Adam8008 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Maja 2021 Witam mam pytanie bo widzę że często w różnych przepisach na mięso czy marynatę widzę w składzie cukier. A pytanie brzmi czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Maja 2021 Witam mam pytanie bo widzę że często w różnych przepisach na mięso czy marynatę widzę w składzie cukier. A pytanie brzmi czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktemMyślę, że stewie możesz zastosować do marynat w odpowiedniej dawce, natomiast do wędlin dojrzewających się nie nadaje ponieważ glikozydy nie fermentują wniosek z tego, że nie stanowią pożywki dla bakterii. Natomiast w przypadku ksylitolu ja bym go nie stosował w potrawach, ponieważ ksylitol bardzo dobrze wpływa na fermentację,czego skutkiem mogą być biegunki, nadmierna produkcja gazów itp. oczywiście te skutki nie występują u każdej osoby, jednakże należy pamiętać , o odpowiednim dawkowaniu. Na rynku jest jeszcze zamiennik naszej klasycznej Sacharozy o nazwie Erytrol lecz na jego temat się nie wypowiem, ponoć jest stosowany w przemyślę cukierniczym i spożywczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2021 Używam Erytrolu jako zamiennik cukru do kawy/herbaty i zdarzyło mi się na nim piec ciasta (podobno jest najbardziej zbliżony do cukru ze wszystkich "zamienników")Ale do wędlin go nie używałem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 2021 czy można biały cukier zastąpić innym produktem jak stevia lub innym tego rodzaju produktem Cukier dodawany do mięs nie pełni funkcji słodzącej tylko technologiczną.W wędlinach dojrzewających i podsuszanych pełni funkcje pożywki dla bakterii zakwaszających, w marynatach służy do karmelizacji powierzchni w czasie obróbki termicznej wysokotemperaturowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2021 w marynatach służy do karmelizacji powierzchni w czasie obróbki termicznej wysokotemperaturowej. Ja jeszcze stosuję cukier lub miód do potraw żeby "wyrównać, wygładzić" smak np. w potrawach kwaśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2021 Mi sie wydaje ze zamiast cukru to mozna zastosowac Monk Fruit slodzik. Jest to owoc jak dyniua jkest co chyba 200 razy slodszy od cukru. Teraz to mam w kuchni, bardzo malo sie tego dodaje i ponoc jest lepszy niz cukier. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8008 Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2021 Dzięki bardzo za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.