Jump to content

Recommended Posts

Dzisiaj prezentuję bardzo ciekawą kiełbasę grubą, autorstwa Halinki i w jej wykonaniu. Zapraszam do oglądania:

 

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dziękuję Jacku.

Może Tobie uda się coś nagrać, robisz dużo super rozmaitych wyrobów. :)

Edited by @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Nagrania coraz lepsze :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Warkocz nie jest II wp. Brak uplastycznienia I wp. Brak nakłucia batonów po nabiciu. Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu. To takie niedociągnięcia  technologiczne jakie narzuciły mi się po obejrzeniu. Reszta jak najbardziej ok..

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Halinko, co dużo mówić SUPER FILM - krótko i na temat  :clap:  :clap:,

Potrafisz zainspirować, jestem z Ciebie dumna :heart:.

Gratuluję  :clap:.

 

 

"Kiełbasa szczęścia z pistacjami" - To szczęście mieć TAKĄ SIOSTRĘ  :D

Edited by ReniaS

Pozwolę sobie na komentarz do powyższej recenzji filmiku  @arkadiusz:

 

 

Warkocz nie jest II wp.

Nigdzie nie zostało to powiedziane. Warkocz został zmielony na takim samym sitku jak II wp i tyle.

 

 

Brak uplastycznienia I wp.

Proszę jeszcze raz przesłuchać i oglądnąć: jest zarówno mowa o uplastycznieniu jak i wizualizacja uplastycznionej "I" .

 

 

Brak nakłucia batonów po nabiciu. Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu.

Brak mowy o powyższym, jednak filmik jest raczej rodzajem konspektu z produkcji tej kiełbasy zrozumiałych dla średnio zaawansowanych wędliniarzy i dlatego kilka etapów nie zostało szczegółowo omówionych.

Jednak rezultat końcowy świadczy o profesjonalnym wykonaniu. 

Bardzo mi się podoba wyrób Halusi i jego zwięzła prezentacja  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Nagrania coraz lepsze
 

 

Dziękuję  :)

 

 

Piękny wyrób bardzo apetycznie wyglądający
 

 

Dziękuję  :)

 

 

Halinko, co dużo mówić SUPER FILM - krótko i na temat    , Potrafisz zainspirować, jestem z Ciebie dumna . Gratuluję  .     "Kiełbasa szczęścia z pistacjami" - To szczęście mieć TAKĄ SIOSTRĘ 
 

 

Staram się Reniu, dziękuję  :rolleyes:

 

 

Warkocz nie jest II wp. Brak uplastycznienia I wp.
 

 

Temat warkocza był poruszany więc...  :facepalm:

Jedynka jak najbardziej była uplastyczniona. 

 

 

Brak nakłucia batonów po nabiciu.
 

 

Nie robię tej czynności jeśli nie ma potrzeby. 

 

 

 

Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu.
 

 

Nagrany filmik przeoczyłam nie został wysłany  do montażysty  :facepalm:

 

 

Jednak rezultat końcowy świadczy o profesjonalnym wykonaniu.  Bardzo mi się podoba wyrób Halusi i jego zwięzła prezentacja 
 

 

Bardzo dziękuję Aniu  :)

Wciąż podnoszę sobie poprzeczkę choć nie do końca wychodzi tak, jakbym sobie  życzyła. 

Ale się nie poddaje  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Aniu.

1.Wszędzie na naszym forum jest napisane ,że warkocz to III wp..Ostatnio było to wałkowanę i nie będę się powtarzał a ten prezentowany to typowy przyklad III wp.

2.Rzeczywiście umknął mi fragnent o uplastycznieniu jedynki i tu zwracam honor  i biję się w piersi

3.Prezentowanie filmu na forum technologicznym nie może być moim zdaniem formą konspektu bo z tego będą korzystali inni forumowicze i film powinien odzwierciedlać produkcję kiełbasy szerokiej od a do z żeby osoby mniej zorientowane mogły z niego sķorzystać.Nasza strona mam nadzieję to nie you tube.Pominięcie dwóch ważnych elementów może spowodować,że komuś innemu ta kiełbasa się nie uda.Nic nie stoi na przeszkodzie uzupełnić na końcu napisami o nakłuciu batonów po nabiciu i podać sposób szybkiego schłodzenia batonów bo zawsze diabel tkwi w szczegółach.Wtedy otrzymamy pełny obraz produkcji tej sztanglówki.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja tylko takie dwa drobiazgi, jeśli można:

Jeśli 4 g/kg pieprzu to i czosnku albo odwrotnie.

A pistacji 75 gramów.

To jednak trzy lub więcej:

wody 200 ml

Jeszcze literówka w nazwie i kosta 3 x 3, kropki po skrótach i to na co DZIADEK kiedyś mi zwracał uwagę to wieprzowina klasy III np. Niestety w wielu recepturach mam też inaczej zapisane.

Przepraszam, zboczenie zawodowe. Niektórzy czytają napisy końcowe zwłaszcza, że jest to receptura.  ;)

Należy odesłać do "montażysty". Nie płacić na razie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Kielbasa wyglada extra , takie kielbasy sa u nas w domu bardzo popularne i lubiane 

PS Mnie brakuje na filmiku momentu nabijania i wiazania  :)

 

 

Mnie brakuje na filmiku momentu nabijania i wiazania 
 

 

Właśnie to mi sprawiło problem, gdyż sama nagrywałam filmiki  :thumbsup:

 

 

Przepraszam, zboczenie zawodowe. Niektórzy czytają napisy końcowe zwłaszcza, że jest to receptura. 
 

 

:thumbsup:  :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

@@halusia@, I tak podziwiam ze sama krecisz , ja mam problem ze zrobieniem zdjecia, :)  juz o nagrywaniu to wogole nie mysle .

Kielbase postaram sie zrobic jak tylko pogoda pozwoli

Do nakręcania tego typu filmików warto mieć statyw, a najlepiej dwie kamery/telefony i dwa statywy. Tak kręci swoje filmiki Artur Nowicki z nomart.pl.

 

Montować można na telefonie z androidem w programie Kinemaster, albo na komputerze - tu używam programu OpenShot.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

@MlKl, moj czas za obiektywem minal bezpowrotnie , kiedys potrafilam siedziec przy kranie i robic po 500 zdjec kropli spadajacej z kranu , zmienilam hobby na masarstwo domowe :)

@MlKl, moj czas za obiektywem minal bezpowrotnie , kiedys potrafilam siedziec przy kranie i robic po 500 zdjec kropli spadajacej z kranu , zmienilam hobby na masarstwo domowe :)

Z hobby jest tak, że zawsze można do poprzedniego wrócić, albo kontynuować kilka na raz :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

@@halusia@, I tak podziwiam ze sama krecisz , ja mam problem ze zrobieniem zdjecia,   juz o nagrywaniu to wogole nie mysle . Kielbase postaram sie zrobic jak tylko pogoda pozwoli

 

 

Dziękuję.

Lubię bawić się tel i robić relację tego co robię. 

Co do kiełbasy, zachęcam .

 

 

Do nakręcania tego typu filmików warto mieć statyw, a najlepiej dwie kamery/telefony i dwa statywy. Tak kręci swoje filmiki Artur Nowicki z nomart.pl. Montować można na telefonie z androidem w programie Kinemaster, albo na komputerze - tu używam programu OpenShot.

 

 

Świetny pomysł.

Przed chwilą zawarłam  umowę z profesjonalnym kamerzystą, wszystko ma.... statywy, kamery, ma nawet drona.  :thumbsup:

Ale szukam sponsora  :facepalm:

Edited by @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

 

Ale szukam sponsora
 

Hmmmmm 

Jak to rozumieć  :D  :D  :D  :devil:  ? 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Hmmmmm  Jak to rozumieć          ? 

 

 

No jak... profeska to profeska. Nagranie i montowanie filmu wiesz  :rolleyes:

Sama jestem w stanie nagrać  tylko tel, ale jak widać to za mało  :D  :facepalm:

 

A tak na poważnie, profesjonalne filmy nagrali Nasi Fachowcy  DZIADEK i  Bagno.  :clap:

Mój filmik na miarę moich możliwości, może komuś się przyda  :)

Edited by @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

A haaaa, a ja miąłem inny film na myśli, ale Twój tok myślenia tez mi odpowiada. :)  :)  :)

Ale na przyszłość to lepiej studio filmowe w 

 

post-40314-0-80831100-1618326264_thumb.jpg

 

 

wynająć, będzie "prościej"  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :facepalm:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Najtańszy statyw do telefonu kosztuje ok 5 zł :) Dzisiaj mało kto w szufladzie nie ma starego telefonu komórkowego, który można wykorzystać jako drugą kamerę, to nie jest kwestia jakichś ogromnych nakładów :)

 

I ja nie mam pretensji ani o jakość, ani merytoryczną zawartość filmu, podpowiadam, jak sobie można to ułatwić. Sam wczoraj robiłem z ręki film z mierzenia pirometrem temperatur na moim DG, i zastanawiam się jak połączyć pirometr z telefonem, żeby film zawsze pokazywał zarówno wynik, jak i punkt, w którym mierzę temperaturę :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

 

 

Mój filmik na miarę moich możliwości, może komuś się przyda :)

I prócz wspaniałego wyrobu, to jest sedno sprawy :thumbsup:  :clap: :clap: :clap:

 

Zazdrośnicy.  :tongue:  Kto Wam Wszystkim narzekającym broni wykonać swoją wersję filmu?

 

Jak Was/nas będzie więcej to, może pomyślimy o jakimś "Oskarze" :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

Zazdrośnicy.    Kto Wam Wszystkim narzekającym broni wykonać swoją wersję filmu?
 

 

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Zazdroscic mozna zawsze w tym dobrym znaczeniu  :) Moj tel sluzy mi glownie do dzwonienia i aparat nie jest wysokiej jakosci .

Ale ja poprostu jakos nie mam jakos duszy kamerzysty bo camer innego typu mam pod dostatkiem jak i statywow.

Halinki filmiki sa wedlog mnie bardzo dobre i napewno skozystam i nie tylko z jej , Ucze sie glownie na filmach bo innych mozliwosci nie mam . szkoda ze nikt leworeki nie robi filmikow  :laugh:  :facepalm:

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.