jacekw21 Posted March 28, 2021 Report Share #1 Posted March 28, 2021 Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURA SUROWIEC -1 kg filet pierś indyk-2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka-2 udźce z indyka PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM / ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8-1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm-1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy -1,5 kg mięsa z uda kurczaka 1 kl. / szarpak dwu oczkowy-0,5 kg mięsa z indyka z błonami i tłuszczem / 2,5 mm-0,5 kg mięsa z uda kurczaka z błonami i tłuszczem / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- peklosól 19 g /kg -pieprz czarny 2g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg- jest to mieszanka przypraw składa się z : gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.Zakupiony w : http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.html- 4g/kg czosnek świeży rozdrobniony w prasce -woda 8% w stosunku do całości mięsa -jelita wieprzowe WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny. PARZENIE Woda 80 stopni do uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin. Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty. SMACZNEGO. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 28, 2021 Report Share #2 Posted March 28, 2021 Ślinka cieknie Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted November 17, 2021 Report Share #3 Posted November 17, 2021 WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. Peklujemy zmielone czy nie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 17, 2021 Report Share #4 Posted November 17, 2021 Peklujemy zmielone czy nie ? Mięso zawsze pekluje się w kawałkach/kostkach. Po peklowaniu dopiero mielisz. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 17, 2021 Report Share #5 Posted November 17, 2021 Po peklowaniu dopiero mielisz. Nie koniecznie. Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 17, 2021 Report Share #6 Posted November 17, 2021 Tylko wtedy krócej peklujemy. I bardziej narażamy się na zagrożenia/skażenia bakteriologiczne (większa powierzchnia peklowania)I już nie skracajcie tych czasów peklowania bo naprawdę stanie się tragedia. Chciałem zauważyć że pytanie zadał nowicjusz i jak mu napiszesz/napiszemy aby peklował mięso zmielone, najlepiej mieszanką 50/50 bo przecież mniej szkodliwe, dodał przyprawy, skrócił czas peklowania, trzymał mięso w piwnicy i jeszcze co 12h w nim gmerał i mamy przepis na potencjalną bombę biologiczną lub porządny środek na przeczyszczenie Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 17, 2021 Report Share #7 Posted November 17, 2021 Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Jasne, ale tylko w nagłym przypadku. Obróbka mięsa mielonego znacznie zwiększa ryzyko skażenia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #8 Posted July 27 Wracam do tematu , ale z racji zdrowotnych chcę przerzucić się na wyroby drobiowe i mam pytanie co do pieprzu ziołowego . Dziś kupiłem produkt z Zielonego Zakątka o tej samej nazwie . Pytanie do Jacka czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? 1 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted July 27 Report Share #9 Posted July 27 Jacek stosuje pieprz ziołowy białowieski ; Skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, jałowiec. Ty kupiłeś podlaski pieprz ziołowy; Sklad; papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, chrzan, lubczyk, kminek, kolendra, cząber, pieprz czarny, czarnuszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #10 Posted July 27 Ok dziękuję . W zasadzie różnica w nazwie jest , a tego nie zauważyłem , a co za tym idzie i niewielka w składzie 😉 . Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 27 Report Share #11 Posted July 27 Skład składem, ale proporcje ziół w mieszance też odgrywają ważną rolę. Kwestia smaku, dodasz inną mieszankę niż autor przepisu to będzie twoja wariacja na temat.😁 P s. Spróbuj podlaskiej przyprawy dla wegetarian. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 27 Report Share #12 Posted July 27 Ja kupuje pieprz ziolowy w swoiskie wyroby i uwqzam ze ten smakuje tak jak ten co babcia dawala do mielonych . Te w sklepach maja zupelnie inny aromat i smak Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 27 Report Share #13 Posted July 27 Godzinę temu, Yerba napisał(a): z racji zdrowotnych Włodku - pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład 1 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 27 Report Share #14 Posted July 27 12 minut temu, Muski napisał(a): pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład Tym samym inny smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted July 27 Report Share #15 Posted July 27 (edited) Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, a przy okazji pieprzu. Edited July 27 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 27 Author Report Share #16 Posted July 27 2 godziny temu, Yerba napisał(a): czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? Nazwa mojego to pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #17 Posted July 27 4 godziny temu, Wirus napisał(a): Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, A konkretnie kiełbasy drobiowej Jackaw21 4 godziny temu, jacekw21 napisał(a): pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie dokładnie tak , ale dopiero później się zorientowałem ,że podlaski to jednak nie to samo co białowieski 😁 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.