jacekw21 Posted March 28, 2021 Report Share #1 Posted March 28, 2021 Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURA SUROWIEC -1 kg filet pierś indyk-2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka-2 udźce z indyka PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM / ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8-1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm-1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy -1,5 kg mięsa z uda kurczaka 1 kl. / szarpak dwu oczkowy-0,5 kg mięsa z indyka z błonami i tłuszczem / 2,5 mm-0,5 kg mięsa z uda kurczaka z błonami i tłuszczem / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- peklosól 19 g /kg -pieprz czarny 2g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg- jest to mieszanka przypraw składa się z : gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.Zakupiony w : http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.html- 4g/kg czosnek świeży rozdrobniony w prasce -woda 8% w stosunku do całości mięsa -jelita wieprzowe WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny. PARZENIE Woda 80 stopni do uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin. Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty. SMACZNEGO. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 28, 2021 Report Share #2 Posted March 28, 2021 Ślinka cieknie Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted November 17, 2021 Report Share #3 Posted November 17, 2021 WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. Peklujemy zmielone czy nie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 17, 2021 Report Share #4 Posted November 17, 2021 Peklujemy zmielone czy nie ? Mięso zawsze pekluje się w kawałkach/kostkach. Po peklowaniu dopiero mielisz. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 17, 2021 Report Share #5 Posted November 17, 2021 Po peklowaniu dopiero mielisz. Nie koniecznie. Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 17, 2021 Report Share #6 Posted November 17, 2021 Tylko wtedy krócej peklujemy. I bardziej narażamy się na zagrożenia/skażenia bakteriologiczne (większa powierzchnia peklowania)I już nie skracajcie tych czasów peklowania bo naprawdę stanie się tragedia. Chciałem zauważyć że pytanie zadał nowicjusz i jak mu napiszesz/napiszemy aby peklował mięso zmielone, najlepiej mieszanką 50/50 bo przecież mniej szkodliwe, dodał przyprawy, skrócił czas peklowania, trzymał mięso w piwnicy i jeszcze co 12h w nim gmerał i mamy przepis na potencjalną bombę biologiczną lub porządny środek na przeczyszczenie Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 17, 2021 Report Share #7 Posted November 17, 2021 Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Jasne, ale tylko w nagłym przypadku. Obróbka mięsa mielonego znacznie zwiększa ryzyko skażenia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #8 Posted July 27 Wracam do tematu , ale z racji zdrowotnych chcę przerzucić się na wyroby drobiowe i mam pytanie co do pieprzu ziołowego . Dziś kupiłem produkt z Zielonego Zakątka o tej samej nazwie . Pytanie do Jacka czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? 1 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted July 27 Report Share #9 Posted July 27 Jacek stosuje pieprz ziołowy białowieski ; Skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, jałowiec. Ty kupiłeś podlaski pieprz ziołowy; Sklad; papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, chrzan, lubczyk, kminek, kolendra, cząber, pieprz czarny, czarnuszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #10 Posted July 27 Ok dziękuję . W zasadzie różnica w nazwie jest , a tego nie zauważyłem , a co za tym idzie i niewielka w składzie 😉 . Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 27 Report Share #11 Posted July 27 Skład składem, ale proporcje ziół w mieszance też odgrywają ważną rolę. Kwestia smaku, dodasz inną mieszankę niż autor przepisu to będzie twoja wariacja na temat.😁 P s. Spróbuj podlaskiej przyprawy dla wegetarian. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 27 Report Share #12 Posted July 27 Ja kupuje pieprz ziolowy w swoiskie wyroby i uwqzam ze ten smakuje tak jak ten co babcia dawala do mielonych . Te w sklepach maja zupelnie inny aromat i smak Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 27 Report Share #13 Posted July 27 Godzinę temu, Yerba napisał(a): z racji zdrowotnych Włodku - pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład 1 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 27 Report Share #14 Posted July 27 12 minut temu, Muski napisał(a): pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład Tym samym inny smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted July 27 Report Share #15 Posted July 27 (edited) Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, a przy okazji pieprzu. Edited July 27 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 27 Author Report Share #16 Posted July 27 2 godziny temu, Yerba napisał(a): czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? Nazwa mojego to pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted July 27 Report Share #17 Posted July 27 4 godziny temu, Wirus napisał(a): Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, A konkretnie kiełbasy drobiowej Jackaw21 4 godziny temu, jacekw21 napisał(a): pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie dokładnie tak , ale dopiero później się zorientowałem ,że podlaski to jednak nie to samo co białowieski 😁 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts