Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710269
Udostępnij na innych stronach

Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw?

Mariusz to była taka vegeta bez soli,glutaminianu....,czyli tzw.susz warzywny,tuszonka bardzo smaczna (jadłem na trzeźwo),mielonki smaku nie pamiętam wiem że była chudziutka  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710272
Udostępnij na innych stronach

W tym temacie chciałbym przedstawić Państwu trzy przepisy realizowane podczas naszego ostatniego spotkania, któe cieszyły się i na pewno będą cieszyły, ogromnym zainteresowaniem.

Są to:

 

1. Koperkowa cebulka zakąskowa autorstwa Koleżanki Alinki

2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka

3. Konserwowa mielonka autorstwa Kolegi Marka z Bielska

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710290
Udostępnij na innych stronach

1. Koperkowa cebulka zakąskowa autorstwa Koleżanki Alinki

 

post-39694-0-62601300-1623143181_thumb.jpg

 

Przepis:

 

Składniki:

 

- 4 cebule (mogą być młode)

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

- 2 łyżeczki octu

- pęczek koperku bez gałązek

- 3 łyżeczki wody

- 2 łyżki oliwy domowego tłoczenia.

 

Sposób wykonania:

 

1. Cebulę kroimy równo w półtalarki.

2. Koperek bardzo drobno siekamy.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin celem dokładnego zmacerowania.

4. Możemy już postawić na stole obok wychłodzonej wódeczki. Świetna i smaczna zakąska.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710292
Udostępnij na innych stronach

2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka:

 

post-39694-0-96242500-1623143620_thumb.jpg

 

Przepis:

 

Składniki:

 

- karkówka wieprzowa - 1 kg

- peklosól - 10 g

- vegeta - 9 g (jeśli używamy vegety bez soli i glutaminianu, ilość peklosoli zwiększamy do 14-16 g)

- pieprz czarny mielony - 3 g.

 

Sposób wykonania:

 

1. Mięso kroimy w kostkę ok. 3 x 3 cm.

2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

4. Teraz przystępujemy do puszkowania i sterylizacji.

 

Smacznego

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710294
Udostępnij na innych stronach

3. Konserwowa mielonka autorstwa Kolegi Marka z Bielska:

 

post-39694-0-27884000-1623143940_thumb.jpg

 

Przepis:

 

Składniki:

Przyprawy podane na 1 kg mięsa.

 

- mięso z łopatki (można dodać ok. 20-25% mięsa z golonek)

- peklosól - 16 g

- pieprz czarny mielony - 2,5 g (można dodać do 4 g)

- mąka ziemniaczana - 30 g

- woda - ok. 90 g

 

Sposób wykonania:

 

1. Mięso mielimy na siatce nr 10

2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej kleistości

3. Masę odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce

4. Puszkujemy i sterylizujemy.

 

Smacznego

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710295
Udostępnij na innych stronach

2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka:

 

attachicon.gifkarkowka.JPG

 

Przepis:

 

Składniki:

 

- karkówka wieprzowa - 1 kg

- peklosól - 10 g

- vegeta - 9 g (jeśli używamy vegety bez soli i glutaminianu, ilość peklosoli zwiększamy do 14-16 g)

- pieprz czarny mielony - 3 g.

 

Sposób wykonania:

 

1. Mięso kroimy w kostkę ok. 3 x 3 cm.

2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

4. Teraz przystępujemy do puszkowania i sterylizacji.

 

Smacznego

@karolszymczak poproszę o zdjęcie vegety, ew nazwę i producenta.

Niestety każda z tych różni się smakiem

A ja chciała bym dokładnie odwzorować przepis.

Bardzo mi ta konserwa smakowała.

Z góry dziękuję 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710335
Udostępnij na innych stronach

Alinko, podeślij mi fotorelację z pełnym przepisem, na tą cebulkę koperkową.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710338
Udostępnij na innych stronach

To ja muszę zrobić i obfocić.

Filmik jak Jarek robi jest na  grupie fb od jakiegoś czasu.

Troszkę napoju i zakąsku go kosztowało zanim pracownik z Ukrainy się podzielił przepisem :D

Jak mi się uda to udostępnię go na Oficjalnej grupie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710384
Udostępnij na innych stronach

 

Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw?

Mariusz to była taka vegeta bez soli,glutaminianu....,czyli tzw.susz warzywny,tuszonka bardzo smaczna (jadłem na trzeźwo),mielonki smaku nie pamiętam wiem że była chudziutka  ;)

 

Dzięki Marek.... wiem o czym piszesz bo sam szykuję na zimę taki susz... odnośnie degustacji to dobrze że chociaż pamiętasz smak tuszonki ;) 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710395
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam opierając się na filmiku Jarka.

Użyłam jednej cebuli, po obraniu ważyła 150g.

Cebulka w 5 minut.
150g półkrążków z cebuli
8g cukru (1,5 łyżeczki)
5g soli (1 łyżeczka)
15g octu (5 łyżeczek)
15g wody (5 łyżeczek)
7g koperku
Moja łyżeczka ma 3 ml.
Użyłam octu spiryt 10%

Wszystko mieszamy i odstawiamy do maceracji.
Ja nie mogę się powstrzymać i zjem ją zaraz, natychmiast.
W przepisie jest całkowita dowolność, niech każdy dobierze wartości do swojego smaku.

Dla mnie te wartości są idealne, porcja na raz.


[Dodano: 09 cze 2021 - 22:57]
A co tam
Kubki smakowe szaleją.
Boczuś przetopiony na smalczyk, na pysznym graham ie a do tego Cebulka 5 minut

post-87014-0-42223800-1623270356_thumb.jpg

post-87014-0-20391500-1623270410_thumb.jpg

post-87014-0-46234300-1623270463_thumb.jpg

post-87014-0-98179900-1623270505_thumb.jpg

post-87014-0-91856400-1623272221_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710507
Udostępnij na innych stronach

@Alinka, ja robie taka ale z czerwonej cebuli , tylko nie daje kopru , teraz sprobuje z koprem , robilam tez w wersji z natka ,

A ze smaki mi poszly juz bardziej na slodko po tylu latach w S to robie duuuuzo slosza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710559
Udostępnij na innych stronach

@Alinka, ja robie taka ale z czerwonej cebuli , tylko nie daje kopru , teraz sprobuje z koprem , robilam tez w wersji z natka ,

A ze smaki mi poszly juz bardziej na slodko po tylu latach w S to robie duuuuzo slosza :)

Electro, zrób pierwszy raz zgodnie z przepisem, gdy uznasz że jest nie słodka to zmodyfikujesz ilość cukru pod swój gust
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710564
Udostępnij na innych stronach

@Alinka, zrobie napewno tak jak w oryginale ,zawsze pierwszy raz tak robie , inaczej ciezko cos zmieniac , 

U nas teraz czerwona jest dodatkiem do wszystkiego  wiec bedzie jakas dskocznia od codziennosci :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710570
Udostępnij na innych stronach

Alinka w Twoim przepisie brak jest oliwy. Czy jest niepotrzebna ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710813
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie bylo oliwy na zlocie.

Była, tylko w daniu wykonanym przez muflona. Dlatego na początku zasugerowałem w składzie oliwę z własnego tłoczenia. Tak się złożyło, że podczas spotkania użyto dwóch prawie identycznych przepisów. Być może Kolega muflon pokusi się na wrzucenie swej wersji cebulki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710826
Udostępnij na innych stronach

Alinka w Twoim przepisie brak jest oliwy. Czy jest niepotrzebna ?

Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy.

Zrobiłam tę cebulkę w domu, opublikowałam przepis i zdjęcia, na prośbę Maxella.

Przepis jest od Jarka K.

 

Zrobiłam ja wczoraj ponownie z kilkoma kroplami oliwy, smaku nie zmienia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710868
Udostępnij na innych stronach

2 łyżki oliwy domowego tłoczenia.

A to jest co?

[Dodano: 13 cze 2021 - 16:38]

 

Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy.

 Nie rozumiem.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710869
Udostępnij na innych stronach

 

2 łyżki oliwy domowego tłoczenia.

A to jest co?

[Dodano: 13 cze 2021 - 16:38]

 

Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy.

 Nie rozumiem.

 

Todek, przez pomyłkę Mirek wpisał oliwę, nie ma w tym oryginalnym przepisie oliwy.

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710879
Udostępnij na innych stronach

W poście z godziny 10.20 wszystko wyjaśniłem. Na zlocie były dwa przepisy na cebulkę. Nikt mi nie zostawił przepisu na piśmie, więc podałem ten, przy produkcji którego byłem, a wykonywał go muflon.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710882
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.