El komendante Posted May 22, 2021 Report Share #26 Posted May 22, 2021 (edited) Tak mocno pikantne "Kasine " do szklaneczki whisky jak znalazł oraz klasyczne i z dziczyzną . .No co Ty, whisky się nie "zakansza" tylko dobre cygaro lub pyk pyk z fajeczki Co innego do dobrej zmrozonej wodeczkiPozdrawiam Edited May 22, 2021 by El komendante Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-708547 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted May 22, 2021 Report Share #27 Posted May 22, 2021 No co Ty, whisky się nie "zakansza" tylko dobre cygaro lub pyk pyk z fajeczki Co innego do dobrej zmrozonej wodeczki Yes, yes, yes. !!! Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-708552 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 22, 2021 Author Report Share #28 Posted May 22, 2021 No co Ty, whisky się nie "zakansza" A kto mówi o "zakanszaniu" tylko mała degustacja Z drugiej strony jestem ciekaw czy ktoś dodawał tak pikantną paprykę do wyrobów wędliniarskich z Naszej Braci ? Jeżeli nie chce się mieć mocnego smaku i koloru papryki a zarazem chce się mieć pikantny wyrób to warto zastosować Jolkę ze względu na małe dawkowanie. Dziś obiad z grilla, na ruszt poszła między innymi Morcilla wg Rafała https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18340-morcilla-wariacja-wg-rafa%C5%82a/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-708555 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 29, 2021 Author Report Share #29 Posted May 29, 2021 Nowe dziecko Agi Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709325 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted May 29, 2021 Report Share #30 Posted May 29, 2021 Pysznie wygląda Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709327 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 29, 2021 Report Share #31 Posted May 29, 2021 Nowe Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709329 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 30, 2021 Report Share #32 Posted May 30, 2021 (edited) Pięknie udekorowany Grzesiu, w jaki sposób Aga wzmacnia te piętra?wsporniki ze słomek, czy to jakiś gotowy stelaż ? Edited May 30, 2021 by ReniaS Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709393 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 30, 2021 Author Report Share #33 Posted May 30, 2021 (edited) Grzesiu, w jaki sposób Aga wzmacnia te piętra? Ależ mi słodko się zrobiło Reniu do wysokości dwóch pięter wystarczą słomki które coraz ciężej kupić ponieważ niedługo plastiki znikną ze sprzedaży. Można również zastosować patyki do szaszłyków natomiast powyżej dwóch pięter stosuje się gotowe stelaże. W powyższym piętrowcu Aga zastosowała słomki, które w zupełności podołały zadaniu słodkość ważyła ok 7-8kgPoniżej zamieszczam słodkości z serii filmów animowanych dla dzieci Edited May 30, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709397 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 30, 2021 Report Share #34 Posted May 30, 2021 Ależ mi słodko się zrobiło Wykonanie mistrzowskie :clap:zdolna ta Twoja LP, pracowita i ma dużo cierpliwości, która jest potrzebna przy wykonywaniu takich pięknych wypieków. Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709403 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 30, 2021 Report Share #35 Posted May 30, 2021 słodkość ważyła ok 7-8kg Tym bardziej podziwiam .Torty wyglądają smakowicie . Pozdrawinia dla Agnieszki Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709420 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 30, 2021 Author Report Share #36 Posted May 30, 2021 ma dużo cierpliwości, która jest potrzebna przy wykonywaniu takich pięknych wypieków. Chyba najwięcej cierpliwości to ma do mnie tak na poważnie to dużo mozolnej i cierpliwej pracy wymaga dekoracja. Pozdrawinia dla Agnieszki Dziękuje na wzajem Ja jednak wolę malować dymem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-709456 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 17, 2021 Author Report Share #37 Posted June 17, 2021 Serowa uczta Agi ze szparagami serwowana do meczyku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711381 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 18, 2021 Author Report Share #38 Posted June 18, 2021 (edited) Spotkanie u Muskiego. Korzystając z zaproszenia i gościnności Małgo i Muskigo, powstał pomysł zorganizowania wspólnego spotkania do którego realizacji doszło w jeden z weekendów sierpnia 2019 r. Po przyjeździe w piątek rozbiliśmy obozowisko, przygotowaliśmy miejsce do biesiadowania itp. Wcześniej podczas ustaleń grupa podzieliła się na składy które miały do wykonania różne smakowitości między innymi : karkówka na grilla, sałatki, zupa gulaszowa z kociołka, grillowa kiełbas z fetą, prażonki z kociołka, ziemniaki z boczkiem na grilla zupa rybna i inne. Ponieważ kol. Muski w temacie kol. krzychuzab wskazał moją osobę w sprawie wykonania zupy rybnej podaję przepis i sposób wykonania. Odmian zup rybnych jest wiele, lecz podstawy wykonania zupy są bardzo podobne. Opisując przedstawię podstawową wersję zupy rybnej jak również wersję którą ugotowaliśmy wespół zespół razem z Krystkiem podczas sierpniowego spotkania na działce u naszych przyjaciół Małgo i Muskiego. W pierwszej kolejności przedstawię wersję zupy rybnej którą gotowali mazurscy rybacy charakteryzującą się krótkim czasem wykonania. W tej wersji stosuje się włoszczyznę związaną w pęczek. Składniki : 2 szt. marchewki1-2 szt. pietruszki1/2 selera korzennego, natomiast lepiej jest użyć selera naciowego 1 szt. por1-2 szt. cebuli przypalonej nad ogniem2-3 szt. liścia laurowegokilka ziaren pieprzusól do smaku2-3 kg ryby średniej pokrojonej w dzwonka np. : lin, karp, szczupak, węgorz, dobrze jest zastosować kilka gatunków ryb. Proponuję dobrać tak ryby, aby w składzie znalazła się przynajmniej jedna ryba tłusta w tym przypadku jest to węgorz. Wykonanie : Rybę czyścimy, myjemy i kroimy w dzwonka, odstawiamy w zimne miejsce. Pozyskane łebki z ryby czyścimy ze skrzeli i oczu ponieważ zostaną użyte w zupie. Warzywa obieramy, myjemy wiążemy w pęczek wkładamy do garnka następnie dokładamy łebki, zalewamy wodą i gotujemy. Wywar gotujemy ok 30-50 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie, wkładamy dzwona ryb i gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy ryba stanie się miękka czas gotowania uzależniony jest od grubości dzwonka. Zupa rybna Grzewloda Wracając do naszego sierpniowego spotkania wespół zespół z Krystkiem upichciliśmy zupę rybną. Na samym początku musieliśmy pozyskać główny składnik zupy czyli ryby. Uzbroiliśmy sprzęt, dorobiliśmy zanęty i zestawy powędrowały do wody. Po kilku godzinach, złowiliśmy wystarczająca liczbę karpi. W czasie kiedy my łowiliśmy karpie Patryk złowił nam kilkanaście sztuk okoni i płoci które wykorzystaliśmy do przyrządzenia wywaru. Ja zająłem się oprawianiem ryby Krystek przygotował świeże warzywa zebrane z własnego ogrodu. Składniki na kociołek o pojemności 16l Składniki na Wywar : kręgosłupy i łby z karpi oraz kilkanaście tuszek okoni i płocinać z jednego pora2 cebule przypalone nad ogniemseler naciowy1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiegosól do smaku Składniki zupy : filety ze skórą z 3-4 szt. karpi ok. 2,5-3 kg pokrojone w kostkę 2-3 cm 1 por - kroimy w plasterki 3-4 cebule - kroimy w półplasterki1 seler korzenny - kroimy w drobną kostkę2 marchewki - kroimy w drobną kostkę1-2 pietruszki - kroimy w drobną kostkę2-3 liście laurowekilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiegoszczypioru- drobno pokrojonykilka gałązek naci pietruszki- używamy samych liści kroimy drobno2-3 papryki czerwonesos sojowy 1 łyżkasos ostrygowy 1 łyżka1 papryka chili w całościostra papryka w proszku- do uzyskania pożądanej pikantnościsól do smaku Przygotowanie wywaru : Rybę drobną w tym przypadku płocie i okonie, skrobiemy usuwamy łby, wnętrzności i w miarę możliwość płetwy. Pozyskane kręgosłupy bez płetw zaznaczam bo to jest bardzo ważne żeby nie używać płetw oraz łebki z karpi bez skrzeli i oczu wkładamy do garnka wraz z tuszkami okoni i płoci oraz warzywami pokrojonymi grubo. Wszystko zalewamy wodą gotujemy ok 1h na małym ogniu, dobrym wyznacznikiem końca czasu gotowania jest moment w którym łby karpi zaczynają się rozpadać. Wtedy wywar przelewamy przez bardzo drobne sitko tak aby był jak najczystszy. Wykonanie zupy : Do przygotowanego gorącego wywaru wkładamy warzywa i przyprawy. W razie potrzeby podczas gotowania dosmaczamy zupę. Wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy warzywa staną się miękkie wtedy dodajemy filety z karpia i gotujemy ok 3-4 min. Nasza grupa wykonała w 90% wszystkie założona kulinarne. Jedno założenie nie zostało wykonane ponieważ ryby nie chciały współpracować i przestały brać więc wędzenie nie doszło do skutku. Jako ciekawostkę powiem jeszcze, że Tomek złowił szczupaka wegetarianina który pokusił się na kilka ziaren kukurydzy. Szczupak został przyrządzony według mojego sprawdzonego sposobu po czym został usmażony razem z karpiem. Ze swojej strony chciałem wszystkim podziękować za miło spędzony czas i świetną atmosferę. Jak zwykle przeżycie nieziemskie dzięki miłym gospodarzom dlatego składam szczególne podziękowania za gościnę, życzliwość i uśmiech każdego dnia pobytu. Edited June 18, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711452 Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted June 18, 2021 Report Share #39 Posted June 18, 2021 (edited) Zupę rybną którą przygotowaliśmy z Grześkiem to samo w sobie niebo w gębie a na drugi dzień zupa na zimno była tak esencjonalna że powstała galaretka po podgrzaniu nabrała jeszcze bardziej wyrazistszego smaku Kociołek był również dobrze doprawiony i smaczny Dzięki gościnności Małgosi i Muskiego to był naprawdę fantastyczny weekend spędzony w gronie przyjaciół choć teraz bym przystał na ugotowaniu węgierskiej zupy rybnej Halaszle lub Tom Yum Edited June 18, 2021 by Grzewlod „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711460 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 18, 2021 Report Share #40 Posted June 18, 2021 (edited) którą przygotowaliśmy z Grześkiem to samo w sobie niebo w gębie teraz bym przystał na ugotowaniu węgierskiej zupy rybnej Halaszle lub Tom Yum Jestem mile zaskoczony, że można było przepis odtworzyć , bo troche był robiony spontanicznie , ale takich dwóch smakoszy - musiało wyjść pysznie Edited June 18, 2021 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711462 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 18, 2021 Author Report Share #41 Posted June 18, 2021 (edited) teraz bym przystał na ugotowaniu węgierskiej zupy rybnej HalaszleBardzo dobry pomysł jestem za, ostro wejdzie i jeszcze ostrzej wyjdzie Skoro proponujesz coś na ostro to ja bym ugotował coś łagodnego to co na poniższym zdjęciu ale z wsadem rybny Pomijając kociołki to trzeba by było jeszcze jakąś rybkę uwędzić, na to też mam rozwiązanie bo przed wyjazdem wziąłbym wędkę skoczył na godzinkę na łowisko i złowił bym kilkanaście Palii.[Dodano: 18 cze 2021 - 16:06] przepis odtworzyć , bo troche był robiony spontanicznie , ale takich dwóch smakoszy - musiało wyjść pysznie Trochę czasu minęło, ale w głowie coś tam jeszcze siedzi, generalnie założenia były troszkę inne bo w pierwotnej wersji chciałem ugotować flaki z lina. Skoro liny nie współpracowały trzeba było szybko zmienić założenia Edited June 18, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711465 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 18, 2021 Report Share #42 Posted June 18, 2021 ostro wejdzie Mam jeszcze Nagą Jolkę Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711470 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 18, 2021 Author Report Share #43 Posted June 18, 2021 (edited) Mam jeszcze Nagą JolkęCiekawe czy Krystek chciałby się z nią zapoznać? Obawiam się, że Halaszle Krystka po spotkaniu z Jolką to i rodowity Węgier by nie zjadł Edited June 18, 2021 by Grzewlod Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711472 Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted June 18, 2021 Report Share #44 Posted June 18, 2021 ostro wejdzieMam jeszcze Nagą Jolkę Chętnie bym zahaczył jeszcze o nagą Jolkę :laugh: jak już tak zachęcacie „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711473 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 18, 2021 Report Share #45 Posted June 18, 2021 bym zahaczył jeszcze o nagą Jolkę To dar od Woytasa - została ususzona i sproszkowana Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711475 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 18, 2021 Report Share #46 Posted June 18, 2021 Mam jeszcze Nagą Jolkę A kto/co to jest? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711481 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted June 18, 2021 Report Share #47 Posted June 18, 2021 (edited) Mam jeszcze Nagą JolkęA kto/co to jest? Mowa o bardzo ostrej........ https://pl.wikipedia.org/wiki/Naga_Jolokia Edited June 18, 2021 by ReniaS Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711482 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 18, 2021 Report Share #48 Posted June 18, 2021 Podobno jak spróbowała jej Jolka, to z wrażenia spadły z niej wszystkie fatałaszki. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711483 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 18, 2021 Report Share #49 Posted June 18, 2021 to z wrażenia spadły z niej wszystkie fatałaszki Jak byś zobaczył Grzewloda jak spróbował ćwiartkę łebka od zapałki zmielonego proszku litr mleka zniknął w oka mgnieniu i - kilka kielichów nalewki [Dodano: 18 cze 2021 - 20:24] co to = Mowa o bardzo ostrej........ https://pl.wikipedia...ki/Naga_Jolokia Z Joloki skróciło się na Jolkę -naga została ....jak to faceci Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711491 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 18, 2021 Report Share #50 Posted June 18, 2021 Jak byś zobaczył Grzewloda jak spróbował ćwiartkę łebka od zapałki zmielonego proszku litr mleka zniknął w oka mgnieniu i - kilka kielichów nalewki Od jakiegoś czasu (dzięki uprzejmości pewnego przemiłego forowicza) jestem w posiadaniu takiej buteleczki: Serwuję kroplomierzem do odmierzonej ilości oliwy.Mimo przestróg, ten rozczyniony już specyfik został beztrosko i bohatersko "liźnięty" Co to się działo, co się działo... - przy okazji ugruntowałam swoją pozycję domowej witch Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/2/#findComment-711496 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts