Skocz do zawartości

Golonka jakiś sprawdzony przepis?


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

Jest dużo możliwości ale nadal szukam najlepszego podejscia. Czy trzymacie w solance wcześniej i jakie proporcje?

[Dodano: 17 kwi 2021 - 09:33]

Ten wydaje się ok https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/idealna-golonka-pieczona/

 

A czy zakupiona surowa można mrozić bo troszkę za dużo mi się kupiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten wydaje się ok

To czego od nas oczekujesz?

Że sprawdzimy ten przepis i potwierdzimy?

Przecież nikt nie zna Twoich preferencji.

 

 

A czy zakupiona surowa można mrozić

Tak, można mrozić.

Można też zrobić wszystkie golonki hurtem i zamrozić jako gotowe, poporcjowane dania.

Jest to bardzo wygodne, polecam  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja gotuje golonkę w przyprawach [czosnek sól listek,ziele....]PO ugotowaniu wyjmuje kość i ponieważ my nie lubimy tłustego od skóry zdejmuje ten tłuszcz posypuje skóre przyprawami otaczam w jajku i bułce tartej i obsmażam na oleju .

masakra.ale jak ci smakuje to spoko!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oczywiście tam jej z tego tłuszczu nie obdzierają

 

Bo oni wiedzą ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. Pewnie gdyby robili tak jak Ty to za wielu klientów by nie mieli a po smażeniu mieli by suchy wiórek. Skóra i tłuszcz chronią również golonkę przed nadmiernym wysuszeniem w czasie dalszej obróbce termicznej ( pieczenie, smażenie)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ogarnąłem kilogram, który został po niedzieli... niestety mimo że miałem zrobić zdjęcia nie było czasu

Golonkę z kością, oczywiście czystą opaloną i wygoloną bo nie cierpię szczeciny między zębami pekluję na mokro 24 lub 48 godzin (zależnie od tego ile mam czasu, solanką ok. 10%) następnie gotuję wmałej ilości wody z włoszczyzną zielem i listkiem laurowym (zależnie od wagi, ostatnio 2,5kg około 4 godzin na małym ogniu). Następnego dnia wyjmuję z galarety nacinam w kratkę smarując glazurą z musztardy i miodu, układam golonkę w naczyniu żaroodpornym na bigosie (tak gotowym, bo tak łatwiej i zawsze mam jakiś zapasteryzowany słoik) i wkładam na 1,5-2 godziny do piekarnika 110-120st C, na ostatnie pół godziny bez przykrycia i z termoobiegiem - obserwować kolor żeby nie spalić....

Podaję z zupą chmielową, musztardą i chlebem, czasem zamiast bigosu jest kapusta zasmażana lub z grochem

 

Smacznego

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię golonkę tak:

 

Skórę golonki nacinam w kratkę 2x2 i wkładam do solanki  na 12 godz. Następnie do brytwanki daje trochę tłuszczu,2-3 garści kiszonej kapusty( można płukać-jak kto lubi),1/2 cebuli drobno pokrojonej,2 listki bobkowe, kilka ziarenek ziela ang. pieprz, sól ,dodaję też magi(lubię),do tego wkładam golonkę i do piekarnika 180 st. ok.2 godz. W trakcie pieczenia odwracam  ostatnie 30 min odkrywam. Czas orientacyjny -ma być pięknie przyrumieniona, chrupiąca skórka i mięso powinno odchodzić od kości. Gdy pieczenie dobiega końca ,na patelni podsmażam 1/2 cebuli drobno pokrojonej, doprawiam, dodaję tymianku i fasolę ( może być z puszki lub wcześniej ugotowana) .Podawać razem.

Nam smakuje.

emka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na szybko tylną golonkę robię tak.

Pekluję w sokance 8 % przez ok  3-4 dni z nastrzykiem.Po peklowaniu do szybkowara z listkiem i zielem na 45-50 min.Przekładam gorącą do szklanego naczynia bez przykrycia i wkładam do piekarnika na opiekacz z termoobiegiem 170 -180 C do zrumienienia skórki i gotowe.

post-41296-0-87777100-1619458005_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

oczywiście tam jej z tego tłuszczu nie obdzierają

 

Bo oni wiedzą ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. Pewnie gdyby robili tak jak Ty to za wielu klientów by nie mieli a po smażeniu mieli by suchy wiórek. Skóra i tłuszcz chronią również golonkę przed nadmiernym wysuszeniem w czasie dalszej obróbce termicznej ( pieczenie, smażenie)

 

Ja skórę zostawiam z minimalną ilością tłuszczu i owijam nią mięso.Opanierowana golonka jest bardzo krótko smażona -tylko do chrupiącej panierki.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.