altar3 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ponieważ jestem nowy na forum i zielony w sztuce wędzenie bo dopiero zaczynam, na początek chciałem się przywitać więc witam wszystkich serdecznie. A teraz moje pytanie na początek.Zrobiłem zalewę do peklowania, mam nie całe 900 gram schabu i 1 kg boczku w dwóch kawałkach. Zalewy zrobiłem z 800 ml wody i 88 gram peklosoli. Według jakieś tabeli z tego forum. Czas peklowania 9 dni.Do schabu zrobiłem nastrzyk z 75 ml, i tu chba zrobiłem mały błąd i wstrzyknąłem za dużo.Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza?Najważniejsze aby polędwica (po Twojemu schab ) była cała przykryta w peklosolance. Dostęp powietrza nie zalecany,[Dodano: 15 kwi 2021 - 00:06]Temp. peklowania 4'C-8'C zalecana okolica 6'C Ps. Witaj Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Dostęp powietrza nie zalecany, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Może źle się wyraziłem z pośpiechu. Chodziło mi o to aby polędwica była cała w peklosolance. Dla mnie gdy mięso styka się z powietrzem oznacza że jest na powierzchni - znaczy sinieje i psuje się. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 aby polędwica była cała w peklosolance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Poleciałem skrótem myślowym Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altar3 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziękuje bardzo za odpowiedź. I dziękuję że uświadomiłeś mnie że polędwica to tak naprawdę ze schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Spoko Przewracaj sobie ten pojemnik codziennie aby mieć pewność że polędwica jest w peklosolance (tylko sprawdź czy przykrywka szczelna )A jak spodoba Ci się hobby, to prócz cennych filmików https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/polecam też zakup książki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17569-atlas-rozbioru-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-krok-po-kroku/?do=findComment&comment=700733Pozycja godna uwagi. [Dodano: 15 kwi 2021 - 13:57]Co tu długo szukać : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10989-kasseler-kasler/page-4Poczytaj od postu 61 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.