fantomek Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Chciałbym zrobić naprawdę dobra podsuszona kiełbaskę ma ie jakieś typu z przepisem?Załączam foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Kłania się zbiór receptur 16 lub 21 - kiełbasa myśliwska lub jałowcowa. i odpowiednio w zbiorze nr 21 w tym dziale: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/ Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Chciałbym zrobić naprawdę dobra podsuszona kiełbaskę ma ie jakieś typu z przepisem? A czytałeś dział np dla początkujących popatrz tu: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Czerwca 2021 fantomek , widziałeś ten przepis ?https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/3-kielbasa-mysliwska-pieczona-sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Dzięki wszystkim. A jeśli jest podane sól warzonka - 0,11 kg, saletra - 0,005 kg,Czy to znaczy że dajemy 0.115kg peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Tak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2021 A jeśli jest podane sól warzonka - 0,11 kg, saletra - 0,005 kg, Tam w przepisie jest podana dawka soli na 5kg wsadu. Czyli 22g na kg, ja bym zmniejszył dawkę na 18g peklosoli na kg. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki? Obecnie stosujemy peklosól i proces ten z reguły trwa 48 godzin w warunkach chłodniczych. Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie. Więc może ktoś mnie oświecić lub podesłać linki do tego zagadnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki? Odpowiedź jest w "16":[Dodano: 12 cze 2021 - 17:40]Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie. Jest wiele artykułów na Stronie Gł. oraz forum w Podstawach technologii/peklowanie.Np. TEN Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.