Spontano Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Maja 2021 Witam Brać Mam boczek, schab, polędwiczki i po jednym z nich będzie peklowanie na sucho w celu porównania. Chciałbym wypróbować peklowanie na sucho ale tak abym zmieścił się w czasie 7 dni z peklowaniem na mokro. 1.Peklowanie na sucho próżniowo 17g.peklo/ kg czy to dobra proporcja dla wszystkich mięs : -czy robimy tez nastrzyk? -czy polędwiczki jakoś inaczej traktujemy ze względu ze są takie cieńsze na sucho i mokro? -czy polędwiczki tez musza mieć nastrzyk (mokro-sucho) -czy przed suszeniem obmywamy z nadmiaru soli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Maja 2021 Ja boczek pekluje na sucho 20gr/kg, nie nastrzykuję - nie potrzebuję wody w boczku. Boczek zawsze parzę do miękkości.Po peklowaniu nie obmywam - nie ma na mięsie nadmiaru soli jak wszystko się wyrówna.Schab i polędwiczki nastrzykuję - schab bez nastrzyku czyli polędwica po peklowaniu suchym będzie sucha, po mokrym bez nastrzyku też mi nie odpowiada - optymalnie soczysta jest z nastrzykiem. Robię zarówno parzoną jak i wędzoną w temperaturze 45 stopni "łososiową".Polędwiczki to inna bajka - jak kto lubi tak robi. Mnie najbardziej odpowiadają z obfitym nastrzykiem + wędzenie na "zimno" - w temperaturze na jaką pozwalają warunki + DG. Wg. mnie parzenie polędwiczek to profanacja tego mięsa :-).--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Maja 2021 1.Peklowanie na sucho próżniowo 17g.peklo/ kg czy to dobra proporcja dla wszystkich mięs Osobiście daję 20 gr/kg peklosoli. Boczku nie nastrzykuję, polędwicę(schab bez kości ) pekluję z nastrzykiem, podobnie karczki i szyneczki. Polędwiczek nie nastrzykiwałem, dla mnie bez obróbki cieplnej jest odpowiednio soczysta. Do nastrzyku używam 10% peklosoli, czyli 2gr/kg. Pekluję z reguły około 10 dni, czasem dłużej jak mi coś wyskoczy i nie mogę wędzić w zaplanowanym terminie. -czy przed suszeniem obmywamy z nadmiaru soli? Skoro dajesz soli "w punkt" to po co opłukiwać? Po pierwszym wędzeniu porównawczym sam sobie dobierzesz poziom soli w wędzonkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spontano Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Wszystko ok ale z tymi polędwiczkami mam problem.Jednak polędwiczki będę wędził w innym terminie. Jeśli przy temp. około 35stopniach jak zwykle do koloruto podejrzewam ze około 3 godz. będą musiały wisiećTo co polecacie z nimi zrobić najlepiej na mokro czy sucho? Mokro: 1,5 kg, 7dni ,75g peklo w 0,6l/wody, nastrzyk 90ml.Sucho: 20g/kg ile dni? 1.Pytanie: Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ??? jeżeli j.w. to na 90ml.wody potrzebuje 8g/peklo i wyjdzie 8,16% 2.Czy jest jakaś tabela jak długo peklować na sucho bo ta wartość 20g/kg jest u większości stała. 3.Czyli polędwiczek się nie parzy a czy je się podpieka do temp. wewnątrz ??? Edytowane 5 Maja 2021 przez Spontano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2021 1.Pytanie: Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ??? jeżeli j.w. to na 90ml.wody potrzebuje 8g/peklo i wyjdzie 8,16% Ja robię tak: Z 20gr/kg peklosoli odmierzam 2gr i rozpuszczam w małej ilości wody. Tą peklosolanką nastrzykuję mięso. Robię tak aby jak najszybciej dostarczyć peklosól do środka mięśnia. Nie chcę mieć "szarego oczka" w wędzonce. 2.Czy jest jakaś tabela jak długo peklować na sucho bo ta wartość 20g/kg jest u większości stała. Zdarzyło mi się trzymać ponad trzy tygodnie w lodówce. Czasami jak mam za dużo "towaru" to po dwutygodniowym peklowaniu zamrażam mięso w woreczkach. Potem gdy nadejdzie jego pora powoli rozmrażam w lodówce i mam gotowe mięso do wędzenia. 3.Czyli polędwiczek się nie parzy a czy je się podpieka do temp. wewnątrz ??? Ja jadam na surowo, żonie muszę parzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2021 Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ??? Poczytaj Kolego o peklowaniu, a potem zapekluj mięso tak jak to się powinno robić tradycyjnie, z zachowaniem parametrów: temperatury, stężenia solanki i czasu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2021 W 35 stopniach raczej 6 godzin, niż 3. To jeśli chodzi o wędzenie. Przy peklowaniu na sucho ważysz peklowany kawałek, odważasz ilość peklosoli według swoich preferencji odnośnie słoności. 20g/kg to jest raczej maksymalna wartość. Stosuje się od 15 do 20. musisz sam dobrać odpowiadającą tobie wartość. Wędzone w 35 stopniach polędwiczki są gotowe do spożycia. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2021 Wędzone w 35 stopniach polędwiczki są gotowe do spożycia. Polędwiczki wędzone w temperaturze 20 stopni są jeszcze lepsze.Nigdy nie wędzimy na czas. Kolor oraz konsystencja mięsa powiedzą kiedy należy zakończyć proces wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2021 Polędwiczki wędzone w temperaturze 20 stopni są jeszcze lepsze. Następne tak zrobię, dzisiaj malowałem w 35-ciu Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Maja 2021 Schab w 7 dni na sucho...w/g mnie trochę krótko.Ja trzymam conajmniej10-14 dni Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.