Skocz do zawartości

Peklo na mokro oraz sucho w 7 dni


Spontano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Brać

 

Mam boczek, schab, polędwiczki i po jednym z nich będzie peklowanie na sucho w celu porównania.

 

Chciałbym wypróbować peklowanie na sucho ale tak abym zmieścił się w czasie 7 dni 

z peklowaniem na mokro.

 

1.Peklowanie na sucho próżniowo 17g.peklo/ kg czy to dobra proporcja dla wszystkich mięs  :

 

-czy robimy tez nastrzyk?

 

-czy polędwiczki jakoś inaczej traktujemy ze względu ze są takie cieńsze na sucho i mokro?

 

-czy polędwiczki tez musza mieć nastrzyk (mokro-sucho)

 

-czy przed suszeniem obmywamy z nadmiaru soli?

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek pekluje na sucho 20gr/kg, nie nastrzykuję - nie potrzebuję wody w boczku. Boczek zawsze parzę do miękkości.

Po peklowaniu nie obmywam - nie ma na mięsie nadmiaru soli jak wszystko się wyrówna.

Schab i polędwiczki nastrzykuję - schab bez nastrzyku czyli polędwica po peklowaniu suchym będzie sucha, po mokrym bez nastrzyku też mi nie odpowiada - optymalnie soczysta jest z nastrzykiem. Robię zarówno parzoną jak i wędzoną w temperaturze 45 stopni "łososiową".

Polędwiczki to inna bajka - jak kto lubi tak robi. Mnie najbardziej odpowiadają z obfitym nastrzykiem + wędzenie na "zimno" - w temperaturze na jaką pozwalają warunki + DG. Wg. mnie parzenie polędwiczek to profanacja tego mięsa :-).

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.Peklowanie na sucho próżniowo 17g.peklo/ kg czy to dobra proporcja dla wszystkich mięs 
 

Osobiście daję 20 gr/kg peklosoli. Boczku nie nastrzykuję, polędwicę(schab bez kości  :) ) pekluję z nastrzykiem, podobnie karczki i szyneczki. Polędwiczek nie nastrzykiwałem, dla mnie bez obróbki cieplnej jest odpowiednio soczysta. Do nastrzyku używam 10% peklosoli, czyli 2gr/kg. Pekluję z reguły około 10 dni, czasem dłużej jak mi coś wyskoczy i nie mogę wędzić w zaplanowanym terminie.

 

 

-czy przed suszeniem obmywamy z nadmiaru soli?

Skoro dajesz soli "w punkt" to po co opłukiwać?

 Po pierwszym wędzeniu porównawczym sam sobie dobierzesz poziom soli w wędzonkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ok ale z tymi polędwiczkami mam problem.

Jednak polędwiczki będę wędził w innym terminie. Jeśli przy temp. około 35stopniach jak zwykle do koloru

to podejrzewam ze około 3 godz. będą musiały wisieć

To co polecacie z nimi zrobić najlepiej na mokro czy sucho? 

Mokro: 1,5 kg, 7dni ,75g peklo w 0,6l/wody, nastrzyk 90ml.

Sucho: 20g/kg   ile dni?

            1.Pytanie: Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ???

            jeżeli j.w. to na 90ml.wody potrzebuje 8g/peklo i wyjdzie 8,16%

 

2.Czy jest jakaś tabela jak długo peklować na sucho bo ta wartość 20g/kg jest u większości stała.

 

3.Czyli polędwiczek się nie parzy a czy je się podpieka do temp. wewnątrz ???

Edytowane przez Spontano
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.Pytanie: Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ???             jeżeli j.w. to na 90ml.wody potrzebuje 8g/peklo i wyjdzie 8,16%

Ja robię tak: Z 20gr/kg  peklosoli odmierzam 2gr i rozpuszczam w małej ilości wody. Tą peklosolanką nastrzykuję mięso. Robię tak aby jak najszybciej dostarczyć peklosól do środka mięśnia. Nie chcę mieć "szarego oczka" w wędzonce.

 

2.Czy jest jakaś tabela jak długo peklować na sucho bo ta wartość 20g/kg jest u większości stała.

Zdarzyło mi się trzymać ponad trzy tygodnie w lodówce. Czasami jak mam za dużo "towaru" to po dwutygodniowym peklowaniu zamrażam mięso w woreczkach. Potem gdy nadejdzie jego pora powoli rozmrażam w lodówce i mam gotowe mięso do wędzenia.

 

3.Czyli polędwiczek się nie parzy a czy je się podpieka do temp. wewnątrz ???

Ja jadam na surowo, żonie muszę parzyć  :)  .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ???

Poczytaj Kolego o peklowaniu, a potem zapekluj mięso tak jak to się powinno robić tradycyjnie, z zachowaniem parametrów: temperatury, stężenia solanki i czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 35 stopniach raczej 6 godzin, niż 3. To jeśli chodzi o wędzenie.

 

Przy peklowaniu na sucho ważysz peklowany kawałek, odważasz ilość peklosoli według swoich preferencji odnośnie słoności. 20g/kg to jest raczej maksymalna wartość. Stosuje się od 15 do 20. musisz sam dobrać odpowiadającą tobie wartość. 

 

Wędzone w 35 stopniach polędwiczki są gotowe do spożycia.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzone w 35 stopniach polędwiczki są gotowe do spożycia.

Polędwiczki wędzone w temperaturze 20 stopni są jeszcze lepsze.

Nigdy nie wędzimy na czas. Kolor oraz konsystencja mięsa powiedzą kiedy należy zakończyć proces wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczki wędzone w temperaturze 20 stopni są jeszcze lepsze.

 

Następne tak zrobię, dzisiaj malowałem w 35-ciu :) 

 

c9934ddbe38aa0149ae839ae6bc35759.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.