Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam i nie mogę znaleźć - przepis podsuszana kiełbaska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 fantomek

fantomek
  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 cze 2021 - 18:34

Chciałbym zrobić naprawdę dobra podsuszona kiełbaskę ma ie jakieś typu z przepisem?
Załączam foto

Załączone pliki



#2 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31399 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 cze 2021 - 18:47

Kłania się zbiór receptur 16 lub 21 - kiełbasa myśliwska lub jałowcowa.

 

Załączony plik  1.jpg   197,15 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   151,21 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   195,89 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  4.jpg   152,3 KB   3 Ilość pobrań

 

i odpowiednio w zbiorze nr 21 w tym dziale: https://wedlinydomow...tury-masarskie/


Użytkownik Maxell edytował ten post 09 cze 2021 - 18:54


#3 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8898 postów

Napisano 09 cze 2021 - 18:51

Chciałbym zrobić naprawdę dobra podsuszona kiełbaskę ma ie jakieś typu z przepisem?
A czytałeś dział np dla początkujących  popatrz tu:

 https://wedlinydomow...ltrwale-wedzone



#4 hubabuba

hubabuba
  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 09 cze 2021 - 21:58

fantomek , widziałeś ten przepis ?

https://wedlinydomow...-pieczona-sucha



#5 fantomek

fantomek
  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 cze 2021 - 06:53

Dzięki wszystkim. A jeśli jest podane sól warzonka - 0,11 kg, saletra - 0,005 kg,
Czy to znaczy że dajemy 0.115kg peklosoli?

#6 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8223 postów

Napisano 10 cze 2021 - 07:05

Tak

#7 SIVON

SIVON
  • **VIP**
  • 1732 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 cze 2021 - 15:07

A jeśli jest podane sól warzonka - 0,11 kg, saletra - 0,005 kg,

Tam w przepisie jest podana dawka soli na 5kg wsadu. Czyli 22g na kg, ja bym zmniejszył dawkę na 18g peklosoli na kg.



#8 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 12 cze 2021 - 16:22

Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki? Obecnie stosujemy peklosól i proces ten z reguły trwa 48 godzin w warunkach chłodniczych. Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie. Więc może ktoś mnie oświecić lub podesłać linki do tego zagadnienia?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11102 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 cze 2021 - 16:40

Jak długo peklowano mięso na kiełbasy wg przepisów z 16-tki?

Odpowiedź jest w "16":

post-39694-0-24475600-1437560600_thumb.j


[Dodano: 12 cze 2021 - 17:40]

Z tego co wyczytałam na forum to w saletrze którą dawniej stosowano do peklowania nie ma nitrytu, powstaje on podczas reakcji i po pewnym czasie.

 

Jest wiele artykułów na Stronie Gł. oraz forum w Podstawach technologii/peklowanie.

Np. TEN






Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych