Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dzień dobry, mam zamówionego prosiaka, 30kg żywej wagi, nie wiem ile będzie ważył po wypatroszeniu. Chcę go peklować 5 dni 7% roztworem peklosoli z nastrzykiem. Temperatura w pomieszczeniu to ok 11 stopni. Będę na pewno musiał użyć o wiele więcej zalewy niż 40% masy mięsa, bo prosiak w całości jest mało "ustawny" w misce. Zastanawiam się czy muszę jakoś specjalnie przygotować głowę, uszy, ryj poza umyciem żeby mi nie zakaziło całej zalewy? Czy odciąć glowe i peklować osobno? Czy wymieniać zalewe na świeżą po np. 2 dniach? Oraz czy stężenie peklosoli bedzie odpowiednie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Chcę go peklować Będziesz go wędził ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Będzie pieczony w piecu chlebowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Chcę go peklować 5 dni 7% roztworem peklosoli z nastrzykiem. Temperatura w pomieszczeniu to ok 11 stopni. Słaba solanka + wysoka temperatura = kłopoty. A nie lepiej go posolić z ręki niż peklować na mokro przed pieczeniem.? Wyrobów peklowanych nie powinno się piec w wysokiej temperaturze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Z soleniem z ręki jest taki problem, że prosiaka dostanę za 2 dni, a impreza na której ma być pieczony jest za 8 dni. Więc 6 dni musiałbym go jakoś przechować żeby się nie zepsuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Więc 6 dni musiałbym go jakoś przechować żeby się nie zepsuł. Najlepiej w chłodni 4 C. I tak masz za wysoką temp. peklowania Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Gdybym miał dostęp do chłodni to by nie bylo tego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Dodatkowo prosiak będzie z kośćmi a to miejsca "newralgiczne". Za "kasę" nikt Ci tego nie przechowa w chłodni, zamrażarce? Teraz restauracje itp nie działają więc może? I raczej poszedł bym w tym kierunku. Bo w 11 stopniach to duże prawdopodobieństwo awarii. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dupczasza masz 2 dni, rozejrzyj się po okolicy. Może ktoś "przechowa" Ci tego prosiaka (jakiś zakład, sklep itp) Jak masz go dostać za dwa dni to oznacza (chyba) że prosie jeszcze żyje, może udało by się odroczyć jego ubój o te brakujące kilka dni (lub może w miejscu uboju mają taką możliwość aby Ci przechować). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 A gdybym wkładał zamrożone butelki z wodą do zalewy? Nigdy nie peklowałem na sucho i nie mam wprawy z ilosciami i boje sie tego troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Nigdy nie peklowałem na sucho i nie mam wprawy z ilosciami i boje sie tego troche Na sucho też temperatura powinna być bliska 6'C Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 No to tym bardziej tylko w peklowaniu na mokro mogę obniżyć temp. przez wkłady z lodem. I będę jednak piekł w piecu konwekcyjnym. [Dodano: 15 kwi 2021 - 19:10]Czy jeżeli uda mi się obniżyć temp. peklowania do 5 stopni to sprawa będzie uratowana? stężenie solanki prawidłowe ?[Dodano: 15 kwi 2021 - 19:11]i co z peklowaniem głowy w osobnym pojemniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Co roku chyba na Zlocie w Napoleonowie jest pieczona świnia na ogniu, 12 godzin albo dłużej. Może się nie powinno piec peklowanych ale górę biorą walory smakowe. Jedzenie ma być też smaczne, nie tylko zdrowe. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Czy jeżeli uda mi się obniżyć temp. peklowania do 5 stopni to sprawa będzie uratowana? Po mojemu jak ją utrzymasz w miarę stabilną to teoretycznie jest to możliwe ale:Po pierwsze musisz pilnować aby Ci nie skakała 5'C-11'CPo drugie dla mnie takie rozwiązanie jest ryzykowne bo istnieje możliwość dodatkowego skażenia peklosolanki przy wymianie wkładów (zalecana absolutna sterylność) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Poza tym niepeklowana świnia w sierpniu mogłaby nie być zbyt zdrowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Może się nie powinno piec peklowanych Życzę nam Wszystkim tylko takiej trucizny w życiu.Ile tego wszystkiego zjadamy na co dzień w innych produktach których sami nie produkujemy.To taka sama przesada jak "dla zdrowia" mieszanie soli z peklosolą 50/50. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 A co sądzicie o wymianie zalewy w trakcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 A co sądzicie o wymianie zalewy w trakcie ? Dokładnie Ci tego nie opiszę ale stężenia się wtedy zmieniają. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dokładnie Ci tego nie opiszę ale stężenia się wtedy zmieniają. Wiem, mogę sprawdzić stężenie soli przed wymianą i uzupełnić taką samą tylko świeżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Od mieszania herbata nie staje się słodsza. Co Ci da wymiana zalewy? Obniżenie temperatury nie. Tyle że skażona wymienisz na nie skażoną. Ale problemem będzie ewentualny rozpoczęty proces gnilny w mięsie, wymiana zalewy go nie cofnie co najwyżej spowolni. Zostaje kwestia "słoności" mięsa i zalewy. Można założyć że "przesolisz" mięso to może lepiej od razu zastosować mocniejszą. Zawsze to większą ochrona. Jednym z warunków które dopuszczają takie awaryjne rozwiązanie tz. wymiane zalewy to peklowane mięso jest w dobrym stanie (zapach, wygląd itp) jak jest zepsute to zalewa i mięsa do wyrzucenia.Po prostu niekiedy pewnych spraw się "nie przeskoczy" pomimo chęci. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 uzupełnić taką samą tylko świeżą To oblicz jeszcze ile przez ten czas peklosoli przenikło do mięsa i uwzględnij to w nowej Podobno to możliwe ale ja jestem za krótki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zrobię tak, głowę zalewam w osobnym pojemniku, resztę pekluje w stęzeniu 7.5% z porządnym nastrzykiem wzdłuż wszystkich kości. Zalewy nie wymieniam. Temperaturę postaram się obniżyć ile się uda. Trzymajcie kciuki Jeżeli ktoś jest zainteresowany rezultatem to za tydzień napiszę co z tego wyszło. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Ja a twoim miejscu rozejrzałbym się za używaną lodówką - idzie wyrwać za 50-100 zł, prosiaka nastrzyknąć, wsadzić do worka w jakim się kisi kapustę, osznurować, i dopiero zalać solanką aż go zakryje i wstawić pionowo do lodówki bez półek. Po imprezie lodówkę można sprzedać, jak nie ma jej gdzie postawić na stałe. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dupczasza Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Miki, właśnie takiego komentarza potrzebowałem. Mam swoją starą, nieużywaną lodówkę. Zrobię tak jak radzisz, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Nie ma za co Powodzenia i smacznego. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.