SaperTG Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Cześć Jako że zaczyna się sezon grillowy to chcę wykonać własne kiełbasy. Plan jest taki, żeby zrobić z 8-10kg, po trochę z różnych przepisów. Następnie część podwędzić, część zostawić surowych. Następnie całość zamrozić i zabierać po trochu na grille. Czytam forum od dłuższego czasu i kilka udanych wędzeń za sobą. Pomóżcie mi proszę usystematyzować wiedzę. 1) Do wędlin na grilla nie używać peklosoli. Gdzieś to na forum przeczytałem i zapamiętałem. 2) Mrozić nie parzone. Po wędzeniu lub na surowo 3) Raczej na grilla kiełbasy tłuste Wykorzystam napewno przepisy z forum i ciekawi mnie kiełbasa serowo-cebulowa z bloga Nomart. Robił ją ktoś lub ma spostrzeżenia odnośnie technologii? Może polecicie ciekawe przepisy na kiełbasę grillową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Może polecicie ciekawe przepisy na kiełbasę grillową. Proszę bardzo ta jest smaczna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Za chuda jak na grilla.Na moje oko ma jakieś 12- 15 % tłuszczu.Na grila moim zdaniem powinna mieć 18-20 % tluszczu. Ja bym zrobił tak.1.I wp 60- 65 %2.Podgardle bez gruczołów - 35 - 40 %,albo bardzo tłusty boczek 50/50Mielenie sitko 8 mmPrzyprawy wg. uznania.Z tym peklowaniem kiełbasy na grilla to bym nie przesadzał bo 90 % społeczeństwa taką kiełbasę właśnie stosuje na grilla, ale można zrobić też na soli. Po nabiciu uwędzić , zapakować próżniowo i zamrozić , albo zapakować próżniowo i zamrozić surową bez wędzenia. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Za chuda jak na grilla.! Arku pod bokiem mam zawszę słoninę to zagryzam A tak na poważnie mi i tym co jedli bardzo pasowała. I Tobie też serdecznie polecam nie zawiódł byś się. Robię jak lubię nie zawsze musi być jak w książkach piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaperTG Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Podgardle... staram się unikać, bo nie wiem o co chodzi z oczyszczaniem z gruczołów. Zamiennie może być boczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Może.Dopisałem do przepisu , ale musi być tłusty 50 /50. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Ja bym zrobił tak. Pewnie też by mi smakowała nie jestem wybredny tym bardziej jak podgardle jest. Lubię [Dodano: 13 kwi 2021 - 14:23] 90 % społeczeństwa taką kiełbasę właśnie stosuje na grilla, Nie wiem czy tyle ale masz rację niestety to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 bo nie wiem o co chodzi z oczyszczaniem z gruczołów Nie taki diabeł straszny. Kup podgardle (może na początek z jeden płat) a zobaczysz i wyczujesz pod ręką takie twarde grudki. Od razu rzucają się w oczy. Jak to Twoje początki, to może rzeczywiście nie kombinuj z solą tylko rób na peklosoli. Będzie to mniejsze zagrożenie dla zdrowia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Podgardle... staram się unikać, bo nie wiem o co chodzi z oczyszczaniem z gruczołów.Polecam naszą Filmową Akademię. Na którymś z filmów chyba Kolega Bagno przedstawia proces usuwania gruczołów z podgardla. Poza tym, warto pooglądać, gdyż są tam ciekawe informacje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Podgardle... staram się unikać, bo nie wiem o co chodzi z oczyszczaniem z gruczołów. Te duże okrągłe chyba wiesz a reszta poniżej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=452956 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Na którymś z filmów Zgadza się 8 minuta 23 sekunda filmu https://youtu.be/-AI4YwpITeY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Podgardle... staram się unikać, bo nie wiem o co chodzi z oczyszczaniem z gruczołów. Proponuję zakup lektury z poniższego linku : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17569-atlas-rozbioru-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-krok-po-kroku/?hl=rozbi%C3%B3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Polecam naszą Filmową Akademię. A, ja osobiście polecam książkę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17569-atlas-rozbioru-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-krok-po-kroku/?hl=rozbi%C3%B3rGrzegorz.Pisaliśmy prawie jednocześnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Grzegorz.Pisaliśmy prawie jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaperTG Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Podgardle dodaje specyficznego smaku, że znajduje się w przepisach? Chyba rzeczywiście kupię kawałek żeby wiedzieć o czym rozmawiamy. Filmy napewno obejrzę, a nad książką się zastanowię. Wygląda bardzo obiecująco. Dziękuję za porady. Wracając do peklosoli. Czy ma to znaczenie skoro trwałość kiełbasy ma drugorzędne znaczenie bo będzie mrożona, a ewentualne drobnoustroje nie przetrwają wysokiej temperatury grilla. A może się mylę i mimo mrożenia mogą rozwinąć się bakterie które wytworzą toksyny które mogą być niebezpiecze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Wracając do peklosoli. Czy ma to znaczenie skoro trwałość kiełbasy ma drugorzędne znaczenie bo będzie mrożona Zrób na soli, kolor inny nie różowy ale zdrowsze będzie. Mrozić możesz zarówno surowe( o ile kiełbasa nie była z mrożonego mięsa) jak i parzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaperTG Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Czyli to n jest tak, że wyroby peklowane nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur (grill) - taką wiedzę posiadam z forum. Do nitrytu czy saletry nic nie mam. Kilkukrotnie czytałem że ludzie na forum mrożą wędzonki po wędzeniu a przed parzeniem. Wygodniej byłoby mrozić sparzone, bo potem odmrozisz i masz na kanapki. To wymysł, czy rzeczywiście jest powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Czyli to n jest tak, że wyroby peklowane nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur (grill) - taką wiedzę posiadam z forum. Do nitrytu czy saletry nic nie mam. Dokładnie tak jest, nitryt nie powinien być podgrzewany więcej niż 130'C jak dobrze pamiętam.Niemniej nie zabije (od razu ) gdy to uczynisz. Kilkukrotnie czytałem że ludzie na forum mrożą wędzonki po wędzeniu a przed parzeniem. Wygodniej byłoby mrozić sparzone, bo potem odmrozisz i masz na kanapki. To wymysł, czy rzeczywiście jest powód? Gdy odmrożoną sparzysz masz prawie taką jakbyś wyjął z wędzarni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Gdy odmrożoną sparzysz masz prawie taką jakbyś wyjął z wędzarni. Możesz bardziej rozwinąć temat? Chodzi mi o kiełbasy i mięśnie? Obecnie po wędzeniu zamroziłem kawałek kiełbasy i przy okazji wykonania następnej kiełbasy, kiełbasę zamrożoną sparzę ze świeżo wykonaną wtedy będę miał jakieś porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Kiełbasy tak nie robię oprócz białej,ale wędzonki owszem jak mi się nie chce od razu wędzić i parzyć.To jest sposób,który był stosowany przed świętami jak brakowało surowca.Peklowało się wcześniej ,później mroziło.Odmrażało, wędziło i parzyło tuż przed świetami, żeby mieć zapas w chwili wzmożonego popytu. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Odmrażało, wędziło i parzyło tuż przed świetami, żeby mieć zapas w chwili wzmożonego popytu. Tego sposobu nie sprawdzałem ponieważ nigdy nie miałem problemu z surowcem ale nie omieszkam przetestować. Ponadto Arkadiusz zwróć uwagę, że miedzy tym co napisałeś a tym co Kol. Wróbel75 jest różnica, Kol Wróbel75 pekluje, wędzi, zamraża a dopiero po rozmrożeniu parzy. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 1. Wydaje mi się że kiełbasa/wędzonka robiona w tej kolejności (mrożenie-parzenie) jest bardziej świeższa. Ale to może być tylko takie odczucie.2. Przetrwalniki bakterii które mogą w niej pozostać i rozwijać się przy odmrażaniu zginą w czasie parzenia3. Z reguły gdy robię wędliny to mam więcej pracy niż tydzień/dwa czy miesiąc później, gdzie na spokojnie mogę sparzyć taką ilość jaką "dzisiaj" potrzebuję.[Dodano: 13 kwi 2021 - 18:01] Peklowało się wcześniej ,później mroziło.Odmrażało, W ten sposób to ja robię czasem samo mięso na wędliny. Kroję, pekluję 48h. do worków, mrożę, rozmrażam, mielę, doprawiam, jelita, wędzenie, parzenie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Wydaje mi się że kiełbasa/wędzonka robiona w tej kolejności (mrożenie-parzenie) jest bardziej świeższa. Ale to może być tylko takie odczucie. Powyższą metodę porównam już niebawem a metodę Arkadiusza przy tzw. okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Przetrwalniki bakterii które mogą w niej pozostać i rozwijać się przy odmrażaniu zginą w czasie parzenia W zamrażanym mięsie pozostają wszystkie bakterie i wszystkie ich przetrwalniki.Decydując się na mrożenie zakładamy, że jest ich niewiele zaś mięso nosi cechy świeżości. W wyniku parzenia (po odmrożeniu) giną żywe bakterie, pozostają przetrwalniki.Przetrwalniki eliminuje proces sterylizacji, w pewnym zakresie trzykrotna tyndalizacja.Trwałość mięs bez obróbki termicznej uzyskujemy poprzez odcięcie bakteriom dostępu wody, czyli wysuszenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 A wszyscy juz chyba zapomnieli ze zanim powstaly mody na gryl to najlepsza byla kielbasa z ogniska na zwyklym patyku ..i czy wtedy zastanawialismy sie czy peklowana czy nie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.