MlKl Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 W piątek okazało się, że na święta nie mam kiełbasy, szybkie polowanie w puszczy sokołowskiej. Zwierzyna przetrzebiona, ale coś tam udało się zdobyć. Karkówka 2,7 kgŁopatka b/k 4,2 kgSłonina 1,3 kg Po klasyfikacji wyszło ok 2 kg kl 1, zmielone na szarpaku, reszta na sitku 8 mm. PrzyprawyPeklosól 17 g/kg Po 24 godzinach Pieprz 3 łyżeczki na całośćPapryka słodka 3 łyżeczki na całośćMajeranek solidna garść na całość.Czosnek 8 ząbkówCukier 2 łyżeczkiWoda ok półtora litra. Po wyrobieniu farszu nadziewanie, dwie godziny osadzania i do wędzarni. Dwie godziny w temperaturze 50 stopni, potem podniesienie temperatury do 90 stopni i dopiekanie aż do zdenaturowania białka. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 dopiekanie aż do zdenaturowania białka Ty jesteś bystry facet @MIKI Bardzo adekwatne określenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Bo Twoje Bez bicia przyznaję, że tym razem nie wbijałem termometru w baton, tylko macałem ręką Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 ładniutkie, pewnie i smaczne Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 ładniutkie, pewnie i smaczneDzięki, smaczne. Soli mogłem dać jeszcze ciut mniej. Do końca nie byłem pewien, czy będę dopiekał czy parzył. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Bardzo fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Bardzo fajna.Dzięki Serki typu włoskiego "Capri" z ZM Sierpc, wędzone buk/olcha. IMHO najlepsze do tego celu, zwarte, kuliste z wyraźnym wzorem. Ładnie się prezentują i są smaczne. Tym razem bez przypraw Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Przepięknie wymalowane, są takie akuracik, udał ci się towar Miki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Przepięknie wymalowane, są takie akuracik, udał ci się towar Miki !!!Dzięki Plon ostatniej nocki - siedem szyneczek i trzy kawałki polędwicy peklowanej na sucho w przyprawach. Zrębki buk/olcha. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Kiełbasa z indyka dopiekana Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Jeżeli tak dobrze smakuje jak wygląda, to aż Ci zazdroszczę. Gratuluję pięknej kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 To wyroby kolegi, ja je tylko maluję. Zapeklował na sucho w przyprawach i takie uwędziłem Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Miki, Ty chyba tam gdzieś obok tego namiotu, "Sejmowe Delikatesy" otwierasz , a nam tu hmmm, bajaderki ...... , ale towar tak czy inaczej "prima sort", bezdyskusyjnie klasy "Pierwsza grupa, własne graty", i oby tak dalej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Delikatesy otworzył kolega Ja mu wędzę w barterze, robi świetne wina i miody pitne. Tak lockdown przyczynia się do rozwoju gospodarki alternatywnej Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Towar wart grzechu Taka butelczyna kosztuje mnie zrębek za jakieś trzy złote Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka.Nie koniecznie. Jeżeli peklowane na sucho. Podobne do ElGregorowych. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 No i super, ja co prawda robię własne wina i nalewki ale chętnie wszedłbym w podobny bartel jak Ty.Niniejszym skorzystam z okazji i zapraszam zainteresowanych do współpracy, znaczy mogę uwędzić za jakieś zacne trunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Beczka robi się za mała... Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Beczka robi się za mała... Kolej rzeczy..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Może teraz pora na coś takiego jak ja sobie zrobiłem?W niedzielę umalowałem 14kg. wsadu, jakby to były same szynki i schaby to bez problemu 20kg. by weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 W niedzielę umalowałem 14kg. wsadu, jakby to były same szynki i schaby to bez problemu 20kg. by weszło Tyle to mi wchodzi na raz do beczki. Kiełbasy w długich batonach wędziłem 18 kg, 11 prawie dwukilowych szynek też bywało. A i 13 raz uwędziłem, ale z ekwilibrystyką, bo dwie leżały na kijach i musiałem zmieniać, żeby nie ciągle te same Chodzi mi po głowie skrzynka 80x80x80, czy jakoś tak Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 80x80 to już duża ale wysokość 120 akurat deska z palety;) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 To się robi ponad 750 litrów. Sporo Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 A 70/60/120 akurat do Twego DG to 500 minus grzałki itp Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.