Roman z Rumunii Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2021 Witam wszystkich, wyszedł mi biały nalot na kiełbasie, nie wiem czy to pleśń, nie śmierdzi pleśnią.Mięso na kiełbasę 3 doby w solance 50/50 sól/peklosólOsadzanie 12 godzin w chłodziePodsuszanie w wędzarni w temp.40-50c przez 45 minutWędzenie 40-60c przez 4-4,5 godzinyPodpiekanie 90-100c przez 30-45 minut, niestety nie wiem ile miała wewnątrz batonu bo zapomniałem termometru na działkę Następnie trzy dni podsychała w temp. pokojowej, później wisiała w chłodnej spiżarcePo trzech dniach w chłodzie pojawił się taki nalot jak na zdjęciu, tylko w miejscu gdzie kiełbasy stykały się z kijem i się nie podkolorowały przy wędzeniuCzy ktoś może doradzić jak to uratować? Bardzo mi szkoda to wyrzucić ale nie chcę też ryzykować zdrowia swojego i rodziny, pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2021 Przetrzyj szmatką z octem i do zamrażarki / peklowałeś na mokro ? / Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2021 Mięso na kiełbasę 3 doby w solance 50/50 sól/peklosól Na przyszłość nie rób takich eksperymentów efekty szybko się pojawiły.Przemyj kiełbasy 10% solanką lub octem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman z Rumunii Opublikowano 22 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2021 Przetrzyj szmatką z octem i do zamrażarki / peklowałeś na mokro ? / na sucho, mięso peklowało się z solą w lodówce, później dodałem przyprawy i nadziewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2021 na sucho, mięso peklowało się z solą w lodówce, później dodałem przyprawy i nadziewanie Kiedy rozdrobniłeś mięso po peklowaniu czy przed? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman z Rumunii Opublikowano 22 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2021 na sucho, mięso peklowało się z solą w lodówce, później dodałem przyprawy i nadziewanieKiedy rozdrobniłeś mięso po peklowaniu czy przed? przed, peklowałem już zmielone, tłuste osobno, chude osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2021 przed, peklowałem już zmielone, tłuste osobno, chude osobno Będziesz musiał trochę poczytać, materiałów jest sporo na forum, rozdrabniamy po peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman z Rumunii Opublikowano 22 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2021 Ok, dziękuję wszystkim za porady, idę myć, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Następnie trzy dni podsychała w temp. pokojowej, później wisiała w chłodnej spiżarceTrzeba było od razu w chłodnej spiżarce podsuszać. Czy ktoś może doradzić jak to uratować? idę myć,Niepotrzebnie. Wystarczy wytrzeć suchą ,czystką szmatką tak jak kabanosy i dalej podsuszać. Edytowane 22 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2021 W sprawie tej konkretnej kiełbasy już Ci przedmówcy napisali/doradzili. Natomiast zanim zaczniesz kolejną to poczytaj trochę o podstawach. Pamiętaj że za Twoje błędy ktoś może zapłacić zdrowiem lub życiem (a w najlepszym razie obstrukcją ) przed, peklowałem już zmielone, tłuste osobno, chude osobno https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejhttps://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ 50/50 sól/peklosól Nie idź tą drogą. Korzyści żadnych a ryzyko zagrożenia wzrasta. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2021 Mięso na kiełbasę 3 doby w solance 50/50 sól/peklosól Nikt na to nie zwrócił uwagi, mam nadzieję, że mięso peklowałeś na sucho Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2021 Nikt na to nie zwrócił uwagi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18528-ratujcie-wyrzucić-czy-nie/?p=723515 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Nikt na to nie zwrócił uwagi, mam nadzieję, że mięso peklowałeś na sucho Bo nie było potrzeby. Zostało to wyjaśnione w dalszej dyskusji na sucho, mięso peklowało się z solą w lodówce, później dodałem przyprawy i nadziewanie Edytowane 22 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2021 Pamiętaj że za Twoje błędy ktoś może zapłacić zdrowiem lub życiem (a w najlepszym razie obstrukcją ) Obstrukcja ? raczej tym drugim Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2021 Elektro którędy by nie poszło, to bardzo nieprzyjemne dla człowieka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Września 2021 Spiżarka prawdopodobnie jest wilgotna i skażona pleśnią. W temperaturze pokojowej kiełbasa by wyschła pięknie. A tak pleśń zaatakowała niedowędzone partie. Można zapeklować zmielone mięso, ale wtedy trzeba skrócić okres peklowania do powiedzmy 12 godzin, osadzanie w temperaturze pokojowej nie więcej jak dwie godziny, potem osuszanie w wędzarni i wędzenie. Jest na forum przepis na chłopską Szczepana. Wychodzi sto na sto. Przy dobrym surowcu i zachowaniu higieny udało ci się nie zepsuć towaru. Ale nie rób tak więcej... O trzy dni za długo to robiłeś. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) W temperaturze pokojowej kiełbasa by wyschła pięknie. Miki mam do Ciebie prośbę. Zanim coś "mądrego" napiszesz to wpierw zajrzyj do literatury ,której na forum jest sporo i zapoznaj się w jakiej temperaturze i w jakiej wilgotności suszy się kiełbasy i czy w czasie tego suszenia może nastąpić zapleśnienie. Miłej lektury Edytowane 26 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) Wczoraj wyjęta, będzie tak wisiała dokąd się nie zje. I nie zapleśnieje, zeschnie się na wiór jak to potrwa dłużej. W chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu ten proces idzie wolniej, ale o pleśń łatwo. Ten proces trzeba kontrolować, taka pleśń jak na fotkach to już nie jest powierzchowna, i osobiście nie spożywał bym tych zapleśniałych zagięć. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Września 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Września 2021 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Września 2021 Twoja radość moim szczęściem Osobiście pleśń toleruję na dojrzewających wędlinach czy serach, ale niekoniecznie taką na zwykłej kiełbasie. Ale jak ktoś lubi... Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.