Matusz Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Maja 2021 Rurę dymową wprowadź do komory powyżej górnej krawędzi termoobiegu. Jak duże masz otwory zapałowe w DG?Otwory 2x fi10.Tak myślę, że może zanim zabiorę się za przerabianie tej rury (przerabianie=2x budowanie) spróbuję coś uwędzić bez termoobiegu. I zobaczę efekt - wyeliminuję jedną niewiadomą. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) jeżeli nie to masz duże ryzyko kiszenia mięsa w dymie dokładnie słaba cyrkulacja = kiszonka, znowu za szybka = nadmiernie wysuszona wędzonka. Filtr czy dłuższy odcinek rury dymowej jest potrzebny do zimnego wędzenia, żeby schłodzić dym.Filtr bym wywalił bo znacznie przedłuża proces, lepiej jest wydłużyć odcinek. Ponadto zawsze można to tak skonstruować aby DG dawał taką temperaturę która będzie pożądana do zimnego wędzenia pod daną wielkość komory regulując to długością odcinka. Edytowane 6 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) spróbuję coś uwędzić bez termoobiegu Nie masz teraz termoobiegu, wiec efekt będzie taki sam, niezależnie czy ten wentylatorek się kreci czy nie.Ale sprawdź.jak chcesz, nie życzę powodzenia bo byłby to minimum sarkazm z mojej strony Edytowane 6 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Maja 2021 Otwory 2x fi10.Tak myślę, że może zanim zabiorę się za przerabianie tej rury (przerabianie=2x budowanie) spróbuję coś uwędzić bez termoobiegu. I zobaczę efekt - wyeliminuję jedną niewiadomą. Dymogeneratora na razie nie ruszaj, poza powiększeniem otworów zapałowych. Ja na tą średnicę daję 4 po 12 mm. Na termoobieg daj blachę z dziurą, i odsuń od ściany tę osłonę. Wentylator ma wciągać przez tę dziurę powietrze i puszczać je w górę. Bez termoobiegu grzałka będzie ci smażyć wędzonki. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Dymogeneratora na razie nie ruszaj, poza powiększeniem otworów zapałowychMożesz wytłumaczyć w jakim celu powiększyć otwory, co tym chcesz osiągnąć ? Bo czegoś nie rozumie hmmm.... Zakładam z tego co widziałem na filmie, że DG daje wystarczającą ilość dymu, z tego co czytam Matusz nie uskarża się na problem zmniejszenia wydajności dymu podczas upływu czasu. Więc spalanie zrębek CHYBA JEST PRAWIDŁOWE chyba więcej powietrza doprowadzać do komory spalani nie potrzeba bo po co? Edytowane 6 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Możesz wytłumaczyć w jakim celu powiększyć otwory, co tym chcesz osiągnąć ? Trafne/dobre pytanie Mono że odpowiedz już podałeś Więc spalanie zrębek CHYBA JEST PRAWIDŁOWE chyba więcej powietrza doprowadzać do komory spalani nie potrzeba bo po co? Jest go nawet o min 60-70%% ponad nadto dla DG DG powinien pracować na granicy "uduszenia" czyli na bardzo ubogiej mieszanceIlość smoły = +/- 0 / minimalna Edytowane 6 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Jest go nawet o min 60-70%% ponad nadto dla DGJesteś blisko celu określając w % Testowałem bardzo podobną konstrukcję DG którą Matusz zrobił i na 1/3 mocy wentylatorka wydajność dymu była wystarczająco aby wypełnić komorę 500l. Nie wiem jak wydajny jest wentylator Matusza ale z filmu wynika, że jest sporej wydajności wiec pomimo tego, że komora Matusza ma pojemność ponad 700l to i tak wydajność dymu jest aż nadto wystarczająco. DG powinien pracować na granicy "uduszenia" czyli na bardzo ubogiej mieszanceNa moje pytanie kierowane do Kol. Mikiego już po części odpowiedziałeś , na pozostałą część poczekam aż Kol. Miki odpowie, ponieważ powiększenie otworów będzie miało wpływ na to co wtedy się zadziej w komorze spalania niekoniecznie potrzebne a wręcz zbyteczne przy tej konstrukcji. Edytowane 6 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Maja 2021 Możesz wytłumaczyć w jakim celu powiększyć otwory, co tym chcesz osiągnąć ? Żeby spowolnić przepływ powietrza przez DG. Jednocześnie z powiększeniem otworów należy zmniejszyć obroty wentylatora. Ilość dymu pozostaje taka sama, temperatura w DG spada. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Żeby spowolnić przepływ powietrza przez DG. Jednocześnie z powiększeniem otworów należy zmniejszyć obroty wentylatora. Ilość dymu pozostaje taka sama, temperatura w DG spada.Tą odpowiedzią zaprzeczyłeś Sam Sobie. Rzeczywiście spowolnisz przepływ ale dymu a nie powietrza ( powietrze doprowadzone do komory spalania przyspieszy spalanie zrębek) następstwem tego będzie nieznacznie zwiększysz wydajność dymu przez DG. Ponadto większe otwory zapałowe przy warunkach wietrznych będą tylko utrudniać wędzenia bo zaczną zapalać zrębki i trzeba będzie je zakrywać. Czy taki cel chce osiągnąć Kol. Matusz? Chyba nie!!! Kol. Matusz ma problem z osiągnięciem odpowiedniego wysycenia dymem wędzonek, osiągniecie odpowiedniego koloru itd., w tym miejscu należy zadać to samo pytanie które zadał sam autor tematu na samym początku i poszukać przyczyny. Odbieram wrażenie, że chcesz dobrze doradzić ale gdzieś się w tym wszystkim za daleko się zapędziłeś. Ja już wcześniej odpowiedziałem na pytanie pisząc co bym zrobił na samym początku takie rozwiązanie które opisałem jest do wykonania w 2 minuty ( wymiana trójnika na kolanko), ponadto uważam, że Kol. TOSHIBA również dobrą drogą idzie i dobrze doradza. Edytowane 6 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Maja 2021 Bardzo proszę by uważać na to co piszecie. Zwracam uwagę profilaktycznie, by dyskusja nie zrobiła się zbyt gorąca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Maja 2021 Wymiana trójnika na kolanko nic nie zmienia w istocie pracy DG. Istotna jest tylko długość drogi dymu. Właśnie dziś rozwierciłem sobie otwory w najnowszym DG na rurze 90 mm - miałem 3x9 mm, teraz mam 3x12 mm. Napięcie na wentylatorze injektora zjechałem o jeden volt - z 4,2 na 3,2 żeby osiągnąć taki sam efekt dymienia. Mam w tej chwili trzy takie dymogeneratory, każdy mogę w trakcie wędzenia trzymać za króciec wyprowadzający dym z komory - mam tam ok 30 stopni. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Bardzo proszę by uważać na to co piszecie. Zwracam uwagę profilaktycznie, by dyskusja nie zrobiła się zbyt gorąca.Masz rację tylko merytoryczne argumenty, które pozwolą rozwiązać problem [Dodano: 07 maj 2021 - 00:07]Wymiana trójnika na kolanko nic nie zmienia w istocie pracy DG.Nie chodzi o pracę lub o trójnik tylko o słoik. DG będzie pracował tak samo bo po co miałby zmienić pracę skoro wszystko jest OK. Edytowane 6 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) @Grzewlod, problem polega na ty, aby uniezależnić prac komory od DG czego nie rozumie MIKIA to oznaczanie rozszczelnię połączenia DG z komorą , tylko rozszczelnienie tych dwóch urządzeń uniezależni ich działanie od siebie.Na razie wygląda to w skrócie tak, jak by komuś powiedzmy kolo w samochodzie blokowało na skutek zaklinowanego hamulca, a kierowca zamiast usnąć usterkę dodawał gazu aby utrzymać zaplanowana prędkość i się dziwił dlaczego wzrasta spalanie paliwa? Czyli produkcja smoły, No to zamontować wiatraczek, kolanko, przesunąć dziurkę itd i wszystko gra Czyli zamiast usunąć przyczynę, jakieś czary mary aby przytłumić skutek Ale Bardzo proszę by uważać na to co piszecie. Zwracam uwagę profilaktycznie, by dyskusja nie zrobiła się zbyt gorąca. Wiec z mojej strony OTE (zanim zrobi się nieprzyjemnie), Napisałem wszystko na ten temat, kto chce skorzysta, kto nie niech montuje co chce, Edytowane 6 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Maja 2021 Żeby podać tą samą ilość gazu otworami o różnych średnicach trzeba mu nadać różne prędkości przepływu. Większym otworem będzie płynął wolniej. Mniejsza prędkość napływu powietrza do DG równa się mniejszej temperaturze wewnątrz. Tak jak grilla się rozdmuchuje, czy kotlinę kowalską żeby zwiększyć temperaturę, tak dopływ powietrza do DG należy spowolnić. Wiatr też przewidziałem - dublując otwory zamiast je jeszcze powiększać. Jak wiatr rozdmuchuje przez otwory, wystarczy po jednym, czy stronę nawietrzną zaślepić. Ale wiatr najczęściej powoduje cug w komorze, i wtedy lepiej rozszczelnić na dolocie dymu - ja mam na stałe rozszczelnione otworem fi 12 w spodzie króćca. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Maja 2021 @Grzewlod, problem polega na ty, aby uniezależnić prac komory od DG czego nie rozumie MIKI Dobrze wiem o co chodzi Żeby podać tą samą ilość gazu otworami o różnych średnicach trzeba mu nadać różne prędkości przepływu. Większym otworem będzie płynął wolniej. Mniejsza prędkość napływu powietrza do DG równa się mniejszej temperaturze wewnątrz. Miki ja to wszystko naprawdę rozumie, tylko nie w tym problem (problem nie leży w prędkości przepływu ani w temp. jaką daje sam DG) Sam DG pracuje prawidłowo Kol. Matusz nie uskarża się na jego pracę, czy Ty naprawdę nie rozumiesz o czym ja piszę to już chyba nie jestem w stanie Ciebie przekonać idę spać. Ja już wszystko powiedziałem, co zrobi autor i jakie wnioski wyciągnie dla siebie to już jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Maja 2021 Dziękuję za zainteresowanie tematem, bardzo jestem wdzięczny za wszystkie sugestie. Szczerze? Nie myślałem, że tyle zmiennych ma wpływ na, niby proste, wędzenie.To prawda, że nie narzekam na DG i ilość dymu ale czy jego praca jest prawidłowa- tego jeszcze nie wiem. Nie mam porównania. Wady jakie zauważyłem to zawieszanie się zrembek. Tak jakby spalały się troszkę za szybko( moje subiektywne zdanie-bo nie mam porównania) I druga sprawa to ten słoik nieszczęsny. Przy pierwszych próbach dym wypełniał słoik lecz teraz nie ma go w ogóle, zbiera się w nim tylko smoła.Ale podstawowym problem z jakim się tu pojawiłem to brak odymionych kurczaków niezależnie od czasu wędzenia i mocy dymienia. Postanowiłem, za Waszymi radami, najpierw zamontować blachę (deflektor) przed grzałkę w celu lepszego rozproszenia ciepła oraz poprawienia ruchu dymu w komorze.O efektach poinformuję, i chętnie będę naprawiał/modyfikował dalsze rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Maja 2021 Podepnę się pod temat. Jeżeli wentylator ma średnice 150mm,osłona musi być dużo większa? czy wystarczy taka 200X200mm ? Znalazłem coś takiego w necie, koszt 120pln, pewnie bym ale to jest 300X300mm więc do mojej malutkiej wędzarni troszeczkę zbyt duże.Pewnie zaraz ktoś napisze ze można takie coś zrobić za 20pln, pewnie tak ale trzeba mieć trochę czasu i narzędzia. Jeszcze jedno, czy jedna blaszka wystarczy, bo jak widać sprzedawca robi 2szt połączone i pewnie między nimi wentylator. Jeżeli się zastosuje taki deflektor to konieczne jest wtedy wpuszczanie dymu powyżej niego czy może być na tej samej wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Maja 2021 A zakryje u Ciebie ten kołnierz na szerokość? a na długość końcówki grzałki? Jeżeli ma to być tylko aktywne chłodzenie grzałki to górną blacha bez siurek, dolna dziurkowana ja ta strona co widać Ale jak chcesz aby ten wentylator oprócz chłodzenia grzałki, robił ruch w wędzarni to obydwie tak wytłoczone jak ta którą widać Przy wentylatorze który ma jakikolwiek dostęp do powietrza który jest w wędzarni, zawsze dochodzi do pompowania również dymu.Nie ma co robić z tego zagadnienia, bo musiał byś dokonać dużych zmian, a tak zakończy się główna zmiana na tym kawałku blachy. Teraz zależnie jak szczelna jest konstrukcja, to albo musisz wykonać jeszcze dopływ swierzego powietrza lub nie.Jeżeli wszystko jest 100% możesz mieć problem z pozbywaniem się wilgoci. Sprawdzisz to w prosty sposób. Jak zamontujesz blachę powieś kawałek mokrego koca i włącz wędzarnie.Jeżeli po 2 3 godzinach koc dalej będzie tak samo mokry jak był, a po ścianach spluwać będzie woda, to tak samo będzie jak wsadzisz mięso, ale test nic nie będzie Cie kosztował. Wtedy pomyślimy jak doprowadzić dodatkowe powietrza Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) TOSHIBA bardzo dziękuje za pomoc, u mnie wygląda to tak jak na zdjęciu, ten wentylatorek chciałbym umocowac po lewej stronie na dole bo jedynie tam jest miejsce. Po prawej stronie nad grzałką gdzie ię wsypuje zrębki zrobię wejście rurką na DG, nie wiem czy dobrze mysle i czy się sprawdzi takie rozwiązanie. Wentylator będzie służył jedynie do mieszania dymu.Wędzarnia to Masterbuilt 30 cali czyli jeden z najmniejszych. Edytowane 8 Maja 2021 przez garage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Maja 2021 Tą kratką wciąga, i daje na boki pomiędzy blachami. Ale tylko próba bojem pokaże, czy zda to egzamin. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) A teraz widzę ze Ty kto inny i się pod temat podłączyłeś, W twoim przypadku nie możesz schładzać grzałki, bo ona wygrzewa zrębki (podobnie jak w Borniaku) i byś je rozpalał.U Ciebie wchodzi w grę TYLKO termoobieg wyżej Montaż tak samo jak w domowym piekarniku i praktycznie z takich samych /podobnych/ części PSAle naprawdę potrzebujesz termoobieg przy 70 parę cm?No chyba ze często/ciągle ja przeładowujesz, to wtedy jak najbardziej Edytowane 8 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Maja 2021 Ale naprawdę potrzebujesz termoobieg przy 70 parę cm? Wentylator będzie służył jedynie do mieszania dymu. Do mieszania nie ma potrzeby, czytaj powyższy wpis Kol. Toshiby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Maja 2021 No chyba ze często/ciągle ja przeładowujesz, to wtedy jak najbardziej Wędzenie tylko na własny użytek. Właśnie różne opinie czytałem na temat termoobiegu w małych wędzarniach, posłucham się Waszych rad i odpuszczę montowanie wentylatorka. Praktycznie do wędzenia będę używał jedynie DG Hanhi wiec oryginalny podajnik do zasypywania zrębek nie będzie używany. W otworze zastosuje zaślepkę z zamontowaną końcówką na wąż. Dziękuje bardzo za pomoc dużo można się od Was nauczyć zwłaszcza dla takich "zielonych" jak ja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Maja 2021 No to robię próbę. Blacha dołożona.Coś takiego może być? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Właśnie różne opinie czytałem na temat termoobiegu w małych wędzarniach, posłucham się Waszych rad i odpuszczę montowanie wentylatorka Aby było jasneJa jestem naprawdę zwolennikiem termoobiegu.Ale przy wędzarni 70 cm wysokiej musi być powód jak dla mnie/Co prawda piekarnik domowy ma jeszcze mniej i termoobieg jest standardem na dzień dzisiejszy.Przy Twojej wędzarni, jak wsadzisz 3 - 4 szynki po 1 kg io pójdzie spoko bez, ale jak powiesisz przykładowo 6 - 8 kg długiej na 30 cm kiełbasy, to bez termoobiegu może być tak ze dol się przegrzeje, wiec wtedy jak najbardziej termoobieg, dodatkowo wspomaga osuszanie wędlin.Wiec jak masz trochę kasy na zbyciu i czas no to i dodatkowo przewidujesz przeładowanie (ilościowe lub na długość) wędzarni to montuj, ale tak jak pisałem wcześniej na tylnej ścianie = dokładnie tak samo jak w piekarniku domowym Dlatego rano napisałem to pytanie czy to potrzebujesz naprawdę Coś takiego może być? W sumie trochę przedobrzyłeś (zrobiłeś sobie więcej roboty z tymi mniejszymi otworkami) ale nie jest to złe, będzie trochę dmuchać do przodu.Jak będzie za słano dmuchać zwiększ środkowy otwór. możesz go zwiększać jeszcze o 200% więcej nie ma sensu Edytowane 8 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.