Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka pikantna @arkadiusza


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8782 postów

Napisano 01 maj 2021 - 15:09

Jako, że zostałem szczęśliwym nabywcą kaszanki Arkadiusza w wersji pikantniejszej - Moge tylko stwierdzić jest jeszcze lepsza  :thumbsup:  :clap:



#2 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 01 maj 2021 - 18:24

Jako, że zostałem szczęśliwym nabywcą kaszanki Arkadiusza w wersji pikantniejszej - Moge tylko stwierdzić jest jeszcze lepsza

Mam nadzieję, że przy jakiejś okazji będę mógł spróbować kaszanki Arkadiusza natomiast Krystka kaszankę jadłem i mi bardzo smakowała :tongue:



#3 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 01 maj 2021 - 18:52

To musisz niestety zgłosić się do Waldka bo mnie nawet pętko się nie ostało.Wszystko rozdrapali na pniu. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 maj 2021 - 18:54


#4 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 01 maj 2021 - 19:14

do Waldka bo mnie nawet pętko się nie ostało.

Jak nie zjadł wszystkiego to zaraz dokonam rezerwacji pęta :D



#5 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8782 postów

Napisano 01 maj 2021 - 19:17

zaraz dokonam rezerwacji pęta
Masz jak w banku   :thumbsup:

#6 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 01 maj 2021 - 19:28

Widzę ,że się udało.Liczę na obiektywną ocenę. :)



#7 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 01 maj 2021 - 19:48

Masz jak w banku

Dziękuję :thumbsup: wobec tego do jutra :) 



#8 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8782 postów

Napisano 01 maj 2021 - 20:20

wobec tego do jutra
:thumbsup:   

#9 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 01 maj 2021 - 20:29

Widzę ,że się udało.Liczę na obiektywną ocenę. :)

:thumbsup:



#10 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 maj 2021 - 20:59

Przepis krok po kroku jest u mnie w kaciku w wyrobach podrobowych str.6.
Był chyba kiedyś na str. glownej ,ale teraz go nie widzę.

Czy to jest TEN przepis? 



#11 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 01 maj 2021 - 21:44

Arkadiusz jeśli to jest Twój przepisz który wskazała Ania to powiem Tobie , że składem niewiele co różni się od tego co robi moja żona a mianowicie.

Aga nie dodaje wątroby , niestety wiem co tracę w smaku :facepalm: ale tylko ja jem u nas wątrobę, krew gotuję w osłonkach oddzielnie następnie ją mieli i robi tylko na kaszy gryczanej palonej ponadto dodaje jeszcze serce. Płuca gotuje całkowicie oddzielnie od początku do końca. Czy ty płuczesz wcześniej kaszę przed gotowaniem? Jutro posmakuję Twojej kaszanki to napiszę coś więcej.



#12 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 01 maj 2021 - 22:18

Tak to ten przepis
Jak używam ośrodek to i serducho dodaję.Kasza jest gryczana niepalona.Kaszy nie płuczę.Nigdzie w przepisach na kaszankę nie spotkałem się z płukaniem kaszy.Gotowana krew a póżniej mielona jest w wyrobie wyczuwalna (grudkowata).Raz zrobiłem i nigdy wiecej.Krew świeżą mrożę w workach i zawsze mam zapas do salcesonu czy kaszanki.


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 12:48


#13 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 02 maj 2021 - 09:34

Później odpiszę, teraz oddaje się relaksowi, jutro dymienie.

Załączone pliki



#14 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 maj 2021 - 13:43


Kaszy nie płuczę.Nigdzie w przepisach na kaszankę nie spotkałem się z płukaniem kaszy.

 

A jednak:

Polecam przestudiowanie PODROBOWYCH_PROCES_PRODUKCYJNY

Ostatnia kolumna dotyczy kasz !

Badania ostatnich lat wykazały, że 40% kaszy gryczanej zawiera glifosad.

Jest wiele info na ten tamat, np.TUTAJ.

Są jeszcze inne zanieczyszczenia.

post-39694-0-94024800-1481648801_thumb.j

 

post-39694-0-78462500-1481648812_thumb.j

post-39694-0-63334200-1481648852_thumb.j


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 16:20


#15 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 02 maj 2021 - 14:28

W 1985 roku już wiedziano o glifosacie

Ale w 1959 roku (Szesnastka) nie, bo wprowadzono go do użycia w 1974. 


[Dodano: 02 maj 2021 - 15:13]

 

 

Natomiast żadne parzenie nie usunie z kaszy pestycydów

Ale przepłukanie zimną wodą tak. 


[Dodano: 02 maj 2021 - 15:28]

 

 

Polecam przestudiowanie

Jest napisane żeby płukać tylko nie jest z jakiego powodu? I teraz czytać cały proces produkcyjny, który wskazałaś czy podpowiesz gdzie to jest napisane? 

W inetrnecie piszą o płukaniu kasz ale przede wszystkim z powodów zanieczyszczeń powstałych w 10 maszynach do przesiewania, pakowania itd. 

Nie tak dawno w jednym z tematów też ta kwestia była poruszana. Skoro taka kasza jedna z drugą finalnie w kartonie, czy innej torebce jest zanieczyszczona to nie powinna być dopuszczona może do spożycia?


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 16:28


#16 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 maj 2021 - 14:42

Skoro taka kasza jedna z drugą finalnie w kartonie, czy innej torebce jest zanieczyszczona to nie powinna być dopuszczona może do spożycia?

Kasze dosyć często są wycofywane ze sprzedaży przez GIS z powodu zanieczyszczeń chemicznych.

Wygoogluj "kasza gryczana wycofana ze sprzedaży".

 

 

Jest napisane żeby płukać tylko nie jest z jakiego powodu?

A ma to być napisane ??? :laugh:

Powinno być też: z jakiego powodu  :laugh:

A tak poważnie, niech każdy robi jak chce ale niech nie sugeruje, że proces płukania nie jest uwzględniony  "nigdzie w przepisach na kaszankę" :thumbsup:


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 16:22


#17 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 02 maj 2021 - 14:47

Nigdzie w przepisach na kaszankę nie spotkałem się z płukaniem kaszy.

Aga płucze za każdym razem kaszę, dlatego zapytałem bo w Twoim przepisie nie napisałeś nic na ten temat.

 

 

Gotowana krew a później mielona jest w wyrobie wyczuwalna (grudkowata).

Nigdy tego nie zauważyłem, ale brałem udział podczas produkcji kaszanki robionej na surowej krwi która była równie dobra i smaczna. Dziś posmakuję Twojej kaszanki to jutro dam znać jak smakował.


Użytkownik Grzewlod edytował ten post 02 maj 2021 - 14:51


#18 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 02 maj 2021 - 14:55

Wygoogluj "kasza gryczana wycofana ze sprzedaży".

Ja mogę sobie wyguglować to czy tamto ale Ty twierdzisz że jest tak czy tak. Skoro więc tu na forum zarzuca się często innym brak argumentów na jakiś temat to po prostu pokaż dowód na swe twierdzenie. To wszystko.

[Dodano: 02 maj 2021 - 15:54]

I jeszcze jedno, to że jakaś sieć wycofuje partię takiej czy innej kaszy oznacza, że cała produkcja w kraju jest "sypana" glifosatem?


[Dodano: 02 maj 2021 - 15:55]

 

 

U mnie Aga płucze za każdym razem kaszę.

 

Wiadomo w jakim celu?


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 16:23


#19 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3367 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 maj 2021 - 15:45

Z usunięciem herbicydow poprzez płukanie to bym był ostrożny.
Cytat z wikipedi. "W środkach ochrony roślin glifosat występuje zazwyczaj w postaci zmodyfikowanej (soli amonowej, sodowej i innych), środki ochrony roślin zawierają także substancje ułatwiające jego przenikanie przez błony komórkowe".
Herbicydy muszą przeniknąć do rośliny, komórki.
Czy bym płukał kaszę bezwzględnie tak.
Z przyczyn nazwijmy to iż w całym procesie, produkcji nie zawsze są dochowane najwyższe standardy higieny. Też przy produkcji (czyszczenie, pozbawienie łuski mamy kurz a w kurzu będzie wszystko oczywiście ciąg technologiczny jest aspirowany, ale nie ma nigdy 100 % skutecznosci odsysania pyłów)

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 maj 2021 - 16:12


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 02 maj 2021 - 16:42

O płukaniu już było.Szkoda kruszyć kopi.Jedni płuczą drudzy nie.Na pewno Ci co płuczą chemi z kaszy nie wypłuczą.Ja jeśli kasza ma dużo zanieczyszczeń takich czarnych ziaren to ją płuczę bo te ziarna wypływają na wierzch i łatwo ich się pozbyć.Ta kasza moim zdaniem była czysta i płukana nie była.
A drób płuczecie przed obróbką.?A kaszę w woreczkach też płuczecie.?
Ja jestem dość ortodoksyjny jeśli chodzi o higienę. Moje noże są odkażane razem z narzędziami chirurgicznymi w jednym ze szpitali. Blaty i maszynki są odkażane specjalnym płynem używanym w masarniach przed i po każdym użyciu i dlatego mam pewność że moimi wyrobami nikt się nie zatruje.
A po sisiu zawsze myje ręce specjalnym odkażającym mydłem. To tyle jeśli chodzi o utrzymanie higieny.
PS.
Aniu proszę mi nie imputować tego co nie napisałem.
Napisałem ,że nie spotkałem w przepisach o płukaniu kaszy a nie ,że nigdzie tak nie jest napisane.To zasadnicza różnica bo do tych przepisów ,które prezentujesz mogłem nie dotrzeć.


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 maj 2021 - 16:51





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych