Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Four a pizza (przybudówka do wędzarni)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 yorki

yorki
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 24 kwi 2021 - 02:13

Hej, hej,

Mam wędzarkę.
Myślę nad dobudowaniem do kompletu pieca na pizzę (czy chleb), na jedno wychodzi.
Siedzę właśnie nad projektem, czy jakaś dobra duszyczka doradzi w kilku kwestiach ?

Przykładowy problem to komin. Na jakiej wysokości (procentowo w stosunku do wysokości pieca) powinien znajdować się wylot spalin i jaki powinien być przekrój komina?

Aha, wymarzył mi się piec kopułowy, nie w kształcie półwalca.

Załączone pliki



#2 cezar

cezar
  • Użytkownicy
  • 1160 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 24 kwi 2021 - 11:29

Przekrój komina 19 cm

Załączone pliki



#3 yorki

yorki
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 24 kwi 2021 - 13:20

Przekrój komina 19 cm

OK. Dzięki.
Widzę szyber w kominie.
Czy po nagrzaniu pieca można go zamknąć?
Przy pizzy nie ma problemu, ale jak się piecze chleb to ciepło ucieka przez komin. ?
Tak kombinuję, bo to dla mnie nowe wyzwanie.


Użytkownik yorki edytował ten post 24 kwi 2021 - 13:22


#4 cezar

cezar
  • Użytkownicy
  • 1160 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 24 kwi 2021 - 15:17

Chleba jeszcze nie piekłem, ale myślę, że szyber się zamyka

#5 lelek40

lelek40
  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 27 kwi 2021 - 18:05

Elo.Po rozgrzaniu i wyciągnięciu żaru musisz zamknąć szyber oczywiście przy pieczeniu chleba..Ja w swoim piecu nie mam szybra ale głębiej wchodzą drzwiczki i komin jest jak by na zewnątrz paleniska komory.Zapraszam do lektury.

https://wedlinydomow...ki-i-kominkiem/



#6 yorki

yorki
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 07 maj 2021 - 22:05

@lelek40 No, no, kawał dobrej roboty reporterskiej, a jeszcze lepszej budowlanej.
Jestem w podobnej sytuacji, życie na emigracji, hobby w wolnym czasie.
Przetrawię ten piec i jeśli można będę pytał o (nieistotne?) szczegóły.

Na dzień dobry: średnica pieca i wysokość pieca? Czy to półkula, czy elipsa?

I jeszcze z praktycznego punktu widzenia; kiedyś miałem byłem na imprezce z pieczeniem pizzy.
Nie znam wymiarów pieca (raczej mały), ale po rozgrzaniu i upieczeniu 5,6 pizz, piec praktycznie wystygł.
Jak wygląda sytuacja w piecu ze ścianką na pół cegły (11,5) ?

Aha, jeszcze chodzi mi po głowie pomysł pieca z prostymi ściankami i bardzo płaską kopułą (bodajże to się nazywa piec neapolitański).
Może ktoś ma wiedzę i się podzieli?



#7 lelek40

lelek40
  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 09 maj 2021 - 20:53

@lelek40 No, no, kawał dobrej roboty reporterskiej, a jeszcze lepszej budowlanej.
Jestem w podobnej sytuacji, życie na emigracji, hobby w wolnym czasie.
Przetrawię ten piec i jeśli można będę pytał o (nieistotne?) szczegóły.

Na dzień dobry: średnica pieca i wysokość pieca? Czy to półkula, czy elipsa?

I jeszcze z praktycznego punktu widzenia; kiedyś miałem byłem na imprezce z pieczeniem pizzy.
Nie znam wymiarów pieca (raczej mały), ale po rozgrzaniu i upieczeniu 5,6 pizz, piec praktycznie wystygł.
Jak wygląda sytuacja w piecu ze ścianką na pół cegły (11,5) ?

Aha, jeszcze chodzi mi po głowie pomysł pieca z prostymi ściankami i bardzo płaską kopułą (bodajże to się nazywa piec neapolitański).
Może ktoś ma wiedzę i się podzieli?

Siema.Dziękuję za dobre :rolleyes:  słowa,przed chwila pomierzyłem piec i średnica 105 cm wysokość 60 półkula.Wczoraj piekliśmy z zonka chleb 19 bochenków się mieści,blaszki pol na pol dłuższe i krótsze.Wracając do sedna w tej chwili o 21.52 temperatura na piecu drzwiczki wsunięte jest 80 stopni. :cool: Cegła 11.5 plus wełna skalna 7cm plus keramzyt robi swoje . ;)Wczoraj o 13 rozpaliłem ,o 16 chleb do pieca.Średnica komina 180mm/240mm z izolacja.


Użytkownik lelek40 edytował ten post 09 maj 2021 - 20:58


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 yorki

yorki
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 13 maj 2021 - 10:33

Siema.Dziękuję za dobre :rolleyes:  słowa,przed chwila pomierzyłem piec i średnica 105 cm wysokość 60 półkula.Wczoraj piekliśmy z zonka chleb 19 bochenków się mieści,blaszki pol na pol dłuższe i krótsze.Wracając do sedna w tej chwili o 21.52 temperatura na piecu drzwiczki wsunięte jest 80 stopni. :cool: Cegła 11.5 plus wełna skalna 7cm plus keramzyt robi swoje . ;)Wczoraj o 13 rozpaliłem ,o 16 chleb do pieca.Średnica komina 180mm/240mm z izolacja.

 

No, i to jest konkretna odpowiedź.
Znaczy się, że ta myśl techniczna się sprawdza w praktyce...
Piec chyba zrobię troszkę mniejszy, więc jeśli chodzi o wypiek chlebka, to z mojej strony nie grozi Ci żadna konkurencja...
Dzięki i pozdrawiam.
 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych