Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mistrz improwizacji buduje 2 wieże. Suszarnia i wędzarnia

suszarnia wędzarnia bezpośrednia suszenie owoców

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zmora

Zmora
  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano 10 cze 2021 - 22:04

Ukłony dla Szanownej Wędzarniczej Braci!

 

Po długich, burzliwych podróżach i mrożących krew w żyłach przygodach w dzikich krajach, postanowiłem odpocząć co nieco i zrelaksować się przy aromatycznym dymie omiatającym cudowne wędzonki.

 

Kilka wędzarni kartonowych zbudowanych na 3 kontynentach nauczyło mnie wielu sztuczek, ale również pokazało jak ważna jest stabilność cieplna i solidność dobrze przemyślanej konstrukcji. Moje pierwsze wędzarnie murowane miały pewne wady które teraz eliminuję.

Po długiej głodówce doceniłem ogromne zalety suszarni więc postanowiłem ją również zbudować. Tak oto powstaje cudowny kompleks wędzarniczo-reklaksujący o jakże sugestywnej nazwie Dwie Wieże. Na zdjęciach jeszcze niewidoczny : wygodny hamak oraz tajemna podziemna lodówka do chłodnego browarku.

 

Po tej niewątpliwie uroczej grze wstępnej przejdźmy do twardych faktów. ;)

 

Wylewka:

350cm x 105cm podwójnie zbrojona

Z lewej wędzarnia, z prawej suszarnia.

 

Załączony plik  IMG_20210527_154042_004.jpg   261,5 KB   7 Ilość pobrań

 

Pośrodku stół 140cm do odkładania rzeczy, pod stołem miejsce z ażurowym tyłem na drewno do suszenia.

 

Wędzarnia: 105 cm x 100cm po obrysie zewnętrznym.
Strop 8cm podwójnie zbrojony na 8 cegle. Osobno zrobiony i swobodnie osadzony. Otwór dymny 26 cm, dwa deflektory 37 cm.

Palenisko ogromne :) w środku szuflada 52cm x 71,5 cm z wymienną blachą o pofalowanej powierzchni z nawierconymi otworami do wentylacji. Naprawdę nie chce mi się już jak Indianin siedzieć i dmuchać w ciemne... Na wierzch przyjdzie nowoczesny design: płyta ze stali nierdzewnej. Jakoś nie podobają mi się te drzwiczki od angielek...

Całość ciężka jak cholera, ale zaskakująco lekko chodzi jak już wmurowane. Załączony plik  IMG_20210601_171036_663.jpg   189,89 KB   7 Ilość pobrań

Cegła zwykła pełna.

Dach: dwu spadowy prawdopodobnie kryty dachówką (jeszcze nie zdecydowałem)

 

Zamówione:

Skrzynia drewniana wysokości 130cm z podwójnymi drzwiami + daszek

Boazeria świerkowa wewnątrz i na zewnątrz. Dodatkowo obita blachą czarną od środka.

Otwory okrągłe wentylacyjne zabezpieczone podwójną bawełnianą firanką dla ochrony przed muchami

 

EXTRASY:

Szyber: wsuwana metalowa blacha z tyłu pomiędzy śrubami deflektorów do odcięcia dymu do komory wędzarniczej.

Dodatkowo wysuwana 1 cegła z przykręconą blachą do ujścia dymu z tyłu wędzarni. (nie wiem czy to się sprawdzi - zobaczymy.

 

Suszarnia: 105 cm x 100cm po obrysie zewnętrznym.

Komora zamkniętego spalania aby nie było dymu w suszarni. Piec ze starego zbiornika wyrównawczego położonego na 3 cegłach szamotowych. Wewnątrz komory przebiegać będzie rura "wydechowa" z paleniska. Jeszcze nie przemyślałem komina. Zastanawiam się czy w tylnej ścianie wędzarni czy na dachu z kominem.

Palenisko 28x28x 50 cm z dospawanym rusztem dla lepszego spalania drewna. Załączony plik  IMG_20210602_081413_357.jpg   129,98 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20210601_171030_541.jpg   183,4 KB   6 Ilość pobrań
Jeszcze usunięcie resztek farby i do wmurowania.

 

Komora suszarni identyczna jak wędzarni. Z identycznymi rozmiarami. Dzięki temu będę mógł swobodnie odkładać sobie na chwilę kije z jednej do drugiej.

Będzie je różnić to że w suszarni będzie tylko jedna warstwa drewna (bo używam jej tylko latem i wczesną jesienią) Moim zdaniem nie ma potrzeby dawać takiej izolacji jak do wędzarni, którą będę używał cały piękny rok.

 

Skrzynia drewniana wysokości 130cm z podwójnymi drzwiami.

Boazeria świerkowa wewnątrz i na zewnątrz. Dodatkowo obita blachą czarną od środka.

Otwory okrągłe wentylacyjne zabezpieczone podwójną bawełnianą firanką dla ochrony przed muchami

Załączony plik  IMG_20210602_132810_354.jpg   133,6 KB   6 Ilość pobrań
Ze stołem.


 

 

Dach: prawdopodobnie dwu spadowy kryty dachówką (jeszcze nie zdecydowałem)


 

 

 

Załączone pliki



#2 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5927 postów

Napisano 10 cze 2021 - 22:43

Czekamy na dalszą fotorelację :D



#3 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8898 postów

Napisano 11 cze 2021 - 03:59

nauczyło mnie wielu sztuczek, ale również pokazało jak ważna jest stabilność cieplna i solidność dobrze przemyślanej konstrukcji
I to jest istotne :thumbsup:  . Piękna zielona  miejscówka  :thumbsup:  

#4 Zmora

Zmora
  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano 11 cze 2021 - 07:28

Czekamy na dalszą fotorelację :D

To niestety za jakieś 3-4 tygodnie. Dziś odbieram drewno w tartaku na komorę. Fachowiec ugadany zaraz po urlopie.
Zawsze mówiłem że wędzarnia będzie pierwszym budynkiem na mojej działce. :D



#5 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12978 postów

Napisano 11 cze 2021 - 09:54

Palenisko 28x28x 50 cm z dospawanym rusztem dla lepszego spalania drewna
 

 

:no:  :no:  :no: .Wędzarnia to nie kuchnia węglowa. :hmm:



#6 Marek z Bielska

Marek z Bielska
  • **VIP**
  • 2309 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 11 cze 2021 - 10:16

Będzie to ciekawe rozwiązanie wędzarnia z suszarnią....będą z tego lody  ;)  :thumbsup: powodzenia w wykonaniu



#7 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3361 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 cze 2021 - 12:54

Wędzarnia to nie kuchnia węglowa.

Arku koledze chyba chodzi o to palenisko do suszarni a nie do wędzarni ( w wędzarni będzie ta szuflada).



#8 Zmora

Zmora
  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano 11 cze 2021 - 18:40

 

Wędzarnia to nie kuchnia węglowa.

Arku koledze chyba chodzi o to palenisko do suszarni a nie do wędzarni ( w wędzarni będzie ta szuflada).

 

Dokładnie. Suszarnia ma palenisko 28x28, wędzarnia 52x71,5cm samej szuflady + dodatkowe miejsce do ścian.
I od razu pytania:

 

Suszarnia:

1. Czy dawać dodatkowy wlot powietrza do suszarni na dole komory dla swobody przepływu? Bo zaplanowałem taką wentylację u góry komory jak u Beiota. Będzie z trzech stron.
Załączony plik  Wentylacja.jpg   63,74 KB   4 Ilość pobrań

 

Na zdrowy chłopski rozum: otwór wentylacyjny na dole komory zapewni wlot chłodnego powietrza, które ogrzeje się przepływając koło nagrzanego pieca. Następnie ogrzane powietrze wędruje do góry susząc owoce i zabierając z nich wilgoć. Rozgrzane wilgotne powietrze uchodzi górnymi otworami wentylacyjnymi.

 

2. Komin od pieca suszarni dać prosto do góry czy zagiąć go i wyprowadzić z tyłu u góry komory wędzarniczej?

 

P.S. Inflacja się rozpędza. Tydzień temu cena paczki boazerii wynosiła 155zł brutto. Dziś kupiłem po 155 netto :/.

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Zmora

Zmora
  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano wczoraj, 08:46

Niecierpliwie czekając na nową wędzarnie zrobiłem wędzenie improwizowane.

 

Panie i Panowie: pierwsza na świecie wędzarnia kartonowa dwu poziomowa :D

 

13 kilo wsadu: 9 kg kiełbas i 4 kg schabu.

Warunki wczoraj były bardzo trudne. Co chwila ulewne deszcze i porywisty wiatr. Siłą rzeczy wędzenie było w blaszaku, bo komora wędzarnicza by się rozpadła.

Załączone pliki


Użytkownik Zmora edytował ten post wczoraj, 08:48






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: suszarnia, wędzarnia bezpośrednia, suszenie owoców

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych