Skocz do zawartości

Przechowywanie mięsa podczas peklowania


altar3

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jestem nowy na forum i zielony w sztuce wędzenie bo dopiero zaczynam, na początek chciałem się przywitać więc witam wszystkich serdecznie.

 

A teraz moje pytanie na początek.

Zrobiłem zalewę do peklowania, mam nie całe 900 gram schabu i 1 kg boczku w dwóch kawałkach. Zalewy zrobiłem z 800 ml wody i 88 gram peklosoli. Według jakieś tabeli z tego forum. Czas peklowania 9 dni.

Do schabu zrobiłem nastrzyk z 75 ml, i tu chba zrobiłem mały błąd i wstrzyknąłem za dużo.

Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza?

Najważniejsze aby polędwica (po Twojemu schab ;) ) była cała przykryta w peklosolance. Dostęp powietrza nie zalecany,

[Dodano: 15 kwi 2021 - 00:06]

Temp. peklowania  4'C-8'C zalecana okolica 6'C

 

Ps. Witaj :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może źle się wyraziłem z pośpiechu. :blush:

Chodziło mi o to aby polędwica była cała w peklosolance. Dla mnie gdy mięso styka się z powietrzem oznacza że jest na powierzchni - znaczy sinieje i psuje się.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko ;)

Przewracaj sobie ten pojemnik codziennie aby mieć pewność że polędwica jest w peklosolance (tylko sprawdź czy przykrywka szczelna :D )

A jak spodoba Ci się hobby, to prócz cennych filmików https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/polecam też zakup książki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17569-atlas-rozbioru-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-krok-po-kroku/?do=findComment&comment=700733Pozycja godna uwagi.


[Dodano: 15 kwi 2021 - 13:57]

Co tu długo szukać :D : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10989-kasseler-kasler/page-4

Poczytaj od postu 61

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.