Skocz do zawartości

Polędwiczki


hienryko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Pytanie brzmi trzymać w lodówce czy powiesić w piwnicy w temperaturze stałej 15/16 stopni i dość dużej wilgotności

 

A teraz do rzeczy

 

Ostatnio w przypływie twórczej radości i po obejrzeniu materiału filmowego dotyczącego polędwiczek suszonych porwałem się na ich wykonanie. Tu przepis  -https://www.youtube.com/watch?v=YJEOSRUAYQU&t=45s

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym szybko zjadł ze względu na użycie soli a nie peklosoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.

 

Przepis z filmu na YT do mnie nie przemawia, ponieważ tak jak pisał Kol. Arkadiusz polędwiczki są wykonane na soli ( w przepisie jest sól morska ale czy w niej są związki peklujące? ) jedynie co to dawka soli jest dość wysoka, pomimo to aż tak odważny nie jestem. W Twojej modyfikacji znalazł się również czosnek hmm......  czy to dobry pomysł? Jedynie w Twojej modyfikacji przemawia do mnie zabezpieczenie dymem i chyba tyle mogę powiedzieć, czekam na efekt finalny produktu po 4 tygodniach.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje modyfikacje, które wprowadziłem: sól kamienna bez dodatków, do peklowania dodałem czosnek - całość peklowana 24h, piwo - czas lmoczenia 15h. Całość zawinięta w gazę, powód tylko jedną z polędwiczek udało mi się nabić w jelito. Dwie polędwiczki z 4 dodatkowo krótko podwędziłem zimnym dymem.

Po pierwsze, z mięsem nie ma zabawy. Jeśli nie jesteś obeznany z jego prawidłową technologią, nie zabieraj się za eksperymenty. Po drugie, to co przygotowałeś, to marynowanie mięsa na grilla lub do piekarnika..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co pytasz jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co pytasz jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?

Chce wiedzieć, czemu będzie musiał stawić czoła  :laugh: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.