Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwiczki

polędwiczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 hienryko

hienryko
  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 30 mar 2021 - 14:41

Witam

 

Pytanie brzmi trzymać w lodówce czy powiesić w piwnicy w temperaturze stałej 15/16 stopni i dość dużej wilgotności

 

A teraz do rzeczy

 

Ostatnio w przypływie twórczej radości i po obejrzeniu materiału filmowego dotyczącego polędwiczek suszonych porwałem się na ich wykonanie. Tu przepis  -https://www.youtube....EOSRUAYQU&t=45s

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.
 



#2 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12857 postów

Napisano 30 mar 2021 - 15:47

Ja bym szybko zjadł ze względu na użycie soli a nie peklosoli.

#3 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 30 mar 2021 - 18:39

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.

 

Przepis z filmu na YT do mnie nie przemawia, ponieważ tak jak pisał Kol. Arkadiusz polędwiczki są wykonane na soli ( w przepisie jest sól morska ale czy w niej są związki peklujące? ) jedynie co to dawka soli jest dość wysoka, pomimo to aż tak odważny nie jestem. W Twojej modyfikacji znalazł się również czosnek hmm......  czy to dobry pomysł? Jedynie w Twojej modyfikacji przemawia do mnie zabezpieczenie dymem i chyba tyle mogę powiedzieć, czekam na efekt finalny produktu po 4 tygodniach.


Użytkownik Grzewlod edytował ten post 30 mar 2021 - 18:40


#4 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31117 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 mar 2021 - 18:44

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.

Po pierwsze, z mięsem nie ma zabawy. Jeśli nie jesteś obeznany z jego prawidłową technologią, nie zabieraj się za eksperymenty. Po drugie, to co przygotowałeś, to marynowanie mięsa na grilla lub do piekarnika..



#5 hienryko

hienryko
  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 30 mar 2021 - 19:42

Ok. Dziękuję za informację. Zobaczymy w takim razie co wyjdzie za 4 tygodnie

#6 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12857 postów

Napisano 30 mar 2021 - 20:20

Po co pytasz jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11003 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 mar 2021 - 20:45

Po co pytasz jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?

Chce wiedzieć, czemu będzie musiał stawić czoła  :laugh: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych