Marek z Bielska Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zrobiłem i ja cebule z koperkiem po ukraińsku,na razie sie maceruje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw?Mariusz to była taka vegeta bez soli,glutaminianu....,czyli tzw.susz warzywny,tuszonka bardzo smaczna (jadłem na trzeźwo),mielonki smaku nie pamiętam wiem że była chudziutka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2021 https://drive.google...PqI?usp=sharing Nie mogę otworzyć tego filmu na xpeku,może na youtube będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) W tym temacie chciałbym przedstawić Państwu trzy przepisy realizowane podczas naszego ostatniego spotkania, któe cieszyły się i na pewno będą cieszyły, ogromnym zainteresowaniem.Są to: 1. Koperkowa cebulka zakąskowa autorstwa Koleżanki Alinki2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka3. Konserwowa mielonka autorstwa Kolegi Marka z Bielska Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 1. Koperkowa cebulka zakąskowa autorstwa Koleżanki Alinki Przepis: Składniki: - 4 cebule (mogą być młode)- 1 łyżeczka soli- 2 łyżeczki cukru- 2 łyżeczki octu- pęczek koperku bez gałązek- 3 łyżeczki wody- 2 łyżki oliwy domowego tłoczenia. Sposób wykonania: 1. Cebulę kroimy równo w półtalarki.2. Koperek bardzo drobno siekamy.3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin celem dokładnego zmacerowania.4. Możemy już postawić na stole obok wychłodzonej wódeczki. Świetna i smaczna zakąska. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka: Przepis: Składniki: - karkówka wieprzowa - 1 kg- peklosól - 10 g- vegeta - 9 g (jeśli używamy vegety bez soli i glutaminianu, ilość peklosoli zwiększamy do 14-16 g)- pieprz czarny mielony - 3 g. Sposób wykonania: 1. Mięso kroimy w kostkę ok. 3 x 3 cm.2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.3. Przygotowaną masę odstawiamy na 24 godziny do lodówki.4. Teraz przystępujemy do puszkowania i sterylizacji. Smacznego Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Czerwca 2021 3. Konserwowa mielonka autorstwa Kolegi Marka z Bielska: Przepis: Składniki:Przyprawy podane na 1 kg mięsa. - mięso z łopatki (można dodać ok. 20-25% mięsa z golonek)- peklosól - 16 g- pieprz czarny mielony - 2,5 g (można dodać do 4 g)- mąka ziemniaczana - 30 g- woda - ok. 90 g Sposób wykonania: 1. Mięso mielimy na siatce nr 102. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej kleistości3. Masę odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce4. Puszkujemy i sterylizujemy. Smacznego Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Czerwca 2021 2. Konserwowa karkówka autorstwa Kolegi karolaszymczaka: karkowka.JPG Przepis: Składniki: - karkówka wieprzowa - 1 kg- peklosól - 10 g- vegeta - 9 g (jeśli używamy vegety bez soli i glutaminianu, ilość peklosoli zwiększamy do 14-16 g)- pieprz czarny mielony - 3 g. Sposób wykonania: 1. Mięso kroimy w kostkę ok. 3 x 3 cm.2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.3. Przygotowaną masę odstawiamy na 24 godziny do lodówki.4. Teraz przystępujemy do puszkowania i sterylizacji. Smacznego@karolszymczak poproszę o zdjęcie vegety, ew nazwę i producenta.Niestety każda z tych różni się smakiemA ja chciała bym dokładnie odwzorować przepis.Bardzo mi ta konserwa smakowała.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Alinko, podeślij mi fotorelację z pełnym przepisem, na tą cebulkę koperkową. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Czerwca 2021 To ja muszę zrobić i obfocić.Filmik jak Jarek robi jest na grupie fb od jakiegoś czasu.Troszkę napoju i zakąsku go kosztowało zanim pracownik z Ukrainy się podzielił przepisem Jak mi się uda to udostępnię go na Oficjalnej grupie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zadam niedyskretne pytanie, czy na 4 zdjęciu widzę vegetę, czy to tylko mieszanka własnych przypraw?Mariusz to była taka vegeta bez soli,glutaminianu....,czyli tzw.susz warzywny,tuszonka bardzo smaczna (jadłem na trzeźwo),mielonki smaku nie pamiętam wiem że była chudziutka Dzięki Marek.... wiem o czym piszesz bo sam szykuję na zimę taki susz... odnośnie degustacji to dobrze że chociaż pamiętasz smak tuszonki Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Cebulka dziś jak się zmacerowała super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Zrobiłam opierając się na filmiku Jarka.Użyłam jednej cebuli, po obraniu ważyła 150g.Cebulka w 5 minut.150g półkrążków z cebuli8g cukru (1,5 łyżeczki)5g soli (1 łyżeczka)15g octu (5 łyżeczek)15g wody (5 łyżeczek)7g koperkuMoja łyżeczka ma 3 ml.Użyłam octu spiryt 10%Wszystko mieszamy i odstawiamy do maceracji.Ja nie mogę się powstrzymać i zjem ją zaraz, natychmiast.W przepisie jest całkowita dowolność, niech każdy dobierze wartości do swojego smaku.Dla mnie te wartości są idealne, porcja na raz.[Dodano: 09 cze 2021 - 22:57]A co tamKubki smakowe szaleją. Boczuś przetopiony na smalczyk, na pysznym graham ie a do tego Cebulka 5 minut Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Czerwca 2021 A co tam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Czerwca 2021 @Alinka, ja robie taka ale z czerwonej cebuli , tylko nie daje kopru , teraz sprobuje z koprem , robilam tez w wersji z natka ,A ze smaki mi poszly juz bardziej na slodko po tylu latach w S to robie duuuuzo slosza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Czerwca 2021 @Alinka, ja robie taka ale z czerwonej cebuli , tylko nie daje kopru , teraz sprobuje z koprem , robilam tez w wersji z natka ,A ze smaki mi poszly juz bardziej na slodko po tylu latach w S to robie duuuuzo slosza Electro, zrób pierwszy raz zgodnie z przepisem, gdy uznasz że jest nie słodka to zmodyfikujesz ilość cukru pod swój gust Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Czerwca 2021 @Alinka, zrobie napewno tak jak w oryginale ,zawsze pierwszy raz tak robie , inaczej ciezko cos zmieniac , U nas teraz czerwona jest dodatkiem do wszystkiego wiec bedzie jakas dskocznia od codziennosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Alinka w Twoim przepisie brak jest oliwy. Czy jest niepotrzebna ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Nie bylo oliwy na zlocie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Nie bylo oliwy na zlocie. Była, tylko w daniu wykonanym przez muflona. Dlatego na początku zasugerowałem w składzie oliwę z własnego tłoczenia. Tak się złożyło, że podczas spotkania użyto dwóch prawie identycznych przepisów. Być może Kolega muflon pokusi się na wrzucenie swej wersji cebulki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Alinka w Twoim przepisie brak jest oliwy. Czy jest niepotrzebna ?Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy.Zrobiłam tę cebulkę w domu, opublikowałam przepis i zdjęcia, na prośbę Maxella.Przepis jest od Jarka K. Zrobiłam ja wczoraj ponownie z kilkoma kroplami oliwy, smaku nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) 2 łyżki oliwy domowego tłoczenia.A to jest co?[Dodano: 13 cze 2021 - 16:38] Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy. Nie rozumiem. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Czerwca 2021 2 łyżki oliwy domowego tłoczenia.A to jest co?[Dodano: 13 cze 2021 - 16:38] Nie ma i nie było w tym przepisie oliwy. Nie rozumiem. Todek, przez pomyłkę Mirek wpisał oliwę, nie ma w tym oryginalnym przepisie oliwy. Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Czerwca 2021 W poście z godziny 10.20 wszystko wyjaśniłem. Na zlocie były dwa przepisy na cebulkę. Nikt mi nie zostawił przepisu na piśmie, więc podałem ten, przy produkcji którego byłem, a wykonywał go muflon. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18372-ch%C5%82apowo-2021-odzlotowe-przepisy/#findComment-710882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.