Skocz do zawartości

Miki dymi


MlKl

Rekomendowane odpowiedzi

Ten DG poradzi sobie i z tysiącem litrów, to raczej kwestia grzania i zapotrzebowania na określony przerób. Jak wczoraj testowałem, to praktycznie mógłbym wędzić bez komory, ot - wieszając wędzonki w strudze dymu z DG pod wiatką :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kiełbasa na dzisiejszego grilla. Dwie karkówki i kilogram boczku, razem prawie 6 kg.

Karkówki na szarpaku, boczek na sicie 8 mm.

Sól morska 16g/kg, do całości po 3 łyżeczki pieprzu, gorczycy białej, czarnej i majeranku. Czosnek dwa ząbki na kg.

Całość wymieszana z dodatkiem 0,5 l wody i odstawiona do lodówki na 12 godzin.

 

Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz wymieszałem, dodając jeszcze szklankę wody. Nie wyrabiałem za bardzo, na grilla nie ma potrzeby.

 

Wsadzona do wygrzanej wędzarni suszyła się pół godzinki, nie czekałem, żeby wyschła całkowicie. Puściłem dym, ustawiłem na termostacie 85 stopni i pa lulu :)

 

Rano się okaże, z jakim efektem :)

68a93391b1353903f57e7581610feb0c.jpg301c042834c48f7c2a9330925e0f2ce3.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krucha, smaczna. Na grilla mogła być tłuściejsza, ale tak do przegryzienia kawałkiem z łapy idealna :)

 

Mimo iż jej praktycznie nie wyrabialem, ładnie się kroi i nie rozlatuje, jest krucha i soczysta jednocześnie.

28cf24b364f9531e41feecc848fc243b.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Grill odpalony

Podobno w Warszawie grillowanie, kominkowanie, ogniskowanie i wędzenie zostały zabronione  :thumbsup: 

Czy to prawda? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W kilku dzielnicach, ale nie w Śródmieściu

Czyli wzięli pod uwagę to, że tam mieszkasz i musisz coś jeść   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli wzięli pod uwagę to, że tam mieszkasz i musisz coś jeść :laugh:

Odkąd zamknęli im jadłodajnię przez C-19 to stołują się u Miki-ego :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki. Zapeklowane w 8% roztworze soli peklującej przez 5 dni z nastrzykiem. Temperatura wędzenia 35 stopni. Buk/olcha.b65ee5170877d92a0ff6c6841c2ca798.jpg65dde52432edfc0af1355ae3facbd221.jpgf52edcf20f119a32a74ff76eb831861a.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miki, na ostatniej fotce widzę termostat, ja używam takiego samego. Mój potrafi się wyłączyć (gaśnie całkowicie, jakby nie było na nim zasilania) Muszę wyciągnąć wtyczkę z kontaktu i wetknąć ponownie (przy ostatnim wędzeniu zgasł mi 2 razy) Czy u Ciebie też to się zdarza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, ze dwa razy mi się zawiesił jak włączyłem coś prądożernego, odkąd tego nie robię w trakcie wędzenia działa jak trzeba.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładnie pokolorowane, Powiedz proszę czemu robisz nastrzyk? Ja co prawda dopiero 3 raz wędziłem ale nie nastrzykuję polędwiczek i wychodzą ok. Nawet całkiem grube schaby w 10% zalewie po 5 dniach w zalewie + noc na obciekanie nie mają "szarego oczka" czyli peklo dochodzi do środka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk tym razem zrobiłem, żeby sprawdzić, czy robi różnicę. Być może tak, ale osobiście aż tak wyczulonego smaku nie mam.

 

To jest tak delikatne mięso, że praktycznie pekluje się w 24 godziny.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet całkiem grube schaby w 10% zalewie po 5 dniach w zalewie + noc na obciekanie nie mają "szarego oczka" czyli peklo dochodzi do środka.

Nie wierzę  :thumbsup: 

A gdybyś peklował faktycznie schaby - czyli elementy z kością - to przy kości będą na 100% niedopeklowane !!! 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nawet całkiem grube schaby w 10% zalewie po 5 dniach w zalewie + noc na obciekanie nie mają "szarego oczka" czyli peklo dochodzi do środka.

Nie wierzę  :thumbsup:

A gdybyś peklował faktycznie schaby - czyli elementy z kością - to przy kości będą na 100% niedopeklowane !!! 

 

Ops przepraszam, nie dopisałem że bez kości i mizdry. Nawet ostatnie moje wędzenie (czyli 02-05-2021) robiłem coś na kształt "Polędwicy Sopockiej"  i bez nastrzyku. Wyszła spoko, ale że była gruba to troszkę mało słona wyszła. Następny raz jak będę miał takie grubasy, to albo nastrzyknę albo zwiększę stężenie zalewy powiedzmy do 11%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.