jacekw21 Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2021 Wyżej zaprezentowaną kiełbaskę zrobiłem z myślą o długim weekendzie majowym, kiełbasa miała być jedna, ale do wszystkiego, czyli na grill, ognisko, bezpośredniego jedzenia, a także surowa do parzenia i na grill. I tak powstała kiełbasa weekendowa. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr,8 -karkówka 2,5 kg/ szarpak w moim wypadku dwu oczkowy -boczek 2,5 kg/ 10 mm -podgardle 1 kg/ 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy Białowieski 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6-8 g/kg -papryka suszona płatek-kolorowa 10 g/kg -jelita wieprzowe -woda 12 % -papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra 1 g/kg (dla chętnych) WYKONANIE Każdy rodzaj mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm, solimy w osobnych pojemnikach na 24 godziny i odstawiamy do lodówki w temp.4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą, dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, masa mięsna ma być dokładnie wyrobiona. Napełniamy jelita dość ściśle. W zależności do jakiego przeznaczenia grill, ognisko, parzona czy bezpośredniego jedzenia robimy małe kółeczka, krótkie odcinki, długie pętka lub bez dzielenia na jakiekolwiek krótsze odcinki. Osadzanie przez czas wygrzania wędzarni. Kiełbasa na pewno będzie jeszcze zimna i mokra więc przystępujemy do osuszania. Osobiście dla odmiany osuszałem w wysokiej temp. 80-100 stopni przy dużym ruchu powietrza, osuszamy do momentu, aż kiełbasa będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. Temperatura kiełbasy w środku miała 25-30 stopni jak skończyłem osuszanie. Wędzimy w temp. 55-65 st. do koloru jaki nam odpowiada. Następnie podnosimy temp. do 80-100 stopni i wędzimy razem z podpiekaniem do osiągnięcia temp. w środku kiełbasy 70 stopni. Wyjmujemy kiełbasę z wędzarni aby przestygła, następnie wychładzamy w lodówce. Ps. Kiełbasa jest bardzo smaczna polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2021 czosnek świeży dobrej jakości 6-8 g/kg Ładne kiełbaski. Ale skąd masz taki czosnek w tej porze roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2021 Chodzi zapewne o to, że nie granulowany czy płatki - czyli nie suszony. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2021 Ładne kiełbaski. Ale skąd masz taki czosnek w tej porze roku? Dziękuję. Czosnek dostałem w malutkim warzywniaku przy osiedlowym był świeży, młody pani zapewniała że pl. nie wiem co to za odmiana nie znam się na tym, nie pytałem się. Główki duże, ale nie wielkie kolor biało-fioletowy, ząbki średniej wielkości. Napisałem dobrej jakości bo chodzi mi o to żeby nie był przesuszony takie są kiepskie aromat ,smak ,konsystencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2021 Ładne kiełbaski. Ale skąd masz taki czosnek w tej porze roku? Dziękuję. Czosnek dostałem w malutkim warzywniaku przy osiedlowym był świeży, młody pani zapewniała że pl. nie wiem co to za odmiana nie znam się na tym, nie pytałem się. Główki duże, ale nie wielkie kolor biało-fioletowy, ząbki średniej wielkości. Napisałem dobrej jakości bo chodzi mi o to żeby nie był przesuszony takie są kiepskie aromat ,smak ,konsystencja.Polski młody czosnek jest w lipcu, teraz młody w takich barwach, może być jedynie hiszpański. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Maja 2021 Polski młody czosnek jest w lipcu, teraz młody w takich barwach, może być jedynie hiszpański. Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Maja 2021 Ale Jacekw21 napisał : czosnek świeży a nie "czosnek młody" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Maja 2021 Ale Jacekw21 napisał : czosnek świeży a nie "czosnek młody" .Przeczytaj całość, o warzywniaku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Maja 2021 Jacku, skoro mięso nie jest peklowane to trzeba solić wcześniej? Jak robię kiełbasę bez peklosoli to solę mięso po zmieleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Maja 2021 pani zapewniała że pl. Polski młody czosnek jest w lipcu, teraz młody w takich barwach, może być jedynie hiszpański. Lub chiński Oznaczanie towarów jako "polskie" w Polsce - jest powszechną praktyką. Siostra zapewniała mnie, że u nich jest podobnie, (prawie) wszystko jest niemieckie.Już o tej porze roku są truskawki ; oczywiście najlepsze, bo niemieckie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Maja 2021 Pewnie chodzi o czosnek nie suszony, nie płatkowany i nie coś innego, tylko o normalnie w główkach.To jest Polski czosnek dzisiaj - odpowiednio przechowywany.Część miałem do sadzenia wiosennego a pozostała część do spożycia dopóki nowy nie urośnie. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja 2021 Lub chiński Nie spotkałem "kolorowego", zazwyczaj jest bardzo biały. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) zazwyczaj jest bardzo biały. Przepisy celno - sanitarne, definija bardzo jasno Expert cebulowatych z AzjiMusza być poddane gazowaniu w komorach gazowych i napromieniowaniem, celem zabicia lokalnych chorób i pasożytów oraz pozbawienie możliwości kiełkowania - czyli krotko mówiąc czosnek zamordowany .Smacznego zwolennikom Chińskiego taniego czosnku Edytowane 2 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Maja 2021 Rozumiem co jest czosnek "świeży". Moje pytanie było bardziej ukierunkowane na wymaganie "dobrej jakości". Tutaj mam problem ze zdobyciem porządnego czosnku o tej porze roku. Unikam czosnku chińskiego, kalifornijski i meksykański jest miękki i całkiem bezużyteczny. Jednak wczoraj znalazłem czosnek z Argentyny, który wygląda całkiem świeży i młody. W połowię czerwca będę miał swój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Maja 2021 Rozumiem co jest czosnek "świeży" Chyba masz przepełnioną skrzynkę, bo nie mogę wysłac wiadomosci. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Maja 2021 Ale macie problem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Maja 2021 jest miękki i całkiem bezużyteczny. To prawda taki czosnek jest do kitu ale każdy nawet polski. Ogólnie staram się nabywać czosnek pl przeważnie dostaje od sąsiadów z działek bo sam cholera nie umiem na swojej działce tego zrobić, podchodziłem dwa lato do tego i nic. Ogrodnik żaden zemnie. Robię wszystko co mi mówią i zero jakieś cuda mi z ziemi wychodzą małe i ogólnie do niczego. Wolę się wymienić wędliny na czosnek A czosnek uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Jacku, skoro mięso nie jest peklowane to trzeba solić wcześniej?Oczywiście ,że nie osobiście musiałem tak zrobić, też tak to opisałem. [Dodano: 03 maj 2021 - 06:58] Jak robię kiełbasę bez peklosoli to solę mięso po zmieleniu. Tak też można ale mi tak nie odpowiadało ze względu na czas który musiałem rozplanować. Mięso musiałem kupić dzień wcześniej a kiełbaskę musiałem robić na drugi dzień i wolałem aby leżało w lodówce zasolone.[Dodano: 03 maj 2021 - 06:59] Ale macie problem. Edytowane 3 Maja 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.