Jump to content

Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURCZAK

jacekw21

Recommended Posts

Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURA

post-72431-0-11494400-1616933380_thumb.jpgpost-72431-0-55208600-1616933386_thumb.jpgpost-72431-0-76454700-1616933392_thumb.jpgpost-72431-0-09739200-1616933399_thumb.jpg

SUROWIEC 
-1 kg filet pierś indyk
-2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka
-2 udźce z indyka 

PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM  /  ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8
-1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm
-1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy 
-1,5 kg mięsa z uda kurczaka 1 kl. / szarpak dwu oczkowy
-0,5 kg mięsa z indyka z błonami i tłuszczem / 2,5 mm
-0,5 kg mięsa z uda kurczaka z błonami i tłuszczem / 8 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
- peklosól 19 g /kg 
-pieprz czarny 2g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg- jest to mieszanka przypraw składa się z : gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.
- 4g/kg czosnek świeży rozdrobniony w prasce 
-woda 8% w stosunku do całości mięsa 
-jelita wieprzowe 

WYKONANIE
Kupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę.

OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU 
W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku.

WĘDZENIE 
W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny.

PARZENIE 
Woda 80 stopni do uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin. 

Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty. 
SMACZNEGO. 

• Like 1

• 7 months later...

WYKONANIE

Kupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę.

Peklujemy zmielone czy nie ?

Tylko wtedy krócej peklujemy.

I bardziej narażamy się na zagrożenia/skażenia bakteriologiczne (większa powierzchnia peklowania)

I już nie skracajcie tych czasów peklowania bo naprawdę stanie się tragedia.

Chciałem zauważyć że pytanie zadał nowicjusz i jak mu napiszesz/napiszemy aby peklował mięso zmielone, najlepiej mieszanką 50/50 bo przecież mniej szkodliwe, dodał przyprawy, skrócił czas peklowania, trzymał mięso w piwnicy i jeszcze co 12h w nim gmerał i mamy przepis na potencjalną bombę biologiczną lub porządny środek na przeczyszczenie :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy.

Jasne, ale tylko w nagłym przypadku. Obróbka mięsa mielonego znacznie zwiększa ryzyko skażenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 2 years later...

Wracam do tematu , ale z racji zdrowotnych chcę przerzucić się na wyroby drobiowe i mam pytanie co do pieprzu ziołowego . Dziś kupiłem produkt z Zielonego Zakątka o tej samej nazwie . Pytanie do Jacka czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ?

fca7d315b14b947f4870b02958ec571c.jpg

• Like 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

Jacek  stosuje pieprz ziołowy białowieski ;

Skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, jałowiec.

Ty kupiłeś podlaski pieprz ziołowy;

Sklad; papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, chrzan, lubczyk, kminek, kolendra, cząber, pieprz czarny, czarnuszka 

Skład składem, ale proporcje ziół w mieszance też odgrywają ważną rolę.

Kwestia smaku, dodasz inną mieszankę niż autor przepisu to będzie twoja wariacja na temat.😁

P s. 

Spróbuj podlaskiej przyprawy dla wegetarian.

• Upvote 1

Ja kupuje pieprz ziolowy w swoiskie wyroby i uwqzam ze ten smakuje tak jak ten co babcia dawala do mielonych . Te w sklepach maja zupelnie inny aromat i smak 

4 godziny temu, Wirus napisał(a):

Włodkowe "racje zdrowotne"  dotyczą raczej drobiu,

A konkretnie kiełbasy drobiowej Jackaw21

4 godziny temu, jacekw21 napisał(a):

pieprz ziołowy białowieski  skład też masz podany w linki w przepisie 

dokładnie tak , ale dopiero później się zorientowałem ,że podlaski to jednak nie to samo co białowieski 😁

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(