Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Domowe kiełbaski grillowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31399 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 cze 2021 - 13:17

Domowe kiełbaski na grilla

 

Załączony plik  kielbaski grillowe.jpg   77,21 KB   6 Ilość pobrań

 

Pyszne, domowe, naturalne - najlepsze rozwiązanie na piknik! Kiełbasy z grilla domowej produkcji, to świetna alternatywa dla zakupionych dań gotowych. Poświęcając niewielką ilość czasu na ich przygotowanie, można śmiało zadeklarować naturalność składu, zgodność z technologią produkcji i przechowywania.

 

Składniki:

 

  1. Mielone mięso z kurczaka – 600 g
  2. Mielona wołowina - 300 g
  3. Słonina świeża lub tłusty boczek - 100 g
  4. Czosnek – 20 g
  5. Cebula – 100 g
  6. Papryka świeża czerwona – 100 g
  7. Sól - 23-25 g
  8. Zmielony czarny pieprz - 1,5 g
  9. Mielona kolendra - 1,5 g
  10. Papryka suszona mielona – 5 g
  11. Suche przyprawy inne (najlepiej gotowa mieszanka do kurczaka) – 5 g
  12. Woda lodowata – 150 g
  13. Jelita wieprzowe ok. 1,7 m.

 

Sposób wykonania:

 

Do przygotowania tych domowych kiełbasek grillowych, najlepiej jest użyć dwóch rodzajów mięsa mielonego – z kurczaka i z wołowiny. Jednak kombinację wkładu mięsnego i procent poszczególnych jego gatunków,  można zmienić według własnego gustu. Aby uzyskać całkowicie domowe kiełbasy, sami przygotujemy mięso mielone. Jeśli nie ma na to czasu, bierzemy gotowe.

 

Łączymy mieloną wołowinę i mielonego kurczaka w głębokiej misce. Słoninę lub boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego i dobrze mieszamy. Słonina i boczek powinny być świeże, nie solone.

 

Obieramy cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek siekamy nożem, ale lepiej przecisnąć go przez praskę - wtedy zostanie równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej. Tak przygotowane warzywa dodajemy do farszu mięsnego i bardzo dokładnie mieszamy.

 

Teraz dodajemy sól, paprykę mieloną, pieprz mielony, kolendrę, naturalną przyprawę do kurczaka. Można równie dobrze dodać inne ulubione przyprawy, np. gałka muszkatołowa dobrze sprawdza się w takich kiełbasach.

 

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy bardzo zimną wodę. Ponownie dobrze mieszamy zawartość miski, starając się, aby nasz farsz był całkowicie jednorodny.

 

Farsz nadziewamy w uprzednio umyte i wymoczone jelita wieprzowe o kalibrze 26-28. Nadziewamy niezbyt ściśle, by kiełbaski nie pękały w wysokiej temperaturze grilla. Odkręcamy tak, by długość każdej z nich wynosiła 12-15 cm.

 

Kiełbasy są gotowe, można je od razu grillować, lub włożyć do zamrażarki jako zapas. Przed grillowaniem kiełbaski należy całkowicie rozmrozić i na każdej wykonać około 10 nakłuć ostrą igłą. Pomoże to zachować ich integralność podczas procesu smażenia.

 

Smacznego!

 

Autorka: Mashenka


Użytkownik Maxell edytował ten post 09 cze 2021 - 13:40


#2 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 09 cze 2021 - 13:28

Jak dla mnie za maĺo soli / 2,5 g na prawie 1 kg kiełnasy licząc wodę i wodę z warzyw to nawet więcej niż 1 kg
Ale reszra przypraw a szczególnie czosnek i cebula świeża do grilowej jak najbardziej tak

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 09 cze 2021 - 13:31


#3 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31399 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 cze 2021 - 13:34

Trzeba przyjąć nasze, średnie dane. Być może, w druku jest błąd. Na razie niczego nie zmieniałem. Moim zdaniem, przy tej ilości dodatków, powinno być 25 g.

Teraz dotarłem do komentarzy i faktycznie, większość komentujących jest zdziwiona tą ilością, ale autorka podała, że ona wcale nie używa soli i tutaj dawał tylko szczyptę na całość. Ogólnie wyliczyli, że wg GOST powinno być 23-25 g soli. Tak też zmienię w przepisie.


Użytkownik Maxell edytował ten post 09 cze 2021 - 13:39


#4 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 456 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 09 cze 2021 - 13:44

Jak dla mnie to trochę chuda kiełbasa jak na grilla tylko ok 10% tłuszczu za mało moim zdaniem, oczywiście to wszystko kwestia gustu ale wołowina i pierzaste to chude mięsa.

 

 

Jak dla mnie za maĺo soli / 2,5 g na prawie 1 kg kiełnasy licząc wodę i wodę z warzyw to nawet więcej niż 1 kg

 

 

Sól prawdopodobnie znajduje się w gotowej mieszance do kurczaka i tu trzeba wziąć poprawkę na słoność w zależności od zawartości soli w mieszance.

W każdym razie na początku trzeba kiełbasę zrobić zgodnie z przepisem żeby następnym razem można było coś modyfikować pod swój gust.


Użytkownik Grzewlod edytował ten post 09 cze 2021 - 13:51


#5 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 09 cze 2021 - 14:11

Nawet przyjmując że przyprawa do kurczaka to sama sól z.farbką to przy tej ilości farsz łącznie to dopiero 1/3
Powiedzmy że to nie jest sama sól tylko coś tam więcej + wzmacniacze smaku, to i tak nie podbiją słoności.
Dodatkowo dużo cukrów z cebuli i papryki które podczas pieczenia się skarmelizują częściowo, tłumiąc słoność
No nie wiem...
Nie jestem przekonany, czym nie.ma bledu w opisie

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 09 cze 2021 - 15:11]
Teraz widze ze ilosc soli zostala edytowana na 23 -25 g
Teraz pasuje

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 09 cze 2021 - 14:12


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31399 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 cze 2021 - 14:18

TOSHIBA, czytaj dokładnie wszystko. W moim poprzednim poście wyjaśniłem skąd wzięła się taka ilość soli. Z tego co wyczytałem, mieszana przypraw do kurczaka jej nie zawiera.

Co zaś dotyczy składu mięsno-tłuszczowego, autorka podała, że robi według swego gustu, ale dobór składników mięsnych jest dowolny, zgodnie ze smakiem przygotowującego.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych