Grzewlod Posted May 9, 2021 Report Share #1 Posted May 9, 2021 W związku z wczorajszą zapowiedzią dzisiejszego powiewu lata do marynaty trafiła polędwica z dzikusa , którą dziś upichciłem na obiad w popiele Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 9, 2021 Report Share #2 Posted May 9, 2021 z wczorajszą zapowiedzią dzisiejszego powiewu lata Brawo Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707066 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 9, 2021 Report Share #3 Posted May 9, 2021 do marynaty trafiła polędwica z dzikusa , którą dziś upichciłem na obiad w popiele Widzę, że po marynacie trafiła do błony otokowej a potem jeszcze do czegoś.Czy możesz rozpisać cała recepturę?Właśnie czekam na dzika i Twój pomysł bardzo mnie zainspirował Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707070 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 9, 2021 Author Report Share #4 Posted May 9, 2021 (edited) Widzę, że po marynacie trafiła do błony otokowej a potem jeszcze do czegoś. Polędwica po 16h w marynacie trafiła w otok, żeby zabezpieczyć mięso przed nadmiernym wysuszeniem (temp. żaru to około 450-500C.), oraz jak wiadomo sam otok nadaje pewnego aromatu. Następnie polędwicę zawinąłem w skórkę wp.z boczku (sam otok nie zabezpieczy przed przypaleniem). Skórę osłoniłem liśćmi sałaty. Całość piekłem ok 40 min. w popiele z żarem, aż mięso w środku osiągnęło 65C. Sałata oczywiście uległa mocnemu przypaleniu nie nadawała się do konsumpcji, natomiast poza oddaniem aromatu ochroniła skórę przed nadmiernym przypaleniem. Sama skóra po tak krótkiej obróbce nie jest jeszcze zjadliwa. [Dodano: 09 maj 2021 - 20:17] Brawo Dziękuję [Dodano: 09 maj 2021 - 20:28] Właśnie czekam na dzika i Twój pomysł bardzo mnie zainspirował Mój jeszcze biega po lesie, też czekam, niestety jadę już na oparach dziczyzny Edited May 9, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707078 Share on other sites More sharing options...
Donkihot Posted May 9, 2021 Report Share #5 Posted May 9, 2021 Przeczytałem przepis i oglądnąłem fotki. Chylę czoła i zazdroszczę podniebieniu (tak się kiedyś mawiało) musiało być pyszne. W między czasie wyobraziłem sobie jakby z tym grały ziemniaczki pieczone w żarze przełamane i okraszone odrobinką masła czosnkowego.To się rozmarzyłem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707088 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 9, 2021 Author Report Share #6 Posted May 9, 2021 grały ziemniaczki pieczone w żarze przełamane i okraszone odrobinką masła czosnkowego. Dzięki, ziemniaczki pieczone też bardzo lubię niestety nie były dziś w planach Agi, do tego za mało żaru miałem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707101 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 10, 2021 Report Share #7 Posted May 10, 2021 Sałata oczywiście uległa mocnemu przypaleniu nie nadawała się do konsumpcji, Że też tej sałaty nie owinąłeś w liść kapusty A poważnie, wygląda przepysznie Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707149 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted May 10, 2021 Report Share #8 Posted May 10, 2021 Oj będzie się działo w tym temacie Pozdrawiam Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707185 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 10, 2021 Report Share #9 Posted May 10, 2021 (edited) W związku z wczorajszą zapowiedzią dzisiejszego powiewu lata , którą dziś upichciłem na obiad w popiele Grzesiu,Cóż za pysznosci!Widać, że "nie zasypiasz gruszek w popiele" Pozdrowienia dla Agi . Edited May 10, 2021 by ReniaS Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707191 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2021 Author Report Share #10 Posted May 10, 2021 (edited) Że też tej sałaty nie owinąłeś w liść kapusty No widzisz dobrze myślałem a co innego napisałem , kapusty a nie sałaty, dodam, że można zamiast liści kapusty zastosować liście chrzanu jak się je posiada to ta sama rodzina z kapustowatych. Oj będzie się działo w tym temacie Konkurencja rośnie , a czy będzie się aż tak działo wszytko zależy od czasu, tymczasem czekam na Twoje dalsze świetne pomysły kulinarne Dzięki za otok. Widać, że "nie zasypiasz gruszek w popiele" Pozdrowienia dla Agi Cześć Reniu dziękuję za pozdrowienia również pozdrawiamy waszą całą ekipę A-Babek, a gruszek jeszcze nie zasypywałem w popiele za to następnym razem spalę saute rybę w popiele tylko najpierw ją złowię. Edited May 10, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707200 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 10, 2021 Report Share #11 Posted May 10, 2021 można zamiast liści kapusty zastosować liście chrzanu jak się je posiada to ta sama rodzina z kapustowatych. Tak, ale liście chrzanu niekiedy dodają niepotrzebnej goryczki. Wszystko zależy od wieku rośliny. Czym starsza, tym bardziej paląca i gorzkawa. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707232 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2021 Author Report Share #12 Posted May 10, 2021 (edited) Tak, ale liście chrzanu niekiedy dodają niepotrzebnej goryczki.Raz mi się zdarzyło zasypać popiołem rybę owiniętą w liście chrzanu przyznam się bez bicia, że goryczki wtedy nie wyczułem zrywałem je w lipcu. Ale jeśli roślina będzie starsza to rzeczywiście może dać taki posmak, trzeba jednak zwracać uwagę na wiek roślin Edited May 10, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-707261 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 18, 2021 Author Report Share #13 Posted May 18, 2021 Zaprezentuję słodkości które poczyniła Aga dla dwóch komunistów jeszcze z tych dobrych czasów przed pandemią. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708216 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 18, 2021 Report Share #14 Posted May 18, 2021 Śliczne :clap: Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708218 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 18, 2021 Report Share #15 Posted May 18, 2021 słodkości które poczyniła Aga No ma ten talent Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708219 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 18, 2021 Report Share #16 Posted May 18, 2021 poczyniła Aga Nooo, robią wrażenie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708221 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 18, 2021 Report Share #17 Posted May 18, 2021 poczyniła Aga Niezwykle utalentowana dziewczyna Dzieła budzące respekt Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708223 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 19, 2021 Report Share #18 Posted May 19, 2021 To dzieło sztuki.Piękne! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708238 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 19, 2021 Author Report Share #19 Posted May 19, 2021 Śliczne słodkości które poczyniła AgaNo ma ten talent poczyniła Aga Nooo, robią wrażenie poczyniła AgaNiezwykle utalentowana dziewczyna Dzieła budzące respekt To dzieło sztuki.Piękne! Dziękuje wszystkim za pochlebne słowa, przekażę Agnieszce. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że były bardzo smaczne miałem okazję posmakować ponieważ na obu komuniach byliśmy . Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708242 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 19, 2021 Author Report Share #20 Posted May 19, 2021 Takie nóżki nadawały smaku podczas spotkań rodzinnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708297 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 21, 2021 Author Report Share #21 Posted May 21, 2021 Zespołowa praca kabanosem wypłaca Muski & Grzewlod. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708462 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 22, 2021 Report Share #22 Posted May 22, 2021 Zespołowa praca Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708498 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 22, 2021 Report Share #23 Posted May 22, 2021 Zespołowa praca W kuwetach widać trzy rodzaje kabanosów,zapewne jedne są pikantne, a pozostałe? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708499 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 22, 2021 Author Report Share #24 Posted May 22, 2021 zapewne jedne są pikantne, a pozostałe? Tak mocno pikantne "Kasine " do szklaneczki whisky jak znalazł oraz klasyczne i z dziczyzną . P.S. Dobrze, że Muski jeszcze nie miał wtedy Jolki . Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708529 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 22, 2021 Report Share #25 Posted May 22, 2021 (edited) Muski jeszcze nie miał wtedy JolkiMiał , miał dzięki Woytasowi ale zrobiona aktualnie węgierska z papryką naga jolokia dla nas jest w punkt co nie jest oczywiste przeliczenie na zwykłą paprykę ostrą, Robiłem to w pamięci i wyszło, że 2,4 g (ok 21 x mniej niż popularne chili którego bym dał ok 50 g) na 12 kg węgierskiej jest pikantnie. Z drugiej strony jestem ciekaw czy ktoś dodawał tak pikantną paprykę do wyrobów wędliniarskich z Naszej Braci ? Edited May 22, 2021 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/#findComment-708545 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts