Skocz do zawartości

Przyprawa do krakowskiej.


luny74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moja kobieta bardzo lubi kiełbasę krakowską ja zresztą też :)  Mam tylko mały problem otóż skład mięsa mam dopracowany (40 % szynki w grubą kostkę i 60 % łopatki zmielonej jako wypełnienie) natomiast nie mogę dopracować przyprawy. Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.

Pozdrawiam

Rysiek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.

Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie  :facepalm:

Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada  :laugh:

Również w gotowej mieszance przyprawowej;  ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak  :thumbsup:

Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy  :devil:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.

Nie miałem w ustach wędliny ze sklepu przez ostatnie 12 lat (niedawno była rocznica  :D) to nie wiem jak smakuje krakowska ze sklepu.Moją krakowska ma takie przyprawy :

1.Pieprz -1,1g/kg

2.Czosnek polski -2g/kg

3.Kolendra  mielona - 0,6 g/kg 

 

Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie  Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada  Również w gotowej mieszance przyprawowej;  ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak  Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy 

 

:D  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Może znacie jakąś gotową mieszankę która sprawi, że krakowska będzie smakowała jak ta ze sklepu.

Jak chcesz uzyskać taki sam smak to nie pozostaje nic innego jak zakup kiełbasy w sklepie  :facepalm:

Niewątpliwie będzie tam glutaminian, który tak Państwu odpowiada  :laugh:

Również w gotowej mieszance przyprawowej;  ale szkoda się męczyć, skoro ta ze sklepu to sam smak  :thumbsup:

Nam trudno coś podpowiedzieć bo kiełbas sklepowych nie jadamy  :devil:

Bardzo cenne uwagi ale trochę nie na temat. Ja też staram się nie kupować wędlin w sklepie. Zapytałem tylko o konkretną przyprawę lub mieszankę tak żeby smak był zbliżony do oryginału.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasę krakowską

Krakowskie mamy trzy:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kie%C5%82basa-krakowska-parzona-produkcji-paw%C5%82a/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10706-kie%C5%82basa-krakowska-krajana-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ 

 

Nie wiem o którą pytasz? Jeśli o Krakowska suchą, to:

 

czosnek

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

 

Jak zrobisz pięć kilogramów to na prawdę nie jest wielkim wysiłkeim utrzeć 1,5 grama gałki,  zmielić 7,5 grama pieprzu i rozgnieść 3,5 grama czosnku. 

 

 

To że bez glutaminianu, nie znaczy że bez chemii (ekstrakty przypraw), poza tym tam jest zbyt dużo przypraw jak na krakowską oryginalną.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za Wasze rady. Zauważcie, że w przyprawach zamiennie występuje kolendra lub gałka muszkatołowa. Pytanie co jest lepsze? Ja swoją krakowską wędzę ok 2,5 godz a potem parzę, tak żeby w środku miała ok 68 st C. Przed podaniem podsuszam ją ok 24 godz w ciepłym i suchym miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzi sie do koloru a nie na czas.Po drugie kiełbasę parzoną podwedź jeszcze raz po parzeniu na drugi dzień ciepłym dymem (25 -32C) przez 8 -12 h.A co do przypraw to zrób część z gałką a część z kolendrą .Poprubujesz ,która Ci i Twojej lubej bardziej odpowiada .Po drugim wędzeniu możesz podsuszyć

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiennie występuje kolendra lub gałka muszkatołowa
 

Kolendra dodawana jest do krakowskiej parzonej, czyli powiedzmy takiej wersji szynkowej ( zresztą w szynkowej też jest) a gałka do krakowskiej suchej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obydwie moga być suche.To nie jest wyznacznikiem przypraw.Są to po prostu dwa przepisy z innymi przyprawami.Szczerze mówiąc Twoje ilości przypraw są jak dla nas za małe.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam dopracowany (40 % szynki w grubą kostkę i 60 % łopatki zmielonej jako wypełnienie)

Skład też trochę ubogi jak na porządną krakowską, w każdej wersji. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaki skład proponujesz?

Podałem Ci linki, to zerknij.

 

 

 

Obydwie moga być suche
 

To tak, jakby podsuszać szynkową.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przestań. :rolleyes: Szynkowa ma zdecydowanie inny skład surowcowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przestań. :rolleyes: Szynkowa ma zdecydowanie inny skład surowcowy.

Przestanę bo nie chce się akurat z Tobą sprzeczać ale obie należą do:

 

V. KIEŁBASY NIETRWAŁE ŚREDNIO LUB GRUBO ROZDROBNIONE

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Prosiłbym jeszcze o zestaw przypraw do szynkowej i rodzaj mięs. 

Z góry dziękuję.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Prosiłbym jeszcze o zestaw przypraw do szynkowej i rodzaj mięs. 

Z góry dziękuję.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/

 

Bardzo dziękuję. Wygląda smakowicie więc na pewno skorzystam z tego przepisu. Swoją drogą bardzo profesjonalnie omówione zrobienie tej wędzonki.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie mało tych przypraw.Ja bym dał po 0.6g/kg.Tu masz inny zestaw przypraw.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kielbasa-szynkowa/

a tu jeszcze jeden przepis z inna iloścìą przypraw

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14669-kie%C5%82basa-szynkowa-wg-kostka/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.