Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halusia dopisz na ilę kilo farszu te 300 ml wody lub ile wody na 1 kg farszu.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712439
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kiełbasa grillowa - zlotowa

Bardzo smaczna, piekliśmy na ognisku. :thumbsup:  :thumbsup:  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712466
Udostępnij na innych stronach

- 70 % wp II mięso gulaszowe

 

Doprecyzujmy.Jak jest zawartość tłuszczu. ?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712480
Udostępnij na innych stronach

 

 

4 g /kg czosnku

Oczywiście świeży?

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712487
Udostępnij na innych stronach

Ale my wyjątkowo, korzystając ze wspaniałej pogody i tego, że Maciek przygotował nam ognisko, opiekaliśmy ją sobie przy nim. Wszystkim bardzo smakowało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia dopisz na ilę kilo farszu te 300 ml wody lub ile wody na 1 kg farszu.
 

 

Przepraszam, powinnam dopisać , że na 10 kg mięsa 

 

 

 

@halusia@, dnia 26 Cze 2021 - 21:56, napisał: Kiełbasa grillowa - zlotowa Bardzo smaczna, piekliśmy na ognisku.     
 

 

:) Dziękuję Witku. 

 

 

@halusia@, dnia 26 Cze 2021 - 21:56, napisał: 4 g /kg czosnku Oczywiście świeży?
 

 

Tak, chodzi  świeży czosnek.

 

 

Halusia. na grilla bierzemy kiełbasę białą a nie peklowaną,
 

 

Zgadza się, ale czasami trzeba dmuchać na zimne, kiełbasa była wieziona  kilka godzin autem .

 

 

 

@halusia@, dnia 26 Cze 2021 - 21:56, napisał: - 70 % wp II mięso gulaszowe   Doprecyzujmy.Jak jest zawartość tłuszczu. ?
 

 

Jak ja uwielbiam Twój oddech na moich plecach  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712499
Udostępnij na innych stronach

Napisano dziś, 12:59 @halusia@, dnia 26 Cze 2021 - 21:56, napisał: - 70 % wp II mięso gulaszowe   Doprecyzujmy.Jak jest zawartość tłuszczu. ?

 

 

A tak na serio : :D

Wp II a  z zawartością tłuszczu bez ścięgien około 20 %.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712512
Udostępnij na innych stronach

Wpadnij .Mam z serem. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712526
Udostępnij na innych stronach

Bez sera też mam. :D .Pogadamy o kaszance. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712528
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 26 Cze 2021 - 21:56, napisał: Kiełbasa grillowa No - potrzebuję na sobotę - to może skorzystam   
 

 

Proszę bardzo. 

Ale Twoja  Waldku grillowa , mieszana z mięsem drobiowym '' Klękajcie narody '' zacytuje śp Andrzejka  :D


[Dodano: 27 cze 2021 - 21:19]

 

 

@halusia@, dnia 24 Cze 2021 - 20:12, napisał: Kaszanka zlotowa    Myślałem że tylko ja, jak zwykle robię "niezgodnie"     z przepisem, ale widzę ze jednak nie    Bardzo podobny skład do mojego, poza tym że 15% krwi mniej i w zamian dodaje mleko i lubię dodatek cynamonu okolu 0,5g na 1 kg. I nie miele tylko kroje, tak w tym stylu ( to akurat kaszanka, bez kaszy   czyli z Niemieckiego "krwista kiełbasa" )  
 

 

Bardzo interesujący przekrój kaszanki bez kaszy i dodatek mleka i cynamonu robi wrażenie.  :rolleyes:

Jeśli chodzi o '' niezgodność ''z przepisem , w przypadku kaszanki można tworzyć różne wariacje  na jej temat i nie koniecznie muszą to być płucka  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712576
Udostępnij na innych stronach

kaszanki bez kaszy

 

W wielu krajach/językach, kaszanka ma nazwę pochodząca od innego głównego składnika, czyli krwi

Wiec nie brzmi to tak dziwnie jak kaszanka bez kaszy  :laugh:

 

Pochodzenie kaszanki w Polsce - wg przekazów, z Niemiec, przez Śląsk do reszty kraju.

[Dodano: 27 cze 2021 - 21:42]

 

 

i nie koniecznie muszą to być płucka

 

Dodatki podrobowe, jak i kasza to zostały aplikowane w wyrób po prostu z biedy i celem zagospodarowania elementów pozostałych po rozbiorze wieprzowiny.

Podstawowe składniki to krew, boczek i skorki, a przyprawy sol, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie i imbir.

Każda inna konfiguracja, to po prostu dodatki jakie kto lubi.

Obecnie większość z nas, nie rozbiera sama regularnie swinika, wiec nie ma powodu aby na silę pakować to co zostanie - żeby się nie zmarnowało. 

Idziemy do sklepu i kupujemy to i tylko to co chcemy wsadzić do środka i wszystko.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712581
Udostępnij na innych stronach

 

 

W wielu krajach/językach, kaszanka ma nazwę pochodząca od innego głównego składnika, czyli krwi
 

 

Czyli moja kaszanka bez krwi to nie kaszanka ??  :facepalm:  :D no i bez płucek . 

 

 

 

Dodatki podrobowe, jak i kasza to zostały aplikowane w wyrób po prostu z biedy i celem zagospodarowania elementów pozostałych po rozbiorze wieprzowiny.
 

 

Zgadza się, rzecz jasna że nic nie mogło się zmarnować.

 

 

Obecnie większość z nas, nie rozbiera sama regularnie swinika, wiec nie ma powodu aby na silę pakować to co zostanie - żeby się nie zmarnowało. 
 

 

Uwierz mi ,że świadomie nie daję płucek . Bo ich nie lubię podobnie tak jak masła  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712588
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mi ,że świadomie nie daję płucek

 \

 

Ale ja Ci wieżę, sam już pisałem kiedyś, że jak bym miał ochotę na zjedzenie filtra, ugotował bym sobie filtr z samochodu  :)

Podam Ci inny przykład, nie nawadze czerniny (i nie zgadniesz który składnik mi przeszkadzał), ale kaszankę z chęcią zjem - oczywiście bez płucek  :laugh:

Ale jak ktos inny lubi, to niech je, mi to nie przeszkadza, mogę nawet dla takiego kogoś przygotować kaszankę z dowolnymi składnikami, 

Polubilem kaszankę z ciętymi kawałkami mięsa jak wyżej (boczek, mięso z głowizny, a i czasami serce dodam, + drobno pokrojone skorki, nie wiem dlaczego, jakoś lepiej mi wchodzi

Jak do grzania na wodzie to wole z ryżem, na grilla z kasza, a na chleb na zimno bez "zagęszczacza/wypełniacza" lub z rozgotowanym grochem łuskanym

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712591
Udostępnij na innych stronach

Halusia  ja nie lubie watrobki ale nie wyobrazam sobie pasztetu bez , nie moze byc za duzo ale musi byc zrownowazienie wyczuwalna  :)

Maslo?Matko pomidor i maslo niema nic lepszego ..jak zyc jak zyc :tongue:  :laugh:

Kaszanka to sie nie wypowiadam jadam raz w roku i ciezko mi powiedziec czy dobra  jem czy nie ...wazne zeby byla dobrze wysmazona :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712647
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze się dużo muszę uczyć.
 

Jak prawie wszyscy tutaj, ten kto twierdzi że już umie już wszystko, prawdopodobnie nie umie nic.

Nie ma tez potrawy / wyrobu co by wszystkim jednakowo smakował.

Dlatego podesłałem Ci podstawę z mała sugestia mojego smaku, ale nie mam zamiaru Tobie dyktować co i jak masz przyprawić, a już na pewno decydować co powinno Ci smakować :) .

 

 

Czy mogę się zwrócić do Witka aby podzielił się ze mną Twoim przepisem na ten "Blutwurst" ?  Wygląda niesamowicie apetycznie, a ja też lubię takie krwiste "wursty" z korzennym akcentem smakowym  :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712649
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę się zwrócić do Witka aby podzielił się ze mną Twoim przepisem na ten "Blutwurst" ?
 

Oczywiście że tak :) , tym bardziej że nie jest to mój przepis, tylko ogólnie dostępny z netu


[Dodano: 28 cze 2021 - 12:15]

Ja go tylko sprawdziłem w oryginale, czy nie jest fikcja internetowa, a potem zacząłem dostosowywać smakowo do moich upodobań, Cięte "mięsa" zamiast mielonego zostało

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712652
Udostępnij na innych stronach

@Todek

Przepisy z kanału Opa Jochen generalnie są dobre i w ciemno można robić, jak dla mnie trochę więcej przypraw, ale to sprawa smaku, czasami brakuje mi w nich higieny pracy, ale cóż. nie wszystko można mieć w jednym  :laugh: 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712660
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie, bo ja tu też znalazłem coś w tym stylu, i przyprawiony podobnie. Co ty na to Toshiba, czy jest OK :D ?

https://www.chefkoch.de/rezepte/1561091263555158/Blutwurst.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712662
Udostępnij na innych stronach

Opa Jochen to taki Niemiecki odpowiednik naszego Dziadka :) . W prosty sposób, zrozumiały dla ogółu a nie tylko dla Fachowców podaje rożne przepisy

Gosiu przepracował życie na produkcji, fach ma w małym palcu, ale aktorem nie jest  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

 

 

 

Co ty na to Toshiba,

 

To jest ten przepis wyjściowy

 

 

PS

Ale za chwile ktos nas zj...e za pisanie w tym temacie o czymś innym, a jeżeli przepisy od-zlotowe  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712663
Udostępnij na innych stronach

Przepisy z kanału Opa Jochen generalnie są dobre i w ciemno można robić

 

 

 

Serio?? To ja poproszę osobistego tłumacza  :facepalm:  :D

 

 

 

Ale za chwile ktos nas zj...e za pisanie w tym temacie o czymś innym, a jeżeli przepisy od-zlotowe     

 

 

No właśnie  :D  :D  :D, ale w sumie jesteśmy wciąż w temacie '' krwistym ''  :rolleyes:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712668
Udostępnij na innych stronach

Opa Jochen to taki Niemiecki odpowiednik naszego Dziadka :) . W prosty sposób, zrozumiały dla ogółu a nie tylko dla Fachowców podaje rożne przepisy

 

O tak Jochen to stary mistrz  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/page/4/#findComment-712677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.