Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Polędwica wieprzowa (schab) z grilla


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31399 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 cze 2021 - 15:34

Polędwica wieprzowa (schab) z grilla

 

Załączony plik  svinaya-koreika-na-grile_1600876943_2_max.jpg   73,28 KB   6 Ilość pobrań

 

Potrawa ta może być ozdobą imprezowego stołu. Jest smaczna, satysfakcjonująca i ciekawa. Polędwica - schab z grilla zainteresuje tych, którzy chcą przygotować oryginalną potrawę na świąteczny stół czy piknik,  aby zaspokoić gusta wymagających gości.

 

Składniki:

 

  1. Schab wieprzowy (polędwica po odkostnieniu, nie obrabiana) - 1,3
  2. Sól – 60 g  
  3. Cukier – 40 g
  4. Zmielony czarny pieprz – 20 g
  5. Rozmaryn – 20 g
  6. Olej słonecznikowy – 100 ml

 

Sposób wykonania:

 

Przygotowanie mięsa według tego przepisu, to najprostsza opcja. Bez problemów poradzi sobie z tym nawet ktoś, kto nigdy nie smażył mięsa na grillu.

 

- do naszych steków schabowych wykorzystamy nieobrobioną polędwicę, którą kroimy w poprzek na 4 – 5 porcji;

 

- tak przygotowane steki, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny;

 

- wszystkie przyprawy umieszczamy w pojemniku i mieszamy;

 

- nacieramy mięso mieszanką i pozostawiamy w lodówce do zamarynowania, na co najmniej dwanaście godzin;

 

- przygotowujemy grilla. Temperatura powinno być powyżej średniej, aby wystarczyła do równomiernego opieczenia mięsa z obu stron. Tylko w tym przypadku nasze steki będą soczyste;

 

- ruszt grilla smarujemy olejem i dopiero wtedy kładziemy na niego mięso. Czas podsmażania steków jest czysto indywidualny. Szybkość ich przygotowania zależy również od wysokości rusztu grilla do węgli. W moim przypadku jest to dziesięć centymetrów. Jeśli widzisz, że mięso wysycha, możesz posmarować je pędzlem kulinarnym tą samą marynatą, w której mięso było marynowane.

 

Z wskazówek dotyczących przepisu mogę dodać, co następuje: marynatę można przygotować według własnych upodobań. Na przykład rozmaryn bardzo dobrze zastępuje bazylia, olej słonecznikowy zastępuje oliwa z oliwek. Możesz też "pobawić się" pieprzem, jeśli lubisz ostre, dodaj pieprz cayenne. Węgle muszą być kupowane w postaci gotowej lub wykorzystywane inne, przeznaczone wyłącznie do grilla. W żadnym wypadku nie należy używać drzew iglastych, ponieważ pali się w nich żywica i uwalnia się czarna sadza, która nadaje mięsu ciemny kolor, nieprzyjemny wygląd i niesmaczną goryczkę. Kiedy kładziesz stek z jednej strony na ruszcie, nie ruszaj go, gdyż jedynie w tym przypadku na gotowym mięsie pojawi się piękny odcisk rusztu grillowego, do którego dąży każdy grillmen.

 

Zgodnie z tym przepisem można przygotować nie tylko polędwicę wieprzową, ale także steki z dowolnego rodzaju mięsa, jagnięciny, wołowiny, a nawet kurczaka.

 

 

Smacznego.

 

Autor:  The Patricks channel


Użytkownik Maxell edytował ten post 09 cze 2021 - 15:41





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych