnych więc dezynfekcja wody kolidowała z tą funkcją.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakieś podstawy naukowe tego :rolleyes: kategorycznego zakazu ?

 

 

Obawiam się, że badań na ten temat nie ma (co do peklowania) chyba, że jeszcze stare, radzieckie :laugh: .

 

Aniu rozwinę trochę Twoją myśl udzielając odpowiedzi na pytanie zadane w temacie. Kiedyś ludzie przegotowywali wodę do sporządzenia solanki ponieważ woda pochodziła ze studni przydomowych i nikt wtedy żadnych badań nie wykonywał. Analogicznie tą samą wodę gotowało się do spożycia. W obecnych czasach większość gospodarstw domowych ma wodę z wodociągów która jest uzdatniana, oczyszczana i przebadana ( jest biologicznie bezpieczna ) dlatego możemy ją pić bezpośrednio z kranu jak również z niej wykonywać solanki do mięs bez potrzeby jej wcześniejszego przegotowania.

Wniosek :

1. Jeżeli posiadamy wodę z wodociągów nie trzeba jej gotować do sporządzenia solanki

2. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i nie mamy badań jakości wody to należy ją przegotować. Jeśli mamy badania sprawa jasna.

3. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i mamy własną stację uzdatniania wody co się coraz częściej stosuje oraz badanie to spraw jasna.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wniosek : 1. Jeżeli posiadamy wodę z wodociągów nie trzeba jej gotować do sporządzenia solanki 2. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i nie mamy badań jakości wody to należy ją przegotować. Jeśli mamy badania sprawa jasna. 3. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i mamy własną stację uzdatniania wody co się coraz częściej stosuje oraz badanie to spraw jasna.
 

 

I o to chodzi  :cool:  - nie można kategorycznie twierdzić, że:

 

Do zalewy peklującej nie gotujemy wody!
 

nie znając jej źródła i jakości.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zaczynałem od kupowania wody w 5l butlach, później gotowałem i trwało to tak do chwili gdy kol.Bagno wspomniał o tym chyba w filmiku, że kiedyś woda była wątpliwej jakości, dlatego bezpieczniej było ją gotować. Od tamtego momentu leję prosto z kranu ( a wodę mamy baardzo twardą) i nigdy nie miałem problemu z peklowaniem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba pamiętać, że niektórzy peklują i wędzą na  :rolleyes: RODOS (Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką), a tam z jakością wody bywa  :cool: różnie - dlatego w dziale " Dla początkujących" trzeba zwracać uwagę na takie "niuanse"

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie wody odtlenia wodę. Z tego co się orientuję peksol tlenu nie potrzebuje, ale w tym przypadku rachunek ekonomiczny przeważa. Po co wydawać kasę jak nie trzeba. Saletra potrzebuje tlen ale dawniej woda była wątpliwej jakości to przeważał aspekt bezpieczeństwa i gotowano. Do ogórków chyba bardziej chodzi o tlen w wodzie więc nie gotujemy.

Upierać się nie będę bo specjalistą nie jestem.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda to temat rzeka.  :)

Nawet jeżeli źródło jest idealnie czyste, woda 100 razy przebadana, to i tak słabym punktem jest przesył wody.

Pomiędzy "wodociągami" a Waszym kranem, moze byc kilometry rur.

Jedne pamietaja komune, ine nowki z plastiku.

Woda w tym czasie jest "wzbogacana" tym co po drodze wypłucze.

Drugim czynnikiem jest czas ile ta woda spędziła w tych rurach, od wpompowania (czyli moment ostatniego badania) do momentu kiedy wypłynęła z kranu w Waszych domach.

Można generalizować wszystko i stwierdzić że trzeba filtrować, gotować itd, lub w druga strone, nic nie robić tylko pic jak leci.

Gdzie jest prawda?

Nie ma jej,

Każdy przypadek jest odrębny i w dodatku zmienia się w miarę ilości i poboru wody, czasami również pory roku w danej nitce wodociągowej.

Mawet ostatnie wydarzenia, czyli CV19 ma /będzie miał wpływ na jakość wody. Lockdown zakłóci wcześniejszą sytuację, ze względu na inny pobór wody i jej jakość może się zmienić

Tak jak na wstępie,--  temat rzeka   :)  :laugh:

 

PS

Ttytulowe pytanie mozna rozszrzyc, Np : 

Czy gotujecie lub/i filtrujecie wodę pod zalewę peklosoli?

Bo jedna sprawa to bakterie, a inna, to zanieczyszczenia / wzbogacając wodę

:laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ttytulowe pytanie mozna rozszrzyc, Np :  Czy gotujecie lub/i filtrujecie wodę pod zalewę peklosoli? Bo jedna sprawa to bakterie, a inna, to zanieczyszczenia / wzbogacając wodę
a pozniej mozna jeszcze dalej drazyc ..jak czesto wymieniacie filtry tej filtrowanej wody ..

Ja uzywam kranowki bo u nas jest dobra i skoro taka prosta z kranu pije to i do zalewy bedzie ok , 

 A ciekawe czy tak samo ci pijacy plyny babelkowe sie zastanawiaja czy to dobre ..a widze ze swojska kielbaska  % i popijane P lub C :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ciekawe czy tak samo ci pijacy plyny babelkowe
 

Nie wiem jak jest w innych zakładach, ale podejrzewam ze podobnie.

W Poznaniu piwo Lech, browary ciągną gigantyczna ilość wody z wodociągów, i na miejscu przepuszczają przez ogromne zbiorniki wypełnione różnymi warstwami usypanymi kruszywami.

Jak sie pytalem dlaczego tak robią przy tak wielkim zapotrzebowaniu na wodę, nie taniej bylo by wywiercić studnie głębinową??,

Odpowiedź była prosta.

Ekonomia.

Ciągłe badania wody kosztują, a tak to można zwalić winę i odpowiedzialność na wodociągi. :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jak jest w innych zakładach, ale podejrzewam ze podobnie.

Niezupełnie.

Tyskie Browary Książęce czerpią z szeregów ujęć głębinowych, zrobionych jeszcze w "książęcych" czasach. Usytuowanie: od browaru tzw. Obywatelskiego pod górkę mikołowską.

Jeszcze kilka lat temu można było taką wodę pobrać z tzw. przelewu. Była znakomita.

Jednak  później źródełko przelewowe wyschło. Zbiegło się to ze znaczącą rozbudową browaru. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chociaż kranówkę warszawską pijam na co dzień, to do peklowania od początku wodę gotuję i @karolszymczak mi nie zabroni.  ;)  Swoją drogą chciałbym kiedyś zobaczyć odpowiedź Karola na jakieś zadane pytanie.  :tongue:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.