Jump to content

Recommended Posts

Ponieważ sezon owocowy w pełni moje dziewczyny zmobilizowały mnie do zrobienie wina które bardzo lubią :)

 

Wino z Wiśni

 

Surowiec : Wiśnia Groniasta 40 kg

Uzyskany moszczu : 26l

Odpad: pestka 5 kg, wytłoczki 9 kg

Zawartości cukru w moszczu 12°Blg

Cukier dodany : 3kg zwiększenie ilości cukru w nastawie startowej do 20°Blg, woda 0,5l

Drożdże aktywne Bajanus G995 oraz pożywka 8g

Dezynfekcja sprzętu : Piosiarczyn Potasu

Przyjęta średnia kwasowość moszczu wiśniowego 13%

Pomiar pH moszczu 3,14

Data 24.07.2021 r. temp. ok. 23C

post-84535-0-15123000-1627542750_thumb.jpg post-84535-0-35461600-1627542736_thumb.jpg

post-84535-0-26651500-1627542788_thumb.jpg

Zakładany plan : 26.07.2021 r. pomiar zawartości cukru w przypadku wskazania cukromierza 8°Blg uzupełnienie ilości cukru do wskazania 20°Blg  oraz dodanie 6g pożywki. Ponieważ w dniu 26 lipca wróciłem bardzo późno z pracy to pomiaru dokonałem dnia następnego. Podczas tych trzech dni temp. otoczenia wzrosła do 30C czego skutkiem było szybkie namnożenie drożdży i bardzo intensywna fermentacja. Mogłem to przewidzieć i wino wstawić w chłodniejsze miejsce ponieważ optymalną temp do produkcji wina jest temp. ok. 22C. Moje przypuszczenia się sprawdziły drożdże przerobiły bardzo szybko cukier ( pomiar wskazał 4°Blg ). Po spuszczeniu kilku litrów nastawy rozpuściłem w nim 5 kg cukru do osiągnięcia zawartości cukru 20°Blg  oraz dodałem druga porcję pożywki 6g i 0,5l wody, następnie gąsiorek zostało przeniesione do pomieszczenia o temp 22C.

Plan na 28.07.2021 r. pomiar kontrolny zawartości cukru. Pomiar wykazał spadek cukru do 15°Blg praca nieco mniej intensywna. Wzrost zawartości alkoholu o 11,4%, wzrost pojemności nastawy o 3,5l. Pomiar pH moszczu 3,21.

post-84535-0-79642800-1627542969_thumb.jpg

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18450-wi%C5%9Bniowe-wino-grzewloda/
Share on other sites

To dzisiaj można spróbować już kompotu wiśniowego z bąbelkami ?

Chciałbym żeby to był kompot, teraz to jest sfermentowana pieniąca się berbelucha ani to nie ma smaku ani wyglądu :facepalm:  Z tym spróbowaniem trzeba będzie trochę poczekać przynajmniej do momentu kiedy wino przejdzie w proces cichej fermentacji i będzie po pierwszym odciągu to tak ok 2-3 miesięcy. Dla mocno spragnionych i koneserów berbeluchy mogę trochę odlać w końcu już jakiś % drożdże wykręciły, oczywiście nie odpowiadam za skutki uboczne  :D .

Edited by Grzewlod

Ja ostatnio zrobilam sobie kompot z porzeczek z babelkami , do win nie mam reki ...mam 20l gasior octu owocowego zamiast wina :facepalm:

To dzisiaj można spróbować już kompotu wiśniowego z bąbelkami ?

Na kompot to zapraszam do siebie, bo mi znajomi polecili zalać 10kg wiśni 35l syropu woda/cukier. No i oczywiście drożdże.

U Grzewlod-a to praktycznie sok/nektar wiśniowy a przy tym pełne laboratorium i "praca magisterska" :thumbsup:

Ale fajnie się czyta nową wiedzę. :)

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

mam 20l gasior octu owocowego zamiast wina :facepalm:

 

Elektro przez rury przepuść u jakiegoś znajomego, na pewno coś z tego dobrego wyjdzie :facepalm:

 

 

U Grzewlod-a to praktycznie sok/nektar wiśniowy a przy tym pełne laboratorium i "praca magisterska" :thumbsup:

 

Wróbelku z wykonaniem dobrego wina zgodnie ze swoim wcześniejszym założeniem jest bardzo podobnie ja z wykonaniem wędliny dojrzewającej przy której też jest sporo pracy zanim osiągniemy założony cel. Ważne jest żeby mieć jakąś kontrolę nad tym i być świadomy co się może zadziać aczkolwiek wielu rzeczy nie przewidzimy.

@Grzewlod, takiego nikt u nas nie pija , my malo trunkowe...ja mam nalewki ktore stoja juz po ladnych kilka lat  :)  :facepalm:

 

 

Ważne jest żeby mieć jakąś kontrolę nad tym i być świadomy co się może zadziać aczkolwiek wielu rzeczy nie przewidzimy.

Właśnie dlatego zainteresowałeś mnie tym tematem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

ja mam nalewki ktore stoja juz po ladnych kilka lat

To znaczy, że są dojrzałe i zapewne pyszne :) Wracając do 20l octu to prawdopodobnie Próbowałaś zrobić wino na dzikich drożdżach. Czy wino było robione na miazdze owocowej? 

Wino bylo na winnych drozdzach ,a owoce to byl uzysk oo sokowy ,tak ze takie na wariackich papierachszkida bylo wywalic ,a teraz stoi sobie ,powiem ze troche zapomniane przez ciagly remont mieszkania.

Wino bylo na winnych drozdzach ,a owoce to byl uzysk oo sokowy

 

Postępowanie jak najbardziej poprawne :thumbsup: , prawdopodobnie po starcie nastawy nie pilnowałaś dalszego procesu wtedy doszło do utlenienia i zaooctowało,  dlatego początkującym winiarzom proponuję wykonać siarkowanie moszczu przed startem. Czy zastosowałaś rurkę fermentacyjną która pełni rolę zaworu jednokierunkowego, przez którą uchodzi CO2 a która to blokuje dostęp powietrza do balona?

@Grzewlod, tak rurka byla a gasior zadne plastiki tylko szklany  :) Mnie nawet poczatkujacym winiarzem nie mozna nazwac ..raczej jednorazowym. :)

 

 

tak rurka byla a gasior zadne plastiki tylko szklany

Rozumie, że w rurce była woda, może opisz co i jak robiłaś od początku. Czy przypadkiem nie było tak, że po starcie nic nie robiłaś nastaw miał się wychodzić i miało powstać wino ?  


[Dodano: 30 lip 2021 - 13:49]

 

 

Mnie nawet poczatkujacym winiarzem nie mozna nazwac ..raczej jednorazowym.

Nie ważne kiedyś i od czegoś trzeba zacząć :thumbsup:

@Grzewlod, ja juz nawet nie pamietam dokladnie jak robilam bo to bylo ze 3 lata temu , a oczywiscie nie notowalam bo to poprostu byl spontan , a do tego dostalam taki staty szwecki gasiorod znajomej ktora robila porzadki na strychu 

no winem to raczej nie nede siezajmowac bo jakos mnie to nie kreci :)

Wole zrobic nalewke i kogos nia obdarowac ..sama nie jestem smakoszem win owocowych

Edited by electra

no winem to raczej nie nede siezajmowac bo jakos mnie to nie kreci :) Wole zrobic nalewke i kogos nia obdarowac ..sama nie jestem smakoszem win owocowych

:thumbsup:

 

Dzisiejszy Pomiar : temp, nastawy 22,3C, zawartość cukru 10°Blg,, pH 3,32. Praca intensywna bulka 28x/min.

post-84535-0-37580800-1627670010_thumb.jpg

 

Dodatek : pożywka 2g, cukier 2,5 kg. zwiększyło to pojemność nastawy o 1,4l i zmniejszyło zawartość alkoholu o 0,9 %.

Pozwoliłem sobie dodać sporo cukru (pomiar 18°Blg) ponieważ praca nastawy jest intensywna bulka 28x/min (na 3 dzień po starcie bulkało 38x/min) , zawartość alkoholu jest jeszcze na tyle niska, że drożdże pracują stabilnie ( dzikie drożdże obumarły kiedy nastaw osiągnął ok 4-6%, szlachetne prowadzą dalszą fermentację). Nastaw przestał się pienić czego powodem była zbyt wysoka temp. w początkowej fazie. Przewiduję jeszcze jeden dodatek cukru ok 1kg żeby osiągnąć ok 16-18% wino pół słodkie, o tym zadecyduję później w zależności od pomiaru i pracy nastawy.   

@BazylWidzew, Ja mozna powiedziec jestem abstynentka , pol kieliszka bialego wina jak jest jakas uroczystosc :)

Piwo czasem do grila ale bezalkocholowe :)

@BazylWidzew, Ja mozna powiedziec jestem abstynentka , pol kieliszka bialego wina jak jest jakas uroczystosc :)

Piwo czasem do grila ale bezalkocholowe :)

Electra  ja piwo bezalkoholowe piłem jeden raz w życiu. Na początku lat 90-tych wiozłem kumpla do Konina (paczke miał tam odebrać) w powrotnej drodze mówi że jest głodny no to się zatrzymaliśmy przy jakiejś knajpie i kupił mi do obiadu piwo bezalkoholowe, było tak niedobre że miałem go nie pić, ale pomyślałem że kumplowi będzie przykro to wypiłem całe. Teraz jak bym wypił bezalkoholowe to pewnie by mi zaszkodziło :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

@BazylWidzew, Ja tez nie pije kazdego bezalkocholowego bo niektore sa paskodne min Zywiec , zreszta jak i alkocholowe , NIektoresa wrecz po to chyba robione zeby sie upic , ja pije piwo dla smaku a nie zeby sie upic , 

Moi znajomi zawsze twierdz ze bylaby idealnym kierowca imprezowym -niestety nie mam prawka :)

Dzisiejszy Pomiar : temp, nastawy 21,1C, zawartość cukru 14°Blg, pH 3,39. Praca powolna bulka 6x/min.

post-84535-0-77278000-1628191825_thumb.jpg

 

Od ostatniego pomiaru minęło 6 dni widać znaczne spowolnienie fermentacji ponieważ drożdże już przestały się namnażać i zaczynają obumierać pod wpływem wzrostu zawartości alkoholu w nastawie.Według moich obliczeń jak cukier zostanie przerobiony do zawartości 8°Blg wtedy wino będzie miało jeszcze smak pół słodki a zawartość alkoholu osiągnie 15,9% - takie było moje założenie. W specyfikacji drożdży producent podaje górną granicę zawartości alkoholu 18% jaką można uzyskać w sprzyjających warunkach. Może uda mi się tą granice osiągnąć wtedy musiałbym dodać 0,7 kg cukru. Na koniec całego procesu zawartość cukru spadnie do 4°Blg , wino będzie wytrawne (nie jest to problem bo zawsze można dosłodzić). W moim przypadku osiągnięcie 18% zawartości alkoholu w winie jest możliwe pod warunkiem, że drożdże wcześniej nie umrą. Decyzja o dodatku cukru uzależniona jest od dalszej dobrej pracy drożdży co skutkować będzie spadkiem zawartości cukru.   

Edited by Grzewlod
  • 2 weeks later...

Dzisiejszy Pomiar : temp, nastawy 23,5C, zawartość cukru 13°Blg, pH 3,44. Praca bardzo wolna bulka 1x/min.

post-84535-0-77249700-1629135309_thumb.jpg

 

Widać mocno spowolnioną pracę drożdży przy nieznacznym wzroście zawartości alkoholu. Niedługo wino powinno wejść w cichą pracę(jest to jeszcze za wcześnie). Mam pewne obawy czy drożdże zanim umrą zdążą przerobić cukier. W moich założeniach jest osiągnięcie zawartość cukru w winie na poziomie ok 6-8°Blg., czy drożdże wytrzymają :facepalm: podejrzewam, że nie. Jutro zacznę przygotowywać matkę drożdżowa do ponownego restartu wina.

Edited by Grzewlod
  • 1 month later...

Pod koniec sierpnia w związku z mocno słabnącą fermentacją, co skutkowało by zrobieniem wina słodkiego i nietrwałego postanowiłem dodać drożdży o dużo wyższej tolerancji alkoholu oraz dodać 5g pożywki. Na drugi dzień doczekałem się oczekiwanego efektu fermentacja znacznie wzrosła w skutek czego zbliżam się do osiągnięcia celu. Zawartość cukru w winie 11°Blg., zaczyna się tworzyć odpowiedni smak i barwa, słodkość jest słabo wyczuwalna.

post-84535-0-14497800-1631873089_thumb.jpg

 

W chwili obecnej wino dostało nowy domek :D zostało zlane z nad osadu i odstawione do dalszej cichej fermentacji. Za ok 2 miesiące zadecyduję co dalej....

post-84535-0-12370200-1631873391_thumb.jpg

  • 1 month later...

Po całkowitym ustaniu fermentacji wino zlałem z nad osadu, zawartość cukru 11°Blg. nie jest mocno wyczuwalna, smak zaczyna się stabilizować  :tongue: moje dziewczyny są zadowolone z czasem smak ulegnie zmieni "na +". Klarowność możecie sami ocenić na zdjęciach :).

post-84535-0-32851300-1635071836_thumb.jpgpost-84535-0-10317800-1635071861_thumb.jpg  

Na dłuższy czas temat zostanie odłożony ponieważ  wino będzie się klarowało ok 2 lat lub dłużej zanim trafi do butelek.

Poniżej prezentuję wino wiśniowe które zabutelkowałem po 3 latach klarowania w 2018 r. Szkoda, że przez komputer nie czuć smaku :tongue:  :facepalm:, każdej osobie która lubi wina polecam samemu je wykonać bo naprawdę warto :thumbsup:,nie skłamię jak przytoczę porównanie do wędlin własnoręcznie wykonanych :tongue: a kupnej masówki :facepalm:

post-84535-0-44976700-1635096958_thumb.jpg

post-84535-0-84882600-1635096986_thumb.jpg

Edited by Grzewlod

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.