Jump to content
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Recommended Posts

Piękny!

Artystka od słodkości

Dziękuję za miłe słowa.

czy wszystko własnoręcznie zrobione?

Od początku do końca wszystko własnoręcznie wykonane tzn od pieczenia biszkoptu do konsumpcji :tongue::).

Edited by Grzewlod

Artystka - zawsze mnie intrygowało wytwarzanie takich kwiatków :clap:

Dopytałem Agi są dwie szkoły mianowicie jest tylka rosyjska z której wychodzi gotowy kwiatek.

Na poniższym zdjęciu babeczki wykonane przy zastosowaniu tylki rosyjskiej. Jak widać kwiatki z takiej tylki nie są "dopieszczone"

post-84535-0-98713300-1629040698_thumb.jpg

Druga szkoła to każdą różyczkę robisz oddzielnie formując płatek po płatku aż powstanie kwiatek (wtedy możesz samemu go dopieścić :) ale jest to pracochłonne). Każdy kwiatek jest położony na oddzielnym papierku, nakładasz go na tort za pomocą czegoś w kształcie nożyczek (nie wiem jak poprawnie nazywa się ten przyrząd). Żeby tort był smaczny i przeszedł smakami (nasączenie biszkoptów itd.) to wykonanie tortu trwa dwa dni pierwszego dnia powstaje stan surowy, drugiego robisz wykończenie. 

post-84535-0-83470200-1629041857.jpgpost-84535-0-45422600-1629045357_thumb.jpg

Widać różnicę pomiędzy użyciem tylki a wykonaniem samemu :)

Edited by Grzewlod
A ja jestem pelna podziwu za cierpliwosc ,ja jej nie mam .Umiem robic roze i gozdziki ale tylko z marcepanu

Jak wrócę jutro do domu to zapytam o wymiary na tą chwilę wiem tylko, że ważył 1,5kg

To troche wiecej niz na 6-8 osob.

ale widac pracy  troche wlozonej w torcik. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Mozesz podac rozmiar torture.

Średnica 20 cm wysokość koszyczka 14 cm, uchylone wieczko wysokość ok 7 cm.

To jest całe do zjedzenia?

Po torciku śladu nie ma  :tongue:

[Dodano: 22 sie 2021 - 19:47]

Koszyczek bajeczny!

Dzięki.

Średnica 20 cm wysokość koszyczka 14 cm, uchylone wieczko wysokość ok 7 cm.

Czyli to jest tort 7".

6'' masz na 14 osob, 8" na 26. Czyli cos okolo 20 osob.

Przynajmniej jest taki przelicznik.

Torcik na 6 osob powinien miec tylko 10 cm.

A wydawalo mi sie ze jest duzo wiekszy patrzac na zdjecie. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Torcik na 6 osob powinien miec tylko 10 cm.

Teoretycznie tak, ale jak przekroisz taki mały krążek na tyle porcji to nie ma co na talerzyk położyć, obwód tortu = 31,4 cm : 6 = 5,23 cm 

Zewnętrzna część kawałka tortu 5,23 cm o długości boku trójkąta 5 cm i wysokości przyjmijmy 10 cm (nawet dobrze smaku nie złapiesz ;)).

Edited by Grzewlod
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.