Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Cukier


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adam8008

Adam8008
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćGdansk

Napisano 04 maj 2021 - 19:00

Witam mam pytanie bo widzę że często w różnych przepisach na mięso czy marynatę widzę w składzie cukier. A pytanie brzmi czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktem

#2 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 04 maj 2021 - 20:21

Witam mam pytanie bo widzę że często w różnych przepisach na mięso czy marynatę widzę w składzie cukier. A pytanie brzmi czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktem

Myślę, że stewie możesz zastosować do marynat w odpowiedniej dawce, natomiast do wędlin dojrzewających się nie nadaje ponieważ glikozydy nie fermentują wniosek z tego, że nie stanowią pożywki dla bakterii. Natomiast w przypadku ksylitolu ja bym go nie stosował w potrawach, ponieważ ksylitol bardzo dobrze wpływa na fermentację,czego skutkiem mogą być biegunki, nadmierna produkcja gazów itp. oczywiście te skutki nie występują u każdej osoby, jednakże należy pamiętać , o odpowiednim dawkowaniu. Na rynku jest jeszcze zamiennik naszej klasycznej Sacharozy o nazwie Erytrol lecz na jego temat się nie wypowiem, ponoć jest stosowany w przemyślę cukierniczym i spożywczym.    



#3 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3257 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 maj 2021 - 20:30

Używam Erytrolu jako zamiennik cukru do kawy/herbaty i zdarzyło mi się na nim piec ciasta (podobno jest najbardziej zbliżony do cukru ze wszystkich "zamienników")

Ale do wędlin go nie używałem.



#4 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 maj 2021 - 20:45

czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktem

Cukier dodawany do mięs nie pełni funkcji słodzącej tylko technologiczną.

W wędlinach dojrzewających i podsuszanych pełni funkcje pożywki dla bakterii zakwaszających, w marynatach służy do karmelizacji powierzchni w czasie obróbki termicznej wysokotemperaturowej.



#5 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 04 maj 2021 - 20:49

w marynatach służy do karmelizacji powierzchni w czasie obróbki termicznej wysokotemperaturowej.

Ja jeszcze stosuję cukier lub miód do potraw żeby "wyrównać, wygładzić"  smak np. w potrawach kwaśnych.



#6 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5119 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 maj 2021 - 09:47

Mi sie wydaje ze zamiast cukru to mozna zastosowac Monk Fruit slodzik.

 Jest to owoc jak dyniua jkest co chyba 200 razy slodszy od cukru.

 Teraz to mam w kuchni, bardzo malo sie tego dodaje i ponoc jest lepszy niz cukier.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Adam8008

Adam8008
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćGdansk

Napisano 05 maj 2021 - 15:12

Dzięki bardzo za informację.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych