TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Robi się ciapa i trudno połączyć oliwę ze sokiem pietruszkowym. Masz przecież wanienkę ultradźwiękową w domu. Wstaw tam słoiczek i włącz, a staną się cuda. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Masz przecież wanienkę ultradźwiękową w domu. Wstaw tam słoiczek i włącz, a staną się cuda. O takim zastosowaniu myjki nie pomyślałam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Czerwca 2021 czy macie doświadczenia z przechowaniem na dłużej Pesto z bazyli robię zawsze na koniec lata i stoi w lodówce do tej pory. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) O takim zastosowaniu myjki nie pomyślałam Możesz tez "połączyć" oliwę z sokiem, tak jak robi się majonez.Czyli składniki o tej samej temperaturze!!Dobry wysokoobrotowy blenderNaczynie bardzo spasowane z końcówką blendera!!!!!Oliwa do naczynia, blender do dna naczynia i dopiero włączasz i powoli dolewasz sok i podciągasz zemulgowana zawiesinę do góry, nie za szybko bo urwiesz emulacje Porównaj która konsystencja bardziej Ci odpowiada Trzecia metoda to chemiczna, zmieszanie napięcia powierzchniowego, ale sam tego nie robię i nie proponuje (emulgatory podobne jak do produkcji margaryny, należy dobrać dawkę) ewentualnie użyć tłuszcz palmowy jako zagęstnik PSPierwsza i druga metodę można połączyć, ale uważaj, łatwo przedobrzyć i wyjdzie "masło" PS2Przy mechanicznej emulacji, dobrze jest włączyć na króciutko blender, tak aby wydostało się powietrze z kielicha blendera. Wtedy za obracającym się śmigłem wytwarza się próżnia i składniki emulgują się lepiej Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zadna ciapa sie nie robi , jak wszystko ma jednakowa temperature , pietruszke zamrazamy cale listki bez siekania , Zawsze mroze pietruszke bo kupuje spore ilosci . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Pesto z bazyli robię zawsze na koniec lata i stoi w lodówce do tej pory. Może i czosnek z natką pietruszki tak jak pesto z bazylii wytrzyma dłużej, jeszcze tak długo nie przechowywałem, bo zawsze szybko schodzi.Zastanawiam się tylko, po co tak długo przeczowywać, jak natka z pietruszki i czosnek są do kupienia przez cały rok? Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Takie samo pytanie mozna zadac po co kisic 10 kk kapusty jak mozna po kg tez jest przez caly rok ,ja robie jedne rzeczy na dluzej inne bezposrednio ,lubie jesc roznorodnie a przy 2 osobach to poprostu nie przejemy wszystkiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zastanawiam się tylko, po co tak długo przechowywać, jak natka z pietruszki i czosnek są do kupienia przez cały rok? Kiedyś obrodziła mi natka w szklarni. Miałam - dosłownie - całą wannę dwumetrową zielska.W takim przypadku trzeba się nagłówkować, co z tym zrobić Wtedy nastawiłam nawet nalewy alko do zapraw mięsnych i pesto też i soki surowe stabilizowane alko...Różnie w życiu bywa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Siema. Postanowiłem zrobić mielonkę oraz karkówkę z w/w przepisu. Tyle że z powodu braku puszek zrobię w słoikach 0,5l. Podpowiedzcie mi proszę, jak długo i w jakiej temperaturze poddawać produkt obróbce cieplnej? Zakładam 2-3 etapowy proces.Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie?Z góry dziękuję za cenne rady. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zakładam 2-3 etapowy proces. Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie? Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoiki 0.5 l - 1 raz 60 min, 2 raz 40 min i 3 raz 30 min. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Halinko, wstaw przepisy na kiełbaskę zlotowa i kaszankę. Oba wyroby były odlotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zakładam 2-3 etapowy proces. Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie? Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoiki 0.5 l - 1 raz 60 min, 2 raz 40 min i 3 raz 30 min. Dziekuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Do witold1961 z Tuszyna: Witku, wklej tutaj przepis na Twoje wspaniałe skrzydełka, którymi objadali się wszyscy. Były naprawdę wyjątkowo smaczne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Halinko, wstaw przepisy na kiełbaskę zlotowa i kaszankę. Oba wyroby były odlotowe. Dobrze Mirku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Kaszanka zlotowa Przepis oparty na przepisie Kolegi krystian252 pn.: "Kaszanka łódzka" Surowce: -. 2 głowy ( 4 połówki)- skórki wieprzowe – 1kg-. wątroba wp – 1,5 kg-. kasza gryczana biała – 1,2kg- kasza gryczana prażona 0,80 dkg Przyprawy: - 18g sól/kg- 5g/kg pieprz czarny mielony.- 2,5g/kg majeranek otarty.- 0,2g/kg gałka muszkatowa- 0,1g/kg goździk miel.- 2,5g/kg płatki cebulowe.- Krew na tę ilość wyszło gdzieś około 1 litra Głowy oczyszczone, pozbawione zębów i uszów oraz skórki gotowałam do miękkości ale tak żeby się po wbiciu widelca nie rozpadałyPo wystygnięciu oddzieliłam mięso od skóry i tłustego.Mięso zostało zmielone na sitku fi 8.Tłuste zmieliłam na sitku fi 4 .Wątróbkę parzyłam osobno , do momentu, aż przestała sączyć krew po nacięciu nożem.Po wystygnięciu, wątrobę pokroiłam w kostkę 1/1 cm Parzenie Kaszy: Każdą kasze parzyłam osobno, po wcześniejszym wypłukaniu jej.-parzenie kaszy białej (1:1,8) od zagotowania 10 min.- parzenie kaszy prażonej 0.80 dkg (1:1,8) od zagotowania 12 min. Wykonanie : Do kaszy dodałam wszystkie składniki zmielone : wyszło tego 4 kg , wątrobę pokrojoną w kostkę ,krew , i wywar z gotowania mięsa w ilości 500-700 ml.Do całości dodałam przyprawy, wszystkie składniki dobrze połączyłam,Całość nabiłam w jelita.Parzyłam w wodzie o temp.80-82 stopni przez 30-4o minut.Po wyjęciu z wody wieszam na kijach i studzę w chłodnym pomieszczeniu. Zapomniałam napisać, część kaszanki zrobiłam na próbę bez krwi. Edytowane 19 Lipca 2022 przez Maxell Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Halinko, dzięki za przepis i wspaniałą kaszankę. Wszyscy się zajadali i chwalili. Mnie smakowała wyjątkowo, gdyż nie jestem amatorem płucek wp. w wyrobach.Teraz pora na przepis kiełbasy zlotowej. która była także rarytasem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Nawet byś tych płucek w tej kaszance nie poczuł a spowodowały by ,że kaszanka była by bardziej soczysta. A tłuszczu w kaszance też nie lubisz.? Wolisz taką bez odpowiedniej ilości tłuszczu ?. Same głowy tej ilości nie zapewnią a jak wiadomo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Nie jest istotne, czy bym poczuł czy nie. Ta właśnie kaszanka bardzo mi smakowała. Zresztą mamy ten przywilej, że każdy może stosować dodatki jakie mu najbardziej odpowiadają i jakie odpowiadają konsumentom danego wyrobu. Ważne jest, by przestrzegać bezpieczeństwa i technologii produkcji. I tego się trzymajmy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Kaszanka zlotowa Myślałem że tylko ja, jak zwykle robię "niezgodnie" z przepisem, ale widzę ze jednak nie Bardzo podobny skład do mojego, poza tym że 15% krwi mniej i w zamian dodaje mleko i lubię dodatek cynamonu okolu 0,5g na 1 kg.I nie miele tylko kroje, tak w tym stylu ( to akurat kaszanka, bez kaszy czyli z Niemieckiego "krwista kiełbasa" ) nie jestem amatorem płucek wp. Ja też [Dodano: 25 cze 2021 - 19:38]PSKasze zastępowałem tez ryżem, drobna fasolą, cieciewicą i grochem w celach eksperymentalnych Edytowane 25 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Ta właśnie kaszanka bardzo mi smakowała. Nie tylko Tobie Mirku, bo nam również bardzo smakowała, nie była wcale sucha, była soczysta i odpowiednio dla nas tłusta. Płucek nie muszę wcale mieć w kaszance, a i tak może być bardzo dobra. I to nie jest tylko moje zdanie. Brawo Halinko, wyrób bardzo udany i smaczny. Serdeczne pozdrowienia [Dodano: 26 cze 2021 - 10:13] Bardzo podobny skład do mojego Twój wyrób również wygląda smakowicie. Można gdzieś na forum znaleść przepis? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Można gdzieś na forum znaleść przepis? Odp na PW, z Twoimi umiejętnościami i wiedza, spokojnie dopracujesz go sobie pod własny gust smakowyPowodzenia Edytowane 26 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Czerwca 2021 z Twoimi umiejętnościami i wiedza Aż się zaczerwieniłem Jeszcze się dużo muszę uczyć.Człowiek musi dużo praktykować to z czasem posiądzie podstawową wiedzę,aby móc praktykować trzeba mieć czas, a z tym jest najtrudniej.Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Jeszcze się dużo muszę uczyć. Jak prawie wszyscy tutaj, ten kto twierdzi że już umie już wszystko, prawdopodobnie nie umie nic.Nie ma tez potrawy / wyrobu co by wszystkim jednakowo smakował.Dlatego podesłałem Ci podstawę z mała sugestia mojego smaku, ale nie mam zamiaru Tobie dyktować co i jak masz przyprawić, a już na pewno decydować co powinno Ci smakować . Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Człowiek musi dużo praktykować to z czasem posiądzie podstawową wiedzę, aby móc praktykować trzeba mieć czas I to jest mądra sentencja - też sie pod nią podpisuję Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Kiełbasa grillowa - zlotowa Składniki: - 70 % wp II mięso gulaszowe ( sitko fi 13 )- 30% tłuste - podgarle ( sitko fi 8 ) Jelita kaliber 26/28 Przyprawy: - 4g /kg pieprzu- 4 g /kg czosnku- 300 ml wody zimnej Mięso oczyszczone z błon i ścięgien zostało zapeklowane na 48 godzin.Ze względu na to, że kiełbasę zabierałam na zlot , zdecydowałam mięso częściowo zabezpieczyć 50/50 sol i peklosól 18g/kg mięsa. Wykonanie: Po peklowaniu mięso zmielone na sitkach wyżej wymienionych, doprawione dobrze wyrobione..Napełnione w jelita , wieszamy na kijach celem osadzenia i częściowego osuszenia 2-3 godz w temp pokojowej Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu całkowitego osuszenia, czyli wyrób na dotyk musi być suchy. Wędzenie w temp 50-60 stopni do uzyskania koloru. Parzenie, woda 72-75 do uzyskania wewnątrz 68 stopni. Kiełbasa na fotce przed obróbką cieplną . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.