Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Film] "Kiełbasa szczęścia z pistacjami" według Halusi i w Jej wykonaniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 kwi 2021 - 20:42

Dzisiaj prezentuję bardzo ciekawą kiełbasę grubą, autorstwa Halinki i w jej wykonaniu. Zapraszam do oglądania:

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 10 kwi 2021 - 20:42


#2 jacekw21

jacekw21
  • **VIP**
  • 1183 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 13:25

Pięknie i smakowicie  :clap:  :clap:  :clap:



#3 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7362 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 kwi 2021 - 14:06

Dziękuję Jacku.
Może Tobie uda się coś nagrać, robisz dużo super rozmaitych wyrobów. :)

Użytkownik @halusia@ edytował ten post 11 kwi 2021 - 14:07


#4 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5868 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 17:15

Nagrania coraz lepsze :clap:



#5 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 11 kwi 2021 - 17:17

Piękny wyrób bardzo apetycznie wyglądający :tongue: :clap:



#6 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 17:24

Warkocz nie jest II wp. Brak uplastycznienia I wp. Brak nakłucia batonów po nabiciu. Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu. To takie niedociągnięcia  technologiczne jakie narzuciły mi się po obejrzeniu. Reszta jak najbardziej ok..


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 kwi 2021 - 17:29


#7 ReniaS

ReniaS
  • Użytkownicy
  • 591 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 18:32

Halinko, co dużo mówić SUPER FILM - krótko i na temat  :clap:  :clap:,

Potrafisz zainspirować, jestem z Ciebie dumna :heart:.

Gratuluję  :clap:.

 

 

"Kiełbasa szczęścia z pistacjami" - To szczęście mieć TAKĄ SIOSTRĘ  :D


Użytkownik ReniaS edytował ten post 11 kwi 2021 - 18:47


#8 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 kwi 2021 - 18:40

Pozwolę sobie na komentarz do powyższej recenzji filmiku  @arkadiusz:

Warkocz nie jest II wp.

Nigdzie nie zostało to powiedziane. Warkocz został zmielony na takim samym sitku jak II wp i tyle.

Brak uplastycznienia I wp.

Proszę jeszcze raz przesłuchać i oglądnąć: jest zarówno mowa o uplastycznieniu jak i wizualizacja uplastycznionej "I" .

Brak nakłucia batonów po nabiciu. Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu.

Brak mowy o powyższym, jednak filmik jest raczej rodzajem konspektu z produkcji tej kiełbasy zrozumiałych dla średnio zaawansowanych wędliniarzy i dlatego kilka etapów nie zostało szczegółowo omówionych.

Jednak rezultat końcowy świadczy o profesjonalnym wykonaniu. 

Bardzo mi się podoba wyrób Halusi i jego zwięzła prezentacja  :clap:



#9 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7362 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 kwi 2021 - 19:33

Nagrania coraz lepsze
 

 

Dziękuję  :)

Piękny wyrób bardzo apetycznie wyglądający
 

 

Dziękuję  :)

Halinko, co dużo mówić SUPER FILM - krótko i na temat    , Potrafisz zainspirować, jestem z Ciebie dumna . Gratuluję  .     "Kiełbasa szczęścia z pistacjami" - To szczęście mieć TAKĄ SIOSTRĘ 
 

 

Staram się Reniu, dziękuję  :rolleyes:

Warkocz nie jest II wp. Brak uplastycznienia I wp.
 

 

Temat warkocza był poruszany więc...  :facepalm:

Jedynka jak najbardziej była uplastyczniona. 

Brak nakłucia batonów po nabiciu.
 

 

Nie robię tej czynności jeśli nie ma potrzeby. 

 

Brak szybkiego chłodzenia w zimnej wodzie kiełbasy po parzeniu.
 

 

Nagrany filmik przeoczyłam nie został wysłany  do montażysty  :facepalm:

Jednak rezultat końcowy świadczy o profesjonalnym wykonaniu.  Bardzo mi się podoba wyrób Halusi i jego zwięzła prezentacja 
 

 

Bardzo dziękuję Aniu  :)

Wciąż podnoszę sobie poprzeczkę choć nie do końca wychodzi tak, jakbym sobie  życzyła. 

Ale się nie poddaje  :D



#10 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 19:44

Aniu.

1.Wszędzie na naszym forum jest napisane ,że warkocz to III wp..Ostatnio było to wałkowanę i nie będę się powtarzał a ten prezentowany to typowy przyklad III wp.

2.Rzeczywiście umknął mi fragnent o uplastycznieniu jedynki i tu zwracam honor  i biję się w piersi

3.Prezentowanie filmu na forum technologicznym nie może być moim zdaniem formą konspektu bo z tego będą korzystali inni forumowicze i film powinien odzwierciedlać produkcję kiełbasy szerokiej od a do z żeby osoby mniej zorientowane mogły z niego sķorzystać.Nasza strona mam nadzieję to nie you tube.Pominięcie dwóch ważnych elementów może spowodować,że komuś innemu ta kiełbasa się nie uda.Nic nie stoi na przeszkodzie uzupełnić na końcu napisami o nakłuciu batonów po nabiciu i podać sposób szybkiego schłodzenia batonów bo zawsze diabel tkwi w szczegółach.Wtedy otrzymamy pełny obraz produkcji tej sztanglówki.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 kwi 2021 - 19:57


#11 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 11 kwi 2021 - 20:31

Ja tylko takie dwa drobiazgi, jeśli można:

Jeśli 4 g/kg pieprzu to i czosnku albo odwrotnie.

A pistacji 75 gramów.

To jednak trzy lub więcej:

wody 200 ml

Jeszcze literówka w nazwie i kosta 3 x 3, kropki po skrótach i to na co DZIADEK kiedyś mi zwracał uwagę to wieprzowina klasy III np. Niestety w wielu recepturach mam też inaczej zapisane.

Przepraszam, zboczenie zawodowe. Niektórzy czytają napisy końcowe zwłaszcza, że jest to receptura.  ;)

Należy odesłać do "montażysty". Nie płacić na razie.  :)



#12 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 kwi 2021 - 08:50

Kielbasa wyglada extra , takie kielbasy sa u nas w domu bardzo popularne i lubiane 

PS Mnie brakuje na filmiku momentu nabijania i wiazania  :)



#13 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7362 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 kwi 2021 - 14:08

Mnie brakuje na filmiku momentu nabijania i wiazania 
 

 

Właśnie to mi sprawiło problem, gdyż sama nagrywałam filmiki  :thumbsup:

Przepraszam, zboczenie zawodowe. Niektórzy czytają napisy końcowe zwłaszcza, że jest to receptura. 
 

 

:thumbsup:  :thumbsup:



#14 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 kwi 2021 - 10:18

@@halusia@, I tak podziwiam ze sama krecisz , ja mam problem ze zrobieniem zdjecia, :)  juz o nagrywaniu to wogole nie mysle .

Kielbase postaram sie zrobic jak tylko pogoda pozwoli



#15 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 kwi 2021 - 10:30

Do nakręcania tego typu filmików warto mieć statyw, a najlepiej dwie kamery/telefony i dwa statywy. Tak kręci swoje filmiki Artur Nowicki z nomart.pl.

Montować można na telefonie z androidem w programie Kinemaster, albo na komputerze - tu używam programu OpenShot.

#16 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 kwi 2021 - 10:34

@MlKl, moj czas za obiektywem minal bezpowrotnie , kiedys potrafilam siedziec przy kranie i robic po 500 zdjec kropli spadajacej z kranu , zmienilam hobby na masarstwo domowe :)



#17 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 kwi 2021 - 10:49

@MlKl, moj czas za obiektywem minal bezpowrotnie , kiedys potrafilam siedziec przy kranie i robic po 500 zdjec kropli spadajacej z kranu , zmienilam hobby na masarstwo domowe :)

Z hobby jest tak, że zawsze można do poprzedniego wrócić, albo kontynuować kilka na raz :)

#18 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7362 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 kwi 2021 - 15:42

@@halusia@, I tak podziwiam ze sama krecisz , ja mam problem ze zrobieniem zdjecia,   juz o nagrywaniu to wogole nie mysle . Kielbase postaram sie zrobic jak tylko pogoda pozwoli

 

 

Dziękuję.

Lubię bawić się tel i robić relację tego co robię. 

Co do kiełbasy, zachęcam .

 

 

Do nakręcania tego typu filmików warto mieć statyw, a najlepiej dwie kamery/telefony i dwa statywy. Tak kręci swoje filmiki Artur Nowicki z nomart.pl. Montować można na telefonie z androidem w programie Kinemaster, albo na komputerze - tu używam programu OpenShot.

 

 

Świetny pomysł.

Przed chwilą zawarłam  umowę z profesjonalnym kamerzystą, wszystko ma.... statywy, kamery, ma nawet drona.  :thumbsup:

Ale szukam sponsora  :facepalm:


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 13 kwi 2021 - 15:53


#19 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3702 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 kwi 2021 - 15:48

Ale szukam sponsora
 

Hmmmmm 

Jak to rozumieć  :D  :D  :D  :devil:  ? 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7362 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 kwi 2021 - 15:52

Hmmmmm  Jak to rozumieć          ? 

 

 

No jak... profeska to profeska. Nagranie i montowanie filmu wiesz  :rolleyes:

Sama jestem w stanie nagrać  tylko tel, ale jak widać to za mało  :D  :facepalm:

 

A tak na poważnie, profesjonalne filmy nagrali Nasi Fachowcy  DZIADEK i  Bagno.  :clap:

Mój filmik na miarę moich możliwości, może komuś się przyda  :)


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 13 kwi 2021 - 16:04





Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych