Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Robi się ciapa i trudno połączyć oliwę ze sokiem pietruszkowym.
 

Masz przecież wanienkę ultradźwiękową w domu. Wstaw tam słoiczek i włącz, a staną się cuda.  :)  :)  :) 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711739
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Masz przecież wanienkę ultradźwiękową w domu. Wstaw tam słoiczek i włącz, a staną się cuda.

:thumbsup: 

O takim zastosowaniu myjki nie pomyślałam   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711744
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy macie doświadczenia z przechowaniem na dłużej

Pesto z bazyli robię zawsze na koniec lata i stoi w lodówce do tej pory.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711745
Udostępnij na innych stronach

O takim zastosowaniu myjki nie pomyślałam

 

Możesz tez "połączyć" oliwę z sokiem, tak jak robi się majonez.

Czyli składniki o tej samej temperaturze!!

Dobry wysokoobrotowy blender

Naczynie bardzo spasowane z końcówką blendera!!!!!

Oliwa do naczynia, blender do dna naczynia i dopiero włączasz i powoli dolewasz sok i podciągasz zemulgowana zawiesinę do góry, nie za szybko bo urwiesz emulacje

 

Porównaj która konsystencja bardziej Ci odpowiada

 

Trzecia metoda to chemiczna, zmieszanie napięcia powierzchniowego, ale sam tego nie robię i nie proponuje (emulgatory podobne jak do produkcji margaryny, należy dobrać dawkę) ewentualnie użyć tłuszcz palmowy jako zagęstnik

 

PS

Pierwsza i druga metodę można połączyć, ale uważaj, łatwo przedobrzyć i wyjdzie "masło"  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

PS2

Przy mechanicznej emulacji, dobrze jest włączyć na króciutko blender, tak aby wydostało się powietrze z kielicha blendera. Wtedy za obracającym się śmigłem wytwarza się próżnia i składniki emulgują się lepiej

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711746
Udostępnij na innych stronach

Zadna ciapa sie nie robi , jak wszystko ma jednakowa temperature , pietruszke zamrazamy cale listki bez siekania , 

Zawsze mroze pietruszke bo kupuje spore ilosci .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711764
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pesto z bazyli robię zawsze na koniec lata i stoi w lodówce do tej pory.

Może i czosnek z natką pietruszki tak jak pesto z bazylii wytrzyma dłużej, jeszcze tak długo nie przechowywałem, bo zawsze szybko schodzi.

Zastanawiam się tylko, po co tak długo przeczowywać, jak natka z pietruszki i czosnek są do kupienia przez cały rok? 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711872
Udostępnij na innych stronach

Takie samo pytanie mozna zadac po co kisic 10 kk kapusty jak mozna po kg tez jest przez caly rok ,ja robie jedne rzeczy na dluzej inne bezposrednio ,lubie jesc roznorodnie a przy 2 osobach to poprostu nie przejemy wszystkiego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711874
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się tylko, po co tak długo przechowywać, jak natka z pietruszki i czosnek są do kupienia przez cały rok? 

Kiedyś obrodziła mi natka w szklarni. Miałam - dosłownie - całą wannę dwumetrową zielska.

W takim przypadku trzeba się nagłówkować, co z tym zrobić   :laugh:

Wtedy nastawiłam nawet nalewy alko do zapraw mięsnych  :laugh: i pesto też  :thumbsup: i soki surowe stabilizowane alko...

Różnie w życiu bywa  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711876
Udostępnij na innych stronach

Siema. Postanowiłem zrobić mielonkę oraz karkówkę z w/w przepisu. Tyle że z powodu braku puszek zrobię w słoikach 0,5l. Podpowiedzcie mi proszę, jak długo i w jakiej temperaturze poddawać produkt obróbce cieplnej? Zakładam 2-3 etapowy proces.

Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie?

Z góry dziękuję za cenne rady.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711896
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zakładam 2-3 etapowy proces. Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie?

 

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

 

Słoiki 0.5 l - 1 raz 60 min, 2 raz 40 min i 3 raz 30 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711924
Udostępnij na innych stronach

Halinko, wstaw przepisy na kiełbaskę zlotowa i kaszankę. Oba wyroby były odlotowe. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711925
Udostępnij na innych stronach

 

Zakładam 2-3 etapowy proces. Myślałem 85st 2h, na drugi dzien 1h, i na koniec 30-40min. Co o tym myślicie?

 

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

 

Słoiki 0.5 l - 1 raz 60 min, 2 raz 40 min i 3 raz 30 min.

 

Dziekuje;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711938
Udostępnij na innych stronach

Do witold1961 z Tuszyna: Witku, wklej tutaj przepis na Twoje wspaniałe skrzydełka, którymi objadali się wszyscy. Były naprawdę wyjątkowo smaczne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711940
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko, wstaw przepisy na kiełbaskę zlotowa i kaszankę. Oba wyroby były odlotowe.
 

 

Dobrze Mirku  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-711949
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka zlotowa 

Przepis oparty na przepisie Kolegi krystian252 pn.: "Kaszanka łódzka"

 

Surowce:

 

-. 2 głowy ( 4 połówki)

- skórki wieprzowe – 1kg

-. wątroba  wp – 1,5 kg

-. kasza gryczana biała  – 1,2kg

- kasza gryczana prażona 0,80 dkg

 

Przyprawy:

 


- 18g sól/kg

- 5g/kg pieprz czarny mielony.

- 2,5g/kg majeranek otarty.

- 0,2g/kg gałka muszkatowa

- 0,1g/kg goździk miel.

- 2,5g/kg płatki cebulowe.

- Krew na tę ilość wyszło gdzieś około 1 litra

 


 

 

Głowy oczyszczone, pozbawione zębów i uszów  oraz skórki gotowałam  do miękkości ale tak żeby się po wbiciu widelca nie rozpadały

Po wystygnięciu oddzieliłam mięso od skóry i tłustego.

Mięso zostało zmielone na sitku fi 8.

Tłuste zmieliłam na sitku fi 4 .

Wątróbkę parzyłam osobno , do momentu, aż przestała sączyć krew po nacięciu  nożem.

Po wystygnięciu, wątrobę pokroiłam w kostkę 1/1 cm

 

Parzenie Kaszy:

 

Każdą kasze parzyłam osobno, po wcześniejszym wypłukaniu jej.

-parzenie kaszy białej   (1:1,8) od zagotowania 10 min.

- parzenie kaszy prażonej  0.80 dkg (1:1,8) od zagotowania 12 min.

 

Wykonanie : 

 

Do kaszy dodałam wszystkie składniki zmielone : wyszło tego 4 kg , wątrobę pokrojoną w kostkę  ,krew , i wywar z gotowania mięsa w ilości 500-700 ml.

Do całości dodałam przyprawy, wszystkie składniki dobrze połączyłam,

Całość nabiłam w jelita.

Parzyłam w wodzie o temp.80-82 stopni przez 30-4o minut.

Po wyjęciu z wody wieszam na kijach i studzę w chłodnym pomieszczeniu. 

 

post-43626-0-70186200-1624558258_thumb.jpgpost-43626-0-44986900-1624558274_thumb.jpg

 

 

Zapomniałam napisać, część kaszanki zrobiłam na próbę bez krwi. 

Edytowane przez Maxell

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712201
Udostępnij na innych stronach

Halinko, dzięki za przepis i wspaniałą kaszankę. Wszyscy się zajadali i chwalili. Mnie smakowała wyjątkowo, gdyż nie jestem amatorem płucek wp. w wyrobach.

Teraz pora na przepis kiełbasy zlotowej. która była także rarytasem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712309
Udostępnij na innych stronach

Nawet byś tych płucek w tej kaszance nie poczuł a spowodowały by ,że kaszanka była by bardziej soczysta. A tłuszczu w kaszance też nie lubisz.? Wolisz taką bez odpowiedniej ilości tłuszczu ?. Same głowy tej ilości nie zapewnią a jak wiadomo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712310
Udostępnij na innych stronach

Nie jest istotne, czy bym poczuł czy nie. Ta właśnie kaszanka bardzo mi smakowała. Zresztą mamy ten przywilej, że każdy może stosować dodatki jakie mu najbardziej odpowiadają i jakie odpowiadają konsumentom danego wyrobu. Ważne jest, by przestrzegać bezpieczeństwa i technologii produkcji. I tego się trzymajmy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712311
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka zlotowa 

 

Myślałem że tylko ja, jak zwykle robię "niezgodnie" :)  :facepalm:  z przepisem, ale widzę ze jednak nie  :laugh:  :D

Bardzo podobny skład do mojego, poza tym że 15% krwi mniej i w zamian dodaje mleko i lubię dodatek cynamonu okolu 0,5g na 1 kg.

I nie miele tylko kroje, tak w tym stylu ( to akurat kaszanka, bez kaszy  :) czyli z Niemieckiego "krwista kiełbasa" )

 

post-40314-0-23566200-1624642177_thumb.jpg

 

 

nie jestem amatorem płucek wp.

 

Ja też  :thumbsup:  :thumbsup:

[Dodano: 25 cze 2021 - 19:38]

PS

Kasze zastępowałem tez ryżem, drobna fasolą, cieciewicą i grochem w celach eksperymentalnych

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712314
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta właśnie kaszanka bardzo mi smakowała.

Nie tylko Tobie Mirku, bo nam również bardzo smakowała, nie była wcale sucha, była soczysta i odpowiednio dla nas tłusta. Płucek nie muszę wcale mieć w kaszance, a i tak może być bardzo dobra. I to nie jest tylko moje zdanie. Brawo Halinko, wyrób bardzo udany i smaczny. 

Serdeczne pozdrowienia 


[Dodano: 26 cze 2021 - 10:13]

 

 

Bardzo podobny skład do mojego
 

Twój wyrób również wygląda smakowicie. 

Można gdzieś na forum znaleść przepis?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712372
Udostępnij na innych stronach

Można gdzieś na forum znaleść przepis?

 

Odp na PW, z Twoimi umiejętnościami i wiedza, spokojnie dopracujesz go sobie pod własny gust smakowy

Powodzenia

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712377
Udostępnij na innych stronach

 

 

z Twoimi umiejętnościami i wiedza

Aż się zaczerwieniłem :D  :D 

Jeszcze się dużo muszę uczyć.

Człowiek musi dużo praktykować to z czasem posiądzie podstawową wiedzę,

aby móc praktykować trzeba mieć czas, a z tym jest najtrudniej.

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712396
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze się dużo muszę uczyć.
 

Jak prawie wszyscy tutaj, ten kto twierdzi że już umie już wszystko, prawdopodobnie nie umie nic.

Nie ma tez potrawy / wyrobu co by wszystkim jednakowo smakował.

Dlatego podesłałem Ci podstawę z mała sugestia mojego smaku, ale nie mam zamiaru Tobie dyktować co i jak masz przyprawić, a już na pewno decydować co powinno Ci smakować :) .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Człowiek musi dużo praktykować to z czasem posiądzie podstawową wiedzę, aby móc praktykować trzeba mieć czas
I to jest mądra sentencja - też sie pod nią podpisuję :thumbsup:  :clap:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712415
Udostępnij na innych stronach

post-43626-0-82839900-1624737230_thumb.jpg

 

 Kiełbasa grillowa - zlotowa
 
  Składniki:
 
- 70 % wp II mięso gulaszowe ( sitko fi 13 )
- 30% tłuste  -  podgarle ( sitko fi 8 )
 
 
Jelita kaliber 26/28
 
Przyprawy:
 
- 4g /kg pieprzu
- 4 g /kg czosnku
- 300 ml wody zimnej
 
Mięso oczyszczone z błon i ścięgien zostało zapeklowane na 48 godzin.
Ze względu na to, że kiełbasę zabierałam na zlot , zdecydowałam mięso częściowo zabezpieczyć 50/50 sol i peklosól 18g/kg mięsa. 
 
Wykonanie:
 
 
 Po peklowaniu mięso zmielone na sitkach wyżej wymienionych, doprawione dobrze wyrobione..
Napełnione  w jelita , wieszamy na kijach celem osadzenia i częściowego osuszenia 2-3 godz w temp pokojowej 
Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu całkowitego osuszenia, czyli wyrób na dotyk musi być suchy. 
Wędzenie w temp 50-60 stopni do uzyskania koloru.
 Parzenie, woda 72-75 do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
 
Kiełbasa na fotce przed obróbką cieplną .
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/3/#findComment-712424
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.