krystian252 Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Kaszanka Łódzka Przepis autorski, sprawdzony i wielokrotnie powtarzany, a kaszanka wychodzi pyszna zarówno na ciepło jak i z grilla taką lubię i robię i chcę się podzielić może komuś przypadnie do gustu.. (Jest to wersja mniej mięsna, a więcej kaszy)Skład mięsny: 2,00 kg podgardle /sito fi4500 g łopatki wp. /sito fi41 kg wątroba wp. /krojone w drobną kostkę.400 g skóra wp. /sito 2xfi42 szt. serce wp. /sito fi4 Mięso/tłuszcz należy podgotować do miękkości ale tak żeby się po wbiciu widelca nie rozpadało.Wątrób i serce parzymy osobno.Wątrobę parzymy do momentu aż przestanie sączyć się krew po nacięciu nożem. Serce gotujemy do miękkości. 1,50kg kaszy gryczanej białej-parzenie: kasza lekko al''dente (1:1,8) w pozostałym wywarze z mięsa/tłuszczu.Wywar z gotowania mięsa dolany do całości (oprócz parzenia kaszy) to około 500-700ml. Przyprawy na 1kg masy.18g sól/kg 5g/kg pieprz czarny mielony.2,5g/kg majeranek otarty.0,2g/kg gałka muszkatowa0,1g/kg goździk miel.2,5g/kg płatki cebulowe.Krew na tę ilość wyszło gdzieś około 700ml. Nadziewać w jelita luźno i wiązać nie więcej jak po 6 pętek w jednym pęczku w temp.wody w garze 75-80st. czas przenia około 25Min.Po tym czasie wyjmujemy i wychładzamy w zimnej wodzie. Smacznego. Edytowane 19 Lipca 2022 przez Maxell Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2021 Ja bym ją raczej nazwał ekonomiczną.Mało surowców mięsnych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2021 Mało surowców mięsnych. (Jest to wersja mniej mięsna, a więcej kaszy) Kiszki podrobowe mogą być robione w wielu wariantach.Nawet te "budżetowe" są smaczne, jeżeli są robione z głową i (koniecznie) dobrze przyprawione.Proszę sobie przypomnieć "bitwę o krupnioka" Do dzisiaj nie wiem, w jakim stopniu ten mój, bogato-mięsny krupniok odbiegał od ortodoksyjnie śląskiego i które składniki go sprofanowały .Poza tym, każdy region ma swój najlepszy przepis i nie ma się co licytować.Nawet wiślańskie kaszoki, robione bez krwi ze względów religijnych, zaskoczyły mnie swoim smakiem Aby jednak nie zaśmiecać tematu Krystka wydzielę kaszankę Arkadiusza w nadziei, że udostępni przepis tej wysoko ocenionej wersji Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Kaszanka wygląda bardzo fajnie, a skład jak dla mnie pod grilla z musztardą i bułką opalana na grillu. EANNA - najlepszego Krupnioka, jadłem od Kolegi YOGI, mimo ze było to jakieś 12 - 14 lat temu pamiętam ten smak do dzisiaj Edytowane 1 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2021 najlepszego Krupnioka, jadłem od Kolegi YOGI A, może "yogi" udostępni przepis. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Maja 2021 To trzeba się Yogi-ego spytać Przy okazji pyzy śląskie Oli z sosomikiem "dnia następnego" po wspólnym wędzeniu hmmmmm Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2021 Jak co tydzień tak i dziś.. kaszanka z w/w przepisu. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2021 Wygląda zjawiskowo Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2021 kaszanka z w/w przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Proszę moderatora o aktualizacje składu mięsnego do głównego postu bo nie mogę edytować. Aktualizacja składu mięsnego: Skład mięsny:2,00kg podgardle /sito fi4500g łopatki wp. /sito fi41kg wątroba wp. /krojone w drobną kostkę.400g skóra wp. /sito 2xfi42 szt. serce wp. /sito fi4 reszta bez zmian. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dzisiejszy wyrób w/w przepisu. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Dzisiejszy wyrób w/w przepisu. Apetycznie wyglądający kawior . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2021 kaszanka z w/w przepisu Wygląda smakowicie Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanibal Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2022 ile suchej krwi ( w g) na 700 ml wody lub wywaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2022 ile suchej krwi ( w g) na 700 ml wody lub wywaru Na 700ml -zwykle 140-180gram , ale sprawdź instrukcję producenta , bo spotkałem stężenie , że na te 700 ml można by dać 90gram Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanibal Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2022 DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamek.pl Opublikowano 17 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) krystian252 ile ci wychodzi pętek kaszanki, inaczej ile potrzebujesz jelit do tej ilości podanej w przepisie i jakiej używasz średnicy jelit ? Edytowane 17 Października 2023 przez Adamek.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 19 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia W dniu 17.10.2023 o 15:48, Adamek.pl napisał(a): krystian252 ile ci wychodzi pętek kaszanki, inaczej ile potrzebujesz jelit do tej ilości podanej w przepisie i jakiej używasz średnicy jelit ? Jelita 28/30 a ile to szczerze nie mam pojęcia nigdy nie liczyłem pętek na koniec roboty, gdyż znikają jeszcze ciepłe.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia Pobieżne przeliczenie daje 9kg kaszanki. Załóżmy, że jest to 10kg. Jelita 28/30 - 20mb powinno wystarczyć. Napełniamy luźno, w przypadku niskiej jakości jelit należy liczyć sie ze stratami. Zazwyczaj odmierzam przewidywaną ilość jelit i do moczenia dodaję jeszcze trochę na ew. straty. To, co zostanie, można ponownie zasolić i przechować w lodówce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.