Skocz do zawartości

Szukam i nie mogę znaleźć - przepis podsuszana kiełbaska


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

Kłania się zbiór receptur 16 lub 21 - kiełbasa myśliwska lub jałowcowa.

 

post-39694-0-51158900-1623261075_thumb.jpg

post-39694-0-73633200-1623261079_thumb.jpg

post-39694-0-08642900-1623261085_thumb.jpg

post-39694-0-41054200-1623261089_thumb.jpg

 

i odpowiednio w zbiorze nr 21 w tym dziale: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym zrobić naprawdę dobra podsuszona kiełbaskę ma ie jakieś typu z przepisem?
A czytałeś dział np dla początkujących  popatrz tu:

 https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jeśli jest podane sól warzonka - 0,11 kg, saletra - 0,005 kg,

Tam w przepisie jest podana dawka soli na 5kg wsadu. Czyli 22g na kg, ja bym zmniejszył dawkę na 18g peklosoli na kg.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki? Obecnie stosujemy peklosól i proces ten z reguły trwa 48 godzin w warunkach chłodniczych. Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie. Więc może ktoś mnie oświecić lub podesłać linki do tego zagadnienia?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki?

Odpowiedź jest w "16":

post-39694-0-24475600-1437560600_thumb.j


[Dodano: 12 cze 2021 - 17:40]

Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie.

 

Jest wiele artykułów na Stronie Gł. oraz forum w Podstawach technologii/peklowanie.

Np. TEN

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.