Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka Łódzka wg. krystian252


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 krystian252

krystian252
  • Użytkownicy
  • 479 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 01 maj 2021 - 10:24

Kaszanka Łódzka :tongue: Przepis sprawdzony i wielokrotnie powtarzany, a kaszanka wychodzi pyszna zarówno na ciepło jak i z grilla  :D taką lubię i robię i chcę się podzielić może komuś przypadnie do gustu.. (Jest to wersja mniej mięsna, a więcej kaszy)
 
Skład mięsny:
1,70kg podgardle /sito fi4
300g słonina/ sito /fi4
1kg wątroba wp. /krojone w drobną kostkę.
400g skóra wp. /sito 2xfi4
600g serce wp. /sito fi4
 
Mięso/tłuszcz należy podgotować do miękkości ale tak żeby się po wbiciu widelca nie rozpadało.
Wątrób i serce parzymy osobno.
Wątrobę parzymy do momentu aż przestanie sączyć się krew po nacięciu nożem.
Serce gotujemy do miękkości.
 
1,50kg kaszy gryczanej białej
-parzenie: kasza lekko al''dente (1:1,8) w pozostałym wywarze z mięsa/tłuszczu.
Wywar z gotowania mięsa dolany do całości (oprócz parzenia kaszy) to około 500-700ml.
 
Przyprawy na 1kg masy.
18g sól/kg
5g/kg pieprz czarny mielony.
2,5g/kg majeranek otarty.
0,2g/kg gałka muszkatowa
0,1g/kg goździk miel.
2,5g/kg płatki cebulowe.
Krew na tę ilość wyszło gdzieś około 700ml.
 
Nadziewać w jelita luźno i wiązać nie więcej jak po 6 pętek w jednym pęczku w temp.wody w garze 75-80st. czas przenia około 25Min.Po tym czasie wyjmujemy i wychładzamy w zimnej wodzie.

 

Smacznego. :)

Załączone pliki



#2 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 01 maj 2021 - 11:27

Ja bym ją raczej nazwał ekonomiczną.Mało surowców mięsnych.



#3 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 maj 2021 - 19:40

Mało surowców mięsnych.

(Jest to wersja mniej mięsna, a więcej kaszy)  

Kiszki podrobowe mogą być robione w wielu wariantach.

Nawet te "budżetowe" są smaczne, jeżeli są robione z głową i (koniecznie) dobrze przyprawione.

Proszę sobie przypomnieć "bitwę o krupnioka"  :laugh:

Do dzisiaj nie wiem, w jakim stopniu ten mój, bogato-mięsny krupniok odbiegał od ortodoksyjnie śląskiego i które składniki go sprofanowały :facepalm: .

Poza tym, każdy region ma swój najlepszy przepis i nie ma się co licytować.

Nawet wiślańskie kaszoki, robione bez krwi ze względów religijnych, zaskoczyły mnie swoim smakiem  :thumbsup:

Aby jednak nie zaśmiecać tematu Krystka wydzielę kaszankę Arkadiusza w nadziei, że udostępni przepis tej wysoko ocenionej wersji  :tongue:



#4 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3702 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 01 maj 2021 - 19:56

Kaszanka wygląda bardzo fajnie, a skład  jak dla mnie pod grilla z musztardą i bułką opalana na grillu.

 

EANNA - najlepszego Krupnioka, jadłem od Kolegi YOGI, mimo ze było to jakieś 12 - 14 lat temu pamiętam ten smak do dzisiaj


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 01 maj 2021 - 20:19


#5 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4430 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 maj 2021 - 20:07

najlepszego Krupnioka, jadłem od Kolegi YOGI

A, może "yogi" udostępni przepis.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3702 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 maj 2021 - 20:34

To trzeba się Yogi-ego spytać  :laugh:

Przy okazji pyzy śląskie Oli z sosomikiem "dnia następnego" po wspólnym wędzeniu  hmmmmm  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :clap:  :clap:  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych