luny74 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2021 Witam,moja kobieta bardzo lubi kiełbasę krakowską ja zresztą też Mam tylko mały problem otóż skład mięsa mam dopracowany (40 % szynki w grubą kostkę i 60 % łopatki zmielonej jako wypełnienie) natomiast nie mogę dopracować przyprawy. Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.PozdrawiamRysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada Również w gotowej mieszance przyprawowej; ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy Edytowane 28 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.Nie miałem w ustach wędliny ze sklepu przez ostatnie 12 lat (niedawno była rocznica ) to nie wiem jak smakuje krakowska ze sklepu.Moją krakowska ma takie przyprawy :1.Pieprz -1,1g/kg2.Czosnek polski -2g/kg3.Kolendra mielona - 0,6 g/kg Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada Również w gotowej mieszance przyprawowej; ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy Edytowane 28 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2021 Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada Również w gotowej mieszance przyprawowej; ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy Bardzo cenne uwagi ale trochę nie na temat. Ja też staram się nie kupować wędlin w sklepie. Zapytałem tylko o konkretną przyprawę lub mieszankę tak żeby smak był zbliżony do oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2021 Zapytałem tylko o konkretną przyprawę lub mieszankę tak żeby smak był zbliżony do oryginału. https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1931-kielbasa-krakowska-parzona-bez-glutaminianu.htmlhttps://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/2142-kielbasa-krakowska-sucha-bez-glutaminianu.html Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2021 kiełbasę krakowską Krakowskie mamy trzy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kie%C5%82basa-krakowska-parzona-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10706-kie%C5%82basa-krakowska-krajana-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Nie wiem o którą pytasz? Jeśli o Krakowska suchą, to: czosnekpieprz czarnygałka muszkatołowa Jak zrobisz pięć kilogramów to na prawdę nie jest wielkim wysiłkeim utrzeć 1,5 grama gałki, zmielić 7,5 grama pieprzu i rozgnieść 3,5 grama czosnku. Zapytałem tylko o konkretną przyprawę lub mieszankę tak żeby smak był zbliżony do oryginału.https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1931-kielbasa-krakowska-parzona-bez-glutaminianu.htmlhttps://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/2142-kielbasa-krakowska-sucha-bez-glutaminianu.html To że bez glutaminianu, nie znaczy że bez chemii (ekstrakty przypraw), poza tym tam jest zbyt dużo przypraw jak na krakowską oryginalną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2021 Bardzo dziękuję za Wasze rady. Zauważcie, że w przyprawach zamiennie występuje kolendra lub gałka muszkatołowa. Pytanie co jest lepsze? Ja swoją krakowską wędzę ok 2,5 godz a potem parzę, tak żeby w środku miała ok 68 st C. Przed podaniem podsuszam ją ok 24 godz w ciepłym i suchym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Wędzi sie do koloru a nie na czas.Po drugie kiełbasę parzoną podwedź jeszcze raz po parzeniu na drugi dzień ciepłym dymem (25 -32C) przez 8 -12 h.A co do przypraw to zrób część z gałką a część z kolendrą .Poprubujesz ,która Ci i Twojej lubej bardziej odpowiada .Po drugim wędzeniu możesz podsuszyć Edytowane 28 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2021 zamiennie występuje kolendra lub gałka muszkatołowa Kolendra dodawana jest do krakowskiej parzonej, czyli powiedzmy takiej wersji szynkowej ( zresztą w szynkowej też jest) a gałka do krakowskiej suchej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Obydwie moga być suche.To nie jest wyznacznikiem przypraw.Są to po prostu dwa przepisy z innymi przyprawami.Szczerze mówiąc Twoje ilości przypraw są jak dla nas za małe. Edytowane 28 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2021 mam dopracowany (40 % szynki w grubą kostkę i 60 % łopatki zmielonej jako wypełnienie) Skład też trochę ubogi jak na porządną krakowską, w każdej wersji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2021 mam dopracowany (40 % szynki w grubą kostkę i 60 % łopatki zmielonej jako wypełnienie)Skład też trochę ubogi jak na porządną krakowską, w każdej wersji. A jaki skład proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2021 A jaki skład proponujesz? Podałem Ci linki, to zerknij. Obydwie moga być suche To tak, jakby podsuszać szynkową. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2021 Przestań. Szynkowa ma zdecydowanie inny skład surowcowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Przestań. Szynkowa ma zdecydowanie inny skład surowcowy.Przestanę bo nie chce się akurat z Tobą sprzeczać ale obie należą do: V. KIEŁBASY NIETRWAŁE ŚREDNIO LUB GRUBO ROZDROBNIONE Edytowane 28 Marca 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Marca 2021 Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Prosiłbym jeszcze o zestaw przypraw do szynkowej i rodzaj mięs. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Marca 2021 Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Prosiłbym jeszcze o zestaw przypraw do szynkowej i rodzaj mięs. Z góry dziękuję.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2021 Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Prosiłbym jeszcze o zestaw przypraw do szynkowej i rodzaj mięs. Z góry dziękuję.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/ Bardzo dziękuję. Wygląda smakowicie więc na pewno skorzystam z tego przepisu. Swoją drogą bardzo profesjonalnie omówione zrobienie tej wędzonki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Strasznie mało tych przypraw.Ja bym dał po 0.6g/kg.Tu masz inny zestaw przypraw.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kielbasa-szynkowa/a tu jeszcze jeden przepis z inna iloścìą przyprawhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14669-kie%C5%82basa-szynkowa-wg-kostka/ Edytowane 29 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.