Skocz do zawartości

Biały mech na kiełbasie


Marti84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamówiłem kiełbasę robiona „na swojsko”. Było to 5 paczek hermetycznie zamkniętych. Po jakichs 2 tygodniach wewnątrz hermetycznie zamkniętej paczki pojawiła się pleśń. Oczywiście została ona wyrzucona, po otwarciu kolejnej paczki po paru dniach pojawił się biały mech porozrzucany w niektórych miejscach, w postaci okrągłych grudek, nie jest to kolor szary czy zielony ale biały. Pytanie dla znających temat, czy to naturalny mechanizm czy jednak zaczynająca się psucie kiełbasy? Prosiłbym o odpowiedz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po jakichs 2 tygodniach wewnątrz hermetycznie zamkniętej paczki pojawiła się pleśń.

Zamknięcie tzw. próżniowe  nie chroni wyrobów wędliniarskich przed procesami mikrobiologicznymi.

Wędliny powinny być podsuszone tak, aby tzw. "dostępność wody" uniemożliwiała rozwój grzybów/pleśni i bakterii.

W omawianej przez Ciebie paczce pojawiła się pleśń ponieważ miała do rozwoju dostateczną ilość wody oraz resztki powietrza.

Nadmienię, że popularne pakowarki tzw. próżniowe nie dają żadnej próżni, tylko podciśnienie.

 

po otwarciu kolejnej paczki po paru dniach pojawił się biały mech porozrzucany w niektórych miejscach, w postaci okrągłych grudek, nie jest to kolor szary czy zielony ale biały. Pytanie dla znających temat, czy to naturalny mechanizm czy jednak zaczynająca się psucie kiełbasy?

Po otwarciu poprawiły się warunki tlenowe dla rozwoju pleśni. Jest to jednak pleśń powierzchniowa.

Kiełbasa (również z pozostałych paczek) powinna być oczyszczona z pleśni (przemycie solanką lub alkoholem) i niezwłocznie przesuszona w dużym przewiewie. Użyj w tym celu wentylatora.

Poza tym sprawdź zapach wyrobu. Powinno być wszystko O.K.


[Dodano: 10 lip 2021 - 22:14]

P.S. 

Czy ta kiełbasa zrobiona jest na peklosoli, czy też na samej soli.

Poza tym: pieczona w wędzarni, czy parzona?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Po jakichs 2 tygodniach wewnątrz hermetycznie zamkniętej paczki pojawiła się pleśń.

Zamknięcie tzw. próżniowe  nie chroni wyrobów wędliniarskich przed procesami mikrobiologicznymi.

Wędliny powinny być podsuszone tak, aby tzw. "dostępność wody" uniemożliwiała rozwój grzybów/pleśni i bakterii.

W omawianej przez Ciebie paczce pojawiła się pleśń ponieważ miała do rozwoju dostateczną ilość wody oraz resztki powietrza.

Nadmienię, że popularne pakowarki tzw. próżniowe nie dają żadnej próżni, tylko podciśnienie.

 

po otwarciu kolejnej paczki po paru dniach pojawił się biały mech porozrzucany w niektórych miejscach, w postaci okrągłych grudek, nie jest to kolor szary czy zielony ale biały. Pytanie dla znających temat, czy to naturalny mechanizm czy jednak zaczynająca się psucie kiełbasy?

Po otwarciu poprawiły się warunki tlenowe dla rozwoju pleśni. Jest to jednak pleśń powierzchniowa.

Kiełbasa (również z pozostałych paczek) powinna być oczyszczona z pleśni (przemycie solanką lub alkoholem) i niezwłocznie przesuszona w dużym przewiewie. Użyj w tym celu wentylatora.

Poza tym sprawdź zapach wyrobu. Powinno być wszystko O.K.

[Dodano: 10 lip 2021 - 22:14]

P.S. 

Czy ta kiełbasa zrobiona jest na peklosoli, czy też na samej soli.

Poza tym: pieczona w wędzarni, czy parzona?

 

Nie mam pojecia jak kielbasa byla robiona, probowalem skontaktowac sie z osobą ktora kielbasy sprzedaje ale nie odpowiada! Wyslalem tez zdjecia plesni i chyba jednak to zawazylo na tym, że osoba ta postanowila unikac tematu. Jest to niestety kwota kilkuset zl (600), gdzie moge ewentualnie zglosic szkodliwą dzialalnosc na  rzecz zdrowia konsumenta takiej osoby? Dziekuje za odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie moge ewentualnie zglosic szkodliwą dzialalnosc na  rzecz zdrowia konsumenta takiej osoby?

Czy jesteś pewien tej "szkodliwej działalności"?

Skoro wędlina nie wykazywała oznak zepsucia i zapleśnienia przez dwa tygodnie to znaczy, że była O.K.

Chyba, że ją kupiłeś jako produkt trwały.

Upewniałeś się u sprzedawcy, jak długo i w jakich warunkach możesz przechowywać kiełbasę?

Prawdopodobnie kiełbasa jest nadal zdatna do użytku po obmyciu pleśni i podsuszeniu.

Chyba, że opakowania zaczęły "puchnąć", to w tym przypadku towar należy zutylizować.

Skoro chciałeś ją tak długo przechowywać to należało od razu rozpakować i podsuszyć na kijach.

Każda kiełbasa, o ile nie jest dostatecznie wysuszona zapleśnieje powierzchniowo. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

gdzie moge ewentualnie zglosic szkodliwą dzialalnosc na  rzecz zdrowia konsumenta takiej osoby?

Czy jesteś pewien tej "szkodliwej działalności"?

Skoro wędlina nie wykazywała oznak zepsucia i zapleśnienia przez dwa tygodnie to znaczy, że była O.K.

Chyba, że ją kupiłeś jako produkt trwały.

Upewniałeś się u sprzedawcy, jak długo i w jakich warunkach możesz przechowywać kiełbasę?

Prawdopodobnie kiełbasa jest nadal zdatna do użytku po obmyciu pleśni i podsuszeniu.

Chyba, że opakowania zaczęły "puchnąć", to w tym przypadku towar należy zutylizować.

Skoro chciałeś ją tak długo przechowywać to należało od razu rozpakować i podsuszyć na kijach.

Każda kiełbasa, o ile nie jest dostatecznie wysuszona zapleśnieje powierzchniowo. 

 

Oczywiscie że jestem pewny, kielbasa miala byc bardzo dlugo przechowywana, dlatego sprzedajacy postanowil zapakowac ją "hermetycznie". Z tego co zauwazylem, to hermetycznie zamkniete one nie byly, bo w srodku bylo powietrze. Zostalem naciagniety i nie chce tego tak zostawic, ci ludzie naciagaja swoją nieodpowiedzialną pracą widac nie tylko mnie. Kielbasa jak i inne wyroby po pojawieniu sie plesni sa calkowicie niezdatne do spozycia, nikt tutaj nie bedzie eksperymentowac z wlasnym zdrowiem

Edytowane przez Marti84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marti zgłaszać to możesz. Teoretycznie praktycznie też. Ale najpierw będziesz musiał udowodnić że to nie twoja wina. Warunki transportu przechowania itp. itd. Czy to jest wyrób tego wytwórcy. A to graniczy z cudem. Reasumując szkoda Twojego czasu i zdrowia. Oczywiście jak nie masz paragonu czy faktury to w ogóle szkoda czasu. Bo wytwórca Cie nie zna i Go pomawiasz.

 

 

Nie żebym Cię odwodził od działania. Ja generalnie ponarzekam ponarzekam ale odpuszczam. Ale ze młodszy jesteś to może masz więcej siły i zapału.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marti zgłaszać to możesz. Teoretycznie praktycznie też. Ale najpierw będziesz musiał udowodnić że to nie twoja wina. Warunki transportu przechowania itp. itd. Czy to jest wyrób tego wytwórcy. A to graniczy z cudem. Reasumując szkoda Twojego czasu i zdrowia. Oczywiście jak nie masz paragonu czy faktury to w ogóle szkoda czasu. Bo wytwórca Cie nie zna i Go pomawiasz.

 

 

Nie żebym Cię odwodził od działania. Ja generalnie ponarzekam ponarzekam ale odpuszczam. Ale ze młodszy jesteś to może masz więcej siły i zapału.

Rozumiem, masz racje, tutaj ciezko o cokolwiek ale ci ludzie sprzedaja wyroby bez zadnego pokwitowania, na szczescie ostatni zakup byl poprzez przelew, poprzednie byly z pieniedzmi do reki bez pokwitowania. Nie jestem zawistny czy cos w tym stylu ale jesli otrzymuje kielbase warta 600 zł ktora ma byc zdatna miesiacami, a ci ludzie wciskaja kit nawet porzadnie jej nie pakujac, wmawiajac ze jest to "hermetycznie" choc w srodku jest sporo powietrza, to cos tu jednak nie gra. W dodatku nie odpowiadaja na telefony, nie odpisuja na wiadomosci, unikaja tematu. Mysle jednak ze z chamstwem trzeba walczyc, z urzedem skarbowym juz im sie nie uda. Dziekuje i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mysle jednak ze z chamstwem trzeba walczyc

Może i trzeba ale najlepszym bojkotem producentów wg mnie jest niekupowanie od nich. Gdyby tak było to mielibyśmy porządne wędliny w sprzedaży a tak nie jest bo nadal jakaś tam kiełbasa jest po 99 groszy za 100 gramów i nadal są na nią chętni, nie ważne że ma 55 czy 60 % mięsa. Poza tym skoro nie znasz się na kiełbasach i na ich pakowaniu to jakby też Twoja wina, bo nie jestes świadomym konsumentem. Urzędem skarbowym też nie straszyłbym ich bo kupując od nich "bez niczego" wspierasz szarą strefę, też jesteś winny. Hermetycznie to też nie znaczy że próżniowo a tak przechowujemy swoje wędliny po kilka miesięcy bez mrożenia. Więc tak jak wielu z nas trafiło tutaj nie z takiego powodu jak Ty, tylko z powodu chęci robienia samemu dobrych wyrobów, Tobie również to polecam. A jeśli nie masz możliwośći, zawsze możesz próbować dogadać się z kimś z Braci w Twoim regionie, żeby pomogli uwędzić, czy zrobić.  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc tak jak wielu znas trafiło tutaj nie z takiego powodu jak Ty, tylko z powodu chęci robienia samemu dobrych wyrobów, Tobie również to polecam. A jeśli nie masz możliwośći, zawsze możesz próbować dogadać się z kimś z Braci w Twoim regionie, żeby pomogli uwędzić, czy zrobić.  
:thumbsup:  :clap:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hermetycznie to też nie znaczy że próżniowo

 

 

wmawiajac ze jest to "hermetycznie" choc w srodku jest sporo powietrza,

Sporo wędlin i mięsa jest pakowanych w tzw. atmosferze ochronnej.

Niestety, ten gaz jest równie bezbarwny jak powietrze.

Jeszcze jedno pytanie: w jakiej temp. przechowywałeś kiełbasy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, zarówno na forach społecznościowych, jak i w serwisach aukcyjnych, aż roi się od handlarzy wyrobami  mięsnymi o nieznanej technologii i jakości. Na przyszłość unikałbym jak ogniach takich zakupów.

Warto zacząć od wystawienia odpowiedniej opinii, jeśli sprzedaż odbywa się przez internet. To na pewno zniechęci spore grono przyszłych nabywców, a samemu warto  rozpocząć produkcję smacznych i zdrowych wyrobów, rozpoczynając np. od dobrej mielonki w osłonce barierowej.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Hermetycznie to też nie znaczy że próżniowo

 

 

wmawiajac ze jest to "hermetycznie" choc w srodku jest sporo powietrza,

Sporo wędlin i mięsa jest pakowanych w tzw. atmosferze ochronnej.

Niestety, ten gaz jest równie bezbarwny jak powietrze.

Jeszcze jedno pytanie: w jakiej temp. przechowywałeś kiełbasy?

 

bylo to przechowywane w lodówce, wg zapewnien producenta kielbase tą specjalnie zapakowal by byla mozliwa do spozycia miesiacami....

[Dodano: 11 lip 2021 - 13:56]

Niestety, zarówno na forach społecznościowych, jak i w serwisach aukcyjnych, aż roi się od handlarzy wyrobami  mięsnymi o nieznanej technologii i jakości. Na przyszłość unikałbym jak ogniach takich zakupów.

Warto zacząć od wystawienia odpowiedniej opinii, jeśli sprzedaż odbywa się przez internet. To na pewno zniechęci spore grono przyszłych nabywców, a samemu warto  rozpocząć produkcję smacznych i zdrowych wyrobów, rozpoczynając np. od dobrej mielonki w osłonce barierowej.

 

 

Skoro uległa zepsuciu duża  ilość wędlin a straty są znaczne,powiadomił bym sklep,że zgłaszam sprawę do Sanepidu.Mycie splesniałej wędliny nie jest dobrym sposobem,gdyż plesn mogła  dotrzeć do środka wedliny.

Niestety jest to rodzina, oglaszajaca sie na olx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bylo to przechowywane w lodówce

W lodówce można mieć 4 stopnie albo 10-12. Wędliny przechowuje się w temp. 2-6 stopni dlatego koleżanka zapytała o temperaturę a nie gdzie przychowywałeś. Chyba każdy ma teraz lodowkę.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mysle jednak ze z chamstwem trzeba walczyc

Może i trzeba ale najlepszym bojkotem producentów wg mnie jest niekupowanie od nich. Gdyby tak było to mielibyśmy porządne wędliny w sprzedaży a tak nie jest bo nadal jakaś tam kiełbasa jest po 99 groszy za 100 gramów i nadal są na nią chętni, nie ważne że ma 55 czy 60 % mięsa. Poza tym skoro nie znasz się na kiełbasach i na ich pakowaniu to jakby też Twoja wina, bo nie jestes świadomym konsumentem. Urzędem skarbowym też nie straszyłbym ich bo kupując od nich "bez niczego" wspierasz szarą strefę, też jesteś winny. Hermetycznie to też nie znaczy że próżniowo a tak przechowujemy swoje wędliny po kilka miesięcy bez mrożenia. Więc tak jak wielu z nas trafiło tutaj nie z takiego powodu jak Ty, tylko z powodu chęci robienia samemu dobrych wyrobów, Tobie również to polecam. A jeśli nie masz możliwośći, zawsze możesz próbować dogadać się z kimś z Braci w Twoim regionie, żeby pomogli uwędzić, czy zrobić.  

 

Własnie chodzilo mi o to, by nie kupowac wiecej kielbasy sklepowej zawierajacej spulchniacze i chemię. Postanowilem poszukać w sieci i na olx pojawilo sie ogloszenie o naturalnej kielbasie swojskiej. Dziekuje za rade, sam zainteresuje sie tematem jak kielbase samemu wytworzyc :)

[Dodano: 11 lip 2021 - 14:01]

 

bylo to przechowywane w lodówce

W lodówce można mieć 4 stopnie albo 10-12. Wędliny przechowuje się w temp. 2-6 stopni dlatego koleżanka zapytała o temperaturę a nie gdzie przychowywałeś. Chyba każdy ma teraz lodowkę.  ;)

 

byla ustawiona na max chlodzenie - w skali 1-5 bylo 5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

naturalnej kielbasie swojskiej

To znaczy dla mnie, że bez peklosoli, taką kiełbasę to zamroziłbym.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.