Skocz do zawartości

Miki dymi


MlKl

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek okazało się, że na święta nie mam kiełbasy, szybkie polowanie w puszczy sokołowskiej. Zwierzyna przetrzebiona, ale coś tam udało się zdobyć.

Karkówka 2,7 kg

Łopatka b/k 4,2 kg

Słonina 1,3 kg

 

Po klasyfikacji wyszło ok 2 kg kl 1, zmielone na szarpaku, reszta na sitku 8 mm.

 

Przyprawy

Peklosól 17 g/kg

 

Po 24 godzinach

 

Pieprz 3 łyżeczki na całość

Papryka słodka 3 łyżeczki na całość

Majeranek solidna garść na całość.

Czosnek 8 ząbków

Cukier 2 łyżeczki

Woda ok półtora litra.

 

Po wyrobieniu farszu nadziewanie, dwie godziny osadzania i do wędzarni. Dwie godziny w temperaturze 50 stopni, potem podniesienie temperatury do 90 stopni i dopiekanie aż do zdenaturowania białka.

 

c073af1c637c7de11b81d70f16b085f6.jpgec39f396c0e05b9b20290e3b638cc488.jpg3b88038239fbe208c1e18ca881985cff.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

dopiekanie aż do zdenaturowania białka

Ty jesteś bystry facet @MIKI  :thumbsup:

Bardzo adekwatne określenie  :clap:   

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo Twoje

 

Bez bicia przyznaję, że tym razem nie wbijałem termometru w baton, tylko macałem ręką :)

 

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ładniutkie, pewnie i smaczne

Dzięki, smaczne. Soli mogłem dać jeszcze ciut mniej. Do końca nie byłem pewien, czy będę dopiekał czy parzył.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna.

Dzięki :)

 

Serki typu włoskiego "Capri" z ZM Sierpc, wędzone buk/olcha. IMHO najlepsze do tego celu, zwarte, kuliste z wyraźnym wzorem.

 

Ładnie się prezentują i są smaczne. Tym razem bez przypraw :)13667258ec18a293d0b89d07d7bb8cff.jpg80e6e69004e17c69805ddf517c5cb4f8.jpg3e17fe5ca15f1b431bc067292a9440f9.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepięknie wymalowane, są takie akuracik, udał ci się towar Miki :D :clap: !!!

Dzięki :)

 

Plon ostatniej nocki - siedem szyneczek i trzy kawałki polędwicy peklowanej na sucho w przyprawach. Zrębki buk/olcha.de3816608dee3ed11449a439d6a15232.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miki, Ty chyba tam gdzieś obok tego namiotu, "Sejmowe Delikatesy" otwierasz :D , a nam tu hmmm, bajaderki ...... ,  ale towar tak czy inaczej "prima sort", bezdyskusyjnie klasy "Pierwsza grupa, własne graty",  i oby tak dalej :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Delikatesy otworzył kolega :) Ja mu wędzę w barterze, robi świetne wina i miody pitne. Tak lockdown przyczynia się do rozwoju gospodarki alternatywnej ;)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka.

Nie koniecznie. Jeżeli peklowane na sucho. Podobne do ElGregorowych.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Beczka robi się za mała...
Kolej rzeczy..... :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W niedzielę umalowałem 14kg. wsadu, jakby to były same szynki i schaby to bez problemu 20kg. by weszło

 

Tyle to mi wchodzi na raz do beczki. Kiełbasy w długich batonach wędziłem 18 kg, 11 prawie dwukilowych szynek też bywało. A i 13 raz uwędziłem, ale z ekwilibrystyką, bo dwie leżały na kijach i musiałem zmieniać, żeby nie ciągle te same :)

 

Chodzi mi po głowie skrzynka 80x80x80, czy jakoś tak

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

80x80 to już duża ale wysokość 120 akurat deska z palety;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A 70/60/120 akurat do Twego DG to 500 minus grzałki itp

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.