emka24 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Jeśli jest taki temat to proszę skierować. Mam pytanie. Jak skutecznie i trwale umieścić posypkę np. ziołową na wędzonkach. Czy przed wędzeniem posmarować np. białkiem z jajka i obtoczyć, czy wymieszać białko z posypką i obtoczyć ,czy może najpierw uwędzić i potem obtoczyć. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Najlepiej użyc specjalnych osłonek z posypką.Ostatnio widziałem w Biowinie.Tu tez mają.https://www.nomax.pl/pl/oslonki-spatex Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Najlepiej użyc specjalnych osłonek z posypkąBardzo dobrą jakość spatex robi polecam Ostatnio widziałem w Biowinie.W Browinie mają tylko do szynkowara. Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Czy te osłonki można jakoś wykorzystać do np. polędwiczek, tam są chyba rękawy do napełniania farszem? Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 am są chyba rękawy do napełniania farszem Tak one są do farszu Czy te osłonki można jakoś wykorzystać do np. polędwiczek, Jak chcesz to pokombinuj ja tego nie polecam w sprzedaży są rękawy do salami zawsze możesz spróbować upchnąć polędwiczkę. Do tego dobrze by było mieć odpowiedni lejek w który wejdzie polędwiczka inaczej posypka zacznie się obsypywać podczas napychania. Może ktoś z forumowiczów coś więcej podpowie i podzieli się dobry przepisem na posypkę która nie będzie się obsypywać i rozmazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zrobiłem coś takiego zdjęcie poniżej. Polędwiczki posmarowałem białkiem jajkowym i obtoczyłem w posypce. Uwędziło się jakoś , ale trwałe te przyprawy nie są przymocowane ,szczególnie kulki kolędry. Polędwiczki są upieczone -moje panie nie tolerują "surowizny", a wyrób jest głównie dla nich. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Polędwiczki posmarowałem białkiem jajkowym Pamiętaj, że to długo nie poleży. ale trwałe te przyprawy nie są przymocowane Nie mają się czego trzymać.Kiedyś zrobiłem klej na bazie cukru i melasy przyprawy w miarę się trzymały ale sam produkt był słodki i lekko mazisty(cukier się nie skarmelizował) , niestety to nie mój smak.Tak wygląda produkt z rękawa. Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) A super glu nie było by lepsze.? A tak poważnie to na razie nie mają osłonek dla indywidualnych na paragon w małych ilościach Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Hi @emka - a dlaczego nie sprobujesz zrobic peklowania w woreczkach prozniowych? do woreczka ladujesz kawalek na wedzonke otoczony przyprawami i peklosola. po czasie peklowania wyjmujesz i na hak lub obwiazania bez mycia i usuwania przypraw. Wszystko bedzie sie dosc dobrze trzymac. Wieksze kawalki typu poledwice, balerony czy mniejsze szynki - parzenie robie tez w woreczkach w sous-vide i tez wszystko sie trzyma. @arkadiusz - pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 @StefanSNie wystarczy posypać przyprawami przed parzeniem sous vide? Ostatnio tak parzę wędzonki i sobie taki sposób obmyslilem. Ma to wg Ciebie sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) @StefanSNie wystarczy posypać przyprawami przed parzeniem sous vide? Ostatnio tak parzę wędzonki i sobie taki sposób obmyslilem. Ma to wg Ciebie sens?Ma, sam tak robię i smak jest intensywny bardzo Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez jumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) @StefanS, Dziękuję i spróbuję. a dlaczego nie sprobujesz zrobic peklowania w woreczkach prozniowych? Gdzie można o takim peklowaniu przeczytać? Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez emka24 Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 @StefanS, Dziękuję i spróbuję. a dlaczego nie sprobujesz zrobic peklowania w woreczkach prozniowych? Gdzie można o takim peklowaniu przeczytać?Ja też pekluje w woreczkach próżniowych, szynkę, baleron, polędwicę nakluwam cienkim nożem, nacieram solą/peklosola i pakuję próżniowo. Po 5 dniach gotowe do wędzenia, nigdy nie miałem jeszcze szarego oczka. Ilość soli u mnie to 18g/kg Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 U mnie w czasie parzenia w woreczkach tworzy się trochę "galaretki" i w niej zostaje posypka Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 @StefanS,Gdzie można o takim peklowaniu przeczytać?Proszę bardzo ,temat peklowania w woreczkach https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 U mnie w czasie parzenia w woreczkach tworzy się trochę "galaretki" i w niej zostaje posypka Bo przeparzasz: za wysola temp. lub/i zbyt długo czas.Albo też masz słabo odessane woreczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Czy te osłonki można jakoś wykorzystać do np. polędwiczek, tam są chyba rękawy do napełniania farszem? Można pokombinować i np. rozciąć osłonkę, owinąć polędwiczkę a następnie sznurek lub siatka wędliniarska Kiedyś zrobiłem klej na bazie cukru i melasy przyprawy w miarę się trzymały ale sam produkt był słodki i lekko mazisty(cukier się nie skarmelizował) , niestety to nie mój smak. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page-23?do=findComment&comment=617189https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15844-pastrami-wg-tusiaczka-w-wykonaniu-eanny/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.