Grzewlod Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Konstrukcyjnie absolutnie dokładnie tak samo jak Mesli i Dicku, czy nawet moim starym Rooslerze, w najdrobniejszych szczegółachTak czy siak kotlecik kolankowy będzie można powalczyć o 100g tylko czy gra warta świeczki, zacytuję klasyka "kto......" Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Kolego Robert5555, takie ilości przerabiam średnio raz na miesiąc (10÷15 razy w roku). Narazie nie zauważyłem żeby z nadziewarką coś złego się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Kotlecika nie będzie Grzegorzu, ponieważ będzie tak samo jak się to dzieje przy nadziewaniu Rooslerem, ta maleńka ilość zostająca w lejku, zostaje wepchnięta paluszkiem do jelita i po problemie. Tu będzie jeszcze wygodniej, ponieważ średnica tuby znacznie większa, i łatwiej łapsko włożyć . To ohydne kolano hydrauliczne 2 cale, to dla mnie totalna porażka. Nie znoszę takich rzeczy, zawsze tak miałem, że jeżeli mogę i potrafię coś usprawnić, to robię to i tyle . Zbudowałem w życiu sporo różnych fajnych rzeczy, poprzez motorynki, motocykle i samochody, nie budowałem samolotów, to była domena mojego śp. taty, więc spokojnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Tak to będzie wyglądać Oj tam szarpnij się i zrób sobie prezent - moja jest taka sama - ten sam model Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Waldku, lubię "dłubać", a szczególnie teraz, kiedy na stare lata każdy "dzień dłuży się jak makaron", więc tak dla zabicia czasu i własnej satysfakcji, że znowu coś udało się ulepszyć, aby tylko Bozia zdrówko dała, żebym mógł nareszcie w tym roku pojechać do Polski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Waldku, właśnie dokładnie tak w 100% jak przedstawiasz to na swej foci, tyle że materiałem do adaptacji będzie to wstrętne kolano hydrauliczne 2 cale, zostanie ono dokładnie tak właśnie przycięte, i dospawane, "budiet oczeń haroszo, spakojna" . W Twojej Mesli też jest to robione, i dospawywane do dekla kwasoodpornego, a następnie szlifowane i polerowane gumówką, to widać na foci, jeśli ktoś ma co nieco pojęcia . To wymaga pracy, i nieco pojęcia, to oczywista, ale dla tego Mesla czy Dick nie kosztują tyle co "Chinka Hendziorka" . Dokładnie tak samo jak w Twojej maszynie mam zamiar to wykonać, co widać zresztą na moim szkicu . Edytowane 31 Stycznia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Mesli też jest to robione, i dospawywane do dekla kwasoodpornego, a następnie szlifowane i polerowane gumówką, Wyjście farszu z garnka w Mesli jest wykonane na prasie dopiero do niego jest dospawana tulejka z gwintem. Jarek weź pod uwagę, że Mesla jest wykonana naprawdę z solidnych materiałów a sam garnek opary jest na podstawie, jest to konstrukcja pancerna na pokolenia w której nie ma prawa nic się stać poza eksploatacyjną wymianą uszczelki. Jak zmniejszysz średnicę wyjściową kolanka w Chińczyku spowoduje to zwiększenie siły jaką trzeba użyć do wypchnięcia farszu, co za tym idzie spowoduje to szybsze zużycie części, mogą wystąpić następujące usterki :1. Wygięcie się szpilki łączącej tłok z prowadnicą2. Szybsze zużycie zębatek i tulejek3. Złamanie rączki4. Zerwanie zaczepów mocujących garnek na obudowie5. Zerwanie uchwytów w samym garnkuJarku proponuję żebyś przed przeróbką przeliczył występujące siły w obecnej konstrukcji oraz w planowanej przeróbce, wtedy będziesz miał porównanie. Myślę, że producent Chińczyka projektując dwu calowe kolanko nie zrobił tego z powodu, że mu tak pasowało. Wyliczysz bilans zysków i strat który może okazać się, że lepiej będzie dwa razy zamiast razu palcem popchnąć farsz do lejka. Zawsze możesz kotlecika wysłać do mnie . Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zawsze można podłożyć dwa klocki drewna aby cylinder był oparty o podłoże nadziewarki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Grzegorzu, bez zbędnej przesady, to nie prom kosmiczny. Skoro budowane, oraz odbudowywane od podstaw, w czasach kiedy byłem jeszcze "Piękny i Młody", pojazdy mechaniczne i różne inne pojazdy zabytkowe, były dopuszczane do ruchu, i jeździły po Polskich drogach, to i "Hendowata" nadziewarka będzie z całą pewnością sprawnie działać . Wszystkie te konstrukcje robione po tzw. "taniości", z tego co pod rękę wpadnie, i wykonywane przez "małe żółte rączki" na pewno będą bardziej sprawne i lepiej spełniające swe zadanie po moich poprawkach, o to nie mam najmniejszych obaw . Ach, zapomniałem dodać że rączka, czyli "korba" napędowa, też będzie wymieniona na taką jaka powinna być, bo ten oryginał, wykonany z pręta 10-tki, to taka sama porażka jak to zaadoptowane 2 calowe hydrauliczne kolano. Ogólnie rzecz ujmując, to "Hendowata", ma jedną zaletę. To tani sprzęt, ale niestety "marnej" klasy, coś za coś, wykonanie ogólne bardzo niechlujne, ostre kanty spod sztancy kaleczące dłonie, itd. itp. Nie mniej nie ma co zbytnio narzekać, bo cena była atrakcyjna, a poprawić można wszystko, i jeśli się potrafi, to człowiek ma z tego satysfakcję . Edytowane 31 Stycznia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Zbudowałem w życiu sporo różnych fajnych rzeczy, poprzez motorynki, motocykle i samochodyJarku, widzę, że już nie jedno w swoim życiu przeszedłeś, to na pewno poradzisz sobie z takim małym kolankiem.Masz może jakieś zdjęcia tego co budowałeś? Jestem fanem takich rzeczy.Serdeczne pozdrowienia Edytowane 1 Lutego 2022 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Lutego 2022 Myślę że nie chodzi tu o ten "kotlecik" tylko Sverige2 jest z gatunku ludzi pozytywnie zakręconych "że musi coś robić". Więc - trzeba tak było od raz oszczędziło by dyskusji- działaj dokumentuj chwal się na forum. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Lutego 2022 Maciek,posłuchaj Sverige i zrób przeróbkę w swojej nadziewarce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Nestor ja lubię ulepszeniami ale nie jestem tego fanatykiem. :D :D. . Moja działa i starczy :D :D Edytowane 1 Lutego 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Lutego 2022 Sverige2 jest z gatunku ludzi pozytywnie zakręconych Konstrukcyjnie absolutnie dokładnie tak samo jak w Mesli i Dicku, czy nawet moim starym RooslerzeJarek mam prośbę zrób kilka fotek Twojego Rooslera i wrzuć na forum chciałbym zapoznać się z jej konstrukcją. Mesle i Dicka już znam pomimo solidnej konstrukcji i użytych dobrej jakości materiałów te dwie nadziewarki różnią się. Warto poznać następną solidną konstrukcję przy tzw. okazji ponieważ nie jest to popularna ogólnodostępna nadziewarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Lutego 2022 Gzegorzu, to jedna z najtańszych nadziewarek na rynku, od lat sprzedawana na Alledrogo pod różnymi nazwami . Opisywaliśmy już kilka lat temu jak udoskonalić ten sprzęt, aby nie wywalało uszczelki . Udoskonalająca przeróbka skutkuje tym że do dziś rzeczonym Rooslerem nabijam nawet kabanosy, co również wielokrotnie pokazywałem na forum . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12457-przer%C3%B3bka-nadziewarki-poradnik/https://allegro.pl/oferta/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-lejki-w-zestawie-9721570134https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Lutego 2022 Udoskonalająca przeróbka skutkuje tym że do dziś rzeczonym Rooslerem nabijam nawet kabanosy, co również wielokrotnie pokazywałem na forum Dziękuję za informację Jarek ponawiam prośbę o kilka fotek Twojego Roslera tego przerobionego ponieważ jestem osobiście zainteresowany przeróbką, powiem szczerze, że jakoś nie widzę nabijanie kabanosów tym sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Grzegorzu, Dawido pokazuje krok po kroku jak dokonać tego tuningu. Było na Forum wiele pisania na ten temat w owym czasie, na forum są też moje fotki i opisy przeróbki, jednak nie wiem gzie to jest, obecnie chyba tylko nasza droga EAnna może w tym pomóc .Tu masz pełen opis przebiegu usprawniania i wszystko mówiące fotki :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12457-przer%C3%B3bka-nadziewarki-poradnik/A tu masz moje kabanosy nadziewane tym Rooslerem :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page-23Ten kto mówi że Ta nadziewarka się do tego nie nadaje opowiada dyrdymały, Roosler pracuje niezawodnie do dziś .Grzegorzu, mam, odszukałem specjalnie dla Ciebie : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page-2 Edytowane 1 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Lutego 2022 Dawido pokazuje krok po kroku jak dokonać tego tuningu. Było na Forum wiele pisania na ten temat w owym czasie, na forum są też moje fotki i opisy przeróbki, Mam prosbe - przenieść trzeba tą dyskusję do tematu - Jaka kupić tanią nadziewarke by przed uzyciem przerobić Troche kabanosów juz nabiłem - śmiem twierdzić że ta nadziewarka do kabanosów sie nie nadaje- bez względu na to co Jarek będzie oponował - uszczelnienie silikonem i siły tłoka przy kabanosach no może jak by to była poxilina . Drogie SiBy - pamiętajmy - jaka cena taka jakośc . Jest ubaw jak w sklepach jest kiełbasa po 8,99 /kg , że to lipa ,że nie do jedzenia nawet podobno psy nie jedzą itp, itd. Przełóżcie sobie to na nadziewarkę ,która trzeba przed użyciem poprzerabiać i ile będzie to kosztowało razem .Z przyjemnościa Jarku nabiję z Tobą ze 30 kg kabanosów Twoja nadziewarką - jestem gotów podjechać nawet z własnym farszem do Ciechocinka . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Waldku robię to już tyle lat. Tak jak pisałem, jak ktoś coś potrafi usprawnić to sprzęt działa do dziś i robi takie kabanosy jak na fotce. Ten kto mówi że się nie da, po prostu nie wie co ten sprzęt może. Chyba nie uważasz że się "Naczytałem byle jakich lektur" i plotę trzy po trzy ??? Da się i jest to nadziewarka którą bardzo sobie chwalę i wolę nią nabijać niż tą nową "Hendowatą", ponieważ jest wygodniejsza, lżejsza i bardziej poręczna, i robi wszystko włącznie z kabanosami . Mam ją ze sobą tu w Szwecji, i stale jej używam Waldku, natomiast "Hendowaty" kloc, stoi odłogiem, i będzie stał do czasu aż przerobię to hydrauliczne kolano 2 cale na takie jak u Ciebie .Ps. Jak wklejać denko do tuby i jakiego kleju użyć aby wszystko było OK, jest w opisach na forum Waldku . Edytowane 1 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Lutego 2022 Jarek Waldek ma 100% racji, jak będę miał dostęp do mojego warsztaciku to się ustosunkuję do Twojej wypowiedzi w stosunku do Roslera i przeróbki Hendi, będzie to jeszcze w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Lutego 2022 To tylko gratulacje - jak Ci sie sprawdza to OK może masz dobry egzemparz - ja juz jedną tańszą zajechałem i mam niedaleko skup złomu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Lutego 2022 A ja mówię Grzegorzu że Waldek nie ma racji nawet 1%, w tej materii, ponieważ ja mam obydwie nadziewarki, a Rooslera mam od lat i jest w ciągłym użyciu, i wolę pracować nim niż "Kolubryną" której przez to hydrauliczne kolano, na razie w ogóle nie używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Lutego 2022 czy powodem przeróbki jest przyjazd do Ciechocinka?I chęć zapłaty 40 zł za kaprys?Kolubryną będziesz robił? Fuj... Sverige, hendziory to kwestia pewnej optymalizacji... sprzęt się kupuje pod potrzeby i wygodę...możliwości każdy zna...Chętnie zobaczę tą przeröbkę za 40 zł...Fajna jest taka zajawka na "przeróbki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Masz rację Ziezielony, ten sprzęt się idealnie do przeróbek nadaje, a każdy przecież "bawi się" tak jak lubi . Osobiście traktuję to jak zabawę właśnie, bo sprawia mi frajdę jak coś fajnego uda się skonstruować . Ostatnimi laty, już dosyć dawno temu, to fakt, taki sprzęcik np. który jest dziś dość powszechnie znany, uniwersalna "Kolumna Jaroslawa VM/LM" tak się to ustrojstwo zwało . Edytowane 3 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Lutego 2022 Jarek Waldek ma 100% racji, jak będę miał dostęp do mojego warsztaciku to się ustosunkuję do Twojej wypowiedzi w stosunku do Roslera i przeróbki Hendi, będzie to jeszcze w tym tygodniu. Rosler o nazwie King Hoff - kolorem czerwonym zaznaczyłem słabe punkty.Garnek HendiTak wygląda zaczep garnka Hendi który był klinowany podczas nadziewania kabanosów nie wspomnę już o zgiętej szpilce łączącej tłok.No comment, wnioski każdy umie sobie wyciągnąć co stanie się jak zmniejszymy średnicę kolanka wyjściowego w Hendi .Porównywanie Mesli do Roslera i Hendi jest popełnieniem wielkiego faux-pas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.