archivi Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Witam.Mam taki problem - wczoraj wędziłem schabbi kiełbasę szynkową, potem parzenie... I tu pojawił się problem... Schab szybko osiągnął temp. 74 stopnie... Za szybko... Okazało się, ze mój termometr zwariował. Teraz na blacie pokazuje, ze jest 65 stopni. Mięso po przekrojeniu bardzo soczyste, a cała polędwica bardzo miękka. Jak teraz z tego wybrnąć? Jeszcze raz normalne parzenie ze sprawnym termometrem? Z góry dzięki!Pozdrawiam. Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Jak teraz z tego wybrnąć? Jeszcze raz normalne parzenie ze sprawnym termometrem?Zostaw i nic nie rób.Polędwicę parzy się do 58-60ºC w środku a niektóre jak łososiową nie parzy się w ogóle. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zjedz to tak jak jest, nadwyżkę zamrozić i spożyć jak przyjdzie czas.Możesz tez parzyć drugi raz, ale ja bym tego nie robił ze względu na mało przewidywalny efekt pozytywny Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Mnie się ta polędwica podoba Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Czerwca 2021 eraz na blacie pokazuje, ze jest 65 stopni. Mięso po przekrojeniu bardzo soczyste, a cała polędwica bardzo miękka. Czyli jest idealnie sparzona Polędwice (odkostniony schab) i polędwiczki parzy się do niższych temperatur.Budowa tych mięśni jest odmienna niż np. szynki dlatego w wyższych temperaturach twardnieją i stają się suche. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Teraz na blacie pokazuje, ze jest 65 stopni.Czyli jest idealnie sparzona Polędwice (odkostniony schab) i polędwiczki parzy się do niższych temperatur.Tylko mówię o wyciągniętym termometrze - powinno pokazywać 22 stopnie;)). Dziękuję wszystkim - zostawiam tak, jak jest. Kiełbasa szynkowa wydaje się bardzo ok, więc może ta temperatura jakaś sensowna była. Chociaż aż tak soczystego schabu do tej pory jeszcze nie zrobiłem. A nauczka na przyszłość - zwracać także uwagę na czas parzenia, a nie tylko termometr . Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Wyciągasz błędne wnioski .Parz na termometr.Jak masz jakieś wątpliwości to kup sobie drugi termometr.Na czas możesz parzyć cienką kiełbasę.Inne wędzonki na temperaturę w środku z termometrem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Czerwca 2021 arkadiusz - tak tak, termometr oczywiście. Ale warto zwrócić uwagę także na czas, tylko kontrolnie. Ja wczoraj nie miałem pojęcia o której wrzuciłem wędliny do parzenia (bardzo zabiegany dzień). Nie jestem w stanie nawet powiedzieć, czy parzyłem 30, czy 90 minut. A termometr niby pokazał temperaturę ok., a dopiero następnego dnia zobaczyłem że mu coś odbiło:). Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Ja wczoraj nie miałem pojęcia o której wrzuciłem wędliny do parzenia (bardzo zabiegany dzień). Nie jestem w stanie nawet powiedzieć, czy parzyłem 30, czy 90 minut. Ale w jakim celu?Parzysz z wbitym termometrem, do uzyskania odpowiedniej temp w środku.Czyli w przypadku polędwicy, nie przekraczać do 60 stopni.Oczywiście należy utrzymać odpowiednią temp wody, czyli 75-80 stopnie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Ale w jakim celu? Halusia, te rady, na nic się nie zdadzą, jak termometr nie wskazuje prawidłowo.Nie wspominając o potrzebie posiadania 2 termometrów -- do wody i do mięsaKolejna sprawa to jakość sond kupi nowe, naciągną wody/wilgoci i znowu kicha.Kolejna sprawa, jak się robi cos dodatkowego miedzy czasie, a pamięć zawodzi, należy sobie zapisać o której godzinie się zaczęło parzyć, tak aby w sytuacji awaryjnej mieć jakiś pogląd na sprawę. Nie jestem w stanie nawet powiedzieć, czy parzyłem 30, czy 90 minut. To już bardzo poważną rozbieżność czasowa Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Czerwca 2021 TOSHIBA o dokładnie o to chodzi. Termometr podstawa, ale jak coś dzieje sie za długo, lub zbyt szybko niż zwykle, to powinna się zapalić czerwona lampka w głowie, że może coś np. z termometrem nie tak... Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) o powinna się zapalić czerwona lampka w głowie Do założenia +/- ile proces powinien trwać ja przyjmuje czytaj czerwona lampka Poza polędwicąTemperatura wody 78 stC - 1 minuta na każdy 1mm grubości PoledwicaDla mnie surowa lub ewentualnie 68 stC 45 sekund na każdy 1mm grubości (w środku 65)PoledwicaDla kogoś 75 stC 50 sekund -1 minuta na każdy 1mm grubości (w środku 70) Ponieważ są to tylko założenia do długości trwania procesu, nie mierze tego super dokładnie Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Nigdy nie parzymy na czas. Specjaliście wystarczy dotknąć kiełbasy i na podstawie przepływu płynów w jelicie charakteryzujących się specyficznym trzeszczeniem, wie kiedy wyrób jest gotowy. Osoby nie będące specjalistami są zobowiązane do posiadania co najmniej 2 skalibrowanych termometrów. Inaczej całą pracę można zniweczyć. Obróbka mięsa nie jest wcale łatwa, a w dodatku MUSI być przeprowadzona ściśle według wszystkich procesów technologicznych. Niczego tutaj nie da się przyspieszyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.