Skocz do zawartości

Peklowanie prosiaka


Dupczasza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam zamówionego prosiaka, 30kg żywej wagi, nie wiem ile będzie ważył po wypatroszeniu. Chcę go peklować 5 dni 7% roztworem peklosoli z nastrzykiem. Temperatura w pomieszczeniu to ok 11 stopni. Będę na pewno musiał użyć o wiele więcej zalewy niż 40% masy mięsa, bo prosiak w całości jest mało "ustawny" w misce. Zastanawiam się czy muszę jakoś specjalnie przygotować głowę, uszy, ryj poza umyciem żeby mi nie zakaziło całej zalewy? Czy odciąć glowe i peklować osobno? Czy wymieniać zalewe na świeżą po np. 2 dniach? Oraz czy stężenie peklosoli bedzie odpowiednie? Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę go peklować
Będziesz go wędził ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę go peklować 5 dni 7% roztworem peklosoli z nastrzykiem. Temperatura w pomieszczeniu to ok 11 stopni.

Słaba solanka + wysoka temperatura = kłopoty. A nie lepiej go posolić z ręki niż peklować na mokro przed pieczeniem.? Wyrobów peklowanych nie powinno się piec w wysokiej temperaturze. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc 6 dni musiałbym go jakoś przechować żeby się nie zepsuł. 

 

Najlepiej w chłodni 4 C. I tak masz za wysoką temp. peklowania

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo prosiak będzie z kośćmi a to miejsca "newralgiczne". Za "kasę" nikt Ci tego nie przechowa w chłodni, zamrażarce? Teraz restauracje itp nie działają więc może? I raczej poszedł bym w tym kierunku. Bo w 11 stopniach to duże prawdopodobieństwo awarii. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dupczasza masz 2 dni, rozejrzyj się po okolicy. Może ktoś "przechowa" Ci tego prosiaka (jakiś zakład, sklep itp) Jak masz go dostać za dwa dni to oznacza (chyba) że prosie jeszcze żyje, może udało by się odroczyć jego ubój o te brakujące kilka dni (lub może w miejscu uboju mają taką możliwość aby Ci przechować).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy nie peklowałem na sucho i nie mam wprawy z ilosciami i boje sie tego troche

Na sucho też temperatura powinna być bliska 6'C

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to tym bardziej tylko w peklowaniu na mokro mogę obniżyć temp. przez wkłady z lodem. I będę jednak piekł w piecu konwekcyjnym.

[Dodano: 15 kwi 2021 - 19:10]

Czy jeżeli uda mi się obniżyć temp. peklowania do 5 stopni to sprawa będzie uratowana? stężenie solanki prawidłowe ?

[Dodano: 15 kwi 2021 - 19:11]

i co z peklowaniem głowy w osobnym pojemniku ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co roku chyba na Zlocie w Napoleonowie jest pieczona świnia na ogniu, 12 godzin albo dłużej. Może się nie powinno piec peklowanych ale górę biorą walory smakowe. Jedzenie ma być też smaczne, nie tylko zdrowe. Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jeżeli uda mi się obniżyć temp. peklowania do 5 stopni to sprawa będzie uratowana?

Po mojemu jak ją utrzymasz w miarę stabilną to teoretycznie jest to możliwe ale:

Po pierwsze musisz pilnować aby Ci nie skakała 5'C-11'C

Po drugie dla mnie takie rozwiązanie jest ryzykowne bo istnieje możliwość dodatkowego skażenia peklosolanki przy wymianie wkładów (zalecana absolutna sterylność)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza tym niepeklowana świnia w sierpniu mogłaby nie być zbyt zdrowa. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może się nie powinno piec peklowanych

Życzę nam Wszystkim tylko takiej trucizny w życiu.

Ile tego wszystkiego zjadamy na co dzień w innych produktach których sami nie produkujemy.

To taka sama przesada jak "dla zdrowia" mieszanie soli z peklosolą 50/50.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co sądzicie o wymianie zalewy w trakcie ?

Dokładnie Ci tego nie opiszę ale stężenia się wtedy zmieniają.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od mieszania herbata nie staje się słodsza. Co Ci da wymiana zalewy? Obniżenie temperatury nie. Tyle że skażona wymienisz na nie skażoną. Ale problemem będzie ewentualny rozpoczęty proces gnilny w mięsie, wymiana zalewy go nie cofnie co najwyżej spowolni. Zostaje kwestia "słoności" mięsa i zalewy. Można założyć że "przesolisz" mięso to może lepiej od razu zastosować mocniejszą. Zawsze to większą ochrona. Jednym z warunków które dopuszczają takie awaryjne rozwiązanie tz. wymiane zalewy to peklowane mięso jest w dobrym stanie (zapach, wygląd itp) jak jest zepsute to zalewa i mięsa do wyrzucenia.

Po prostu niekiedy pewnych spraw się "nie przeskoczy" pomimo chęci.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

uzupełnić taką samą tylko świeżą

To oblicz jeszcze ile przez ten czas peklosoli przenikło do mięsa i uwzględnij to w nowej ;)

Podobno to możliwe ale ja jestem za krótki :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobię tak, głowę zalewam w osobnym pojemniku, resztę pekluje w stęzeniu 7.5% z porządnym nastrzykiem wzdłuż wszystkich kości. Zalewy nie wymieniam. Temperaturę postaram się obniżyć ile się uda. Trzymajcie kciuki :D Jeżeli ktoś jest zainteresowany rezultatem to za tydzień napiszę co z tego wyszło. Dziękuję wszystkim za pomoc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja a twoim miejscu rozejrzałbym się za używaną lodówką - idzie wyrwać za 50-100 zł, prosiaka nastrzyknąć, wsadzić do worka w jakim się kisi kapustę, osznurować, i dopiero zalać solanką aż go zakryje i wstawić pionowo do lodówki bez półek. Po imprezie lodówkę można sprzedać, jak nie ma jej gdzie postawić na stałe.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.