Skocz do zawartości

Ratujcie, wyrzucić czy nie?


Roman z Rumunii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, wyszedł mi biały nalot na kiełbasie, nie wiem czy to pleśń, nie śmierdzi pleśnią.

Mięso na kiełbasę 3 doby w solance 50/50 sól/peklosól

Osadzanie 12 godzin w chłodzie

Podsuszanie w wędzarni w temp.40-50c przez 45 minut

Wędzenie 40-60c przez 4-4,5 godziny

Podpiekanie 90-100c przez 30-45 minut, niestety nie wiem ile miała wewnątrz batonu bo zapomniałem termometru na działkę :(

Następnie trzy dni podsychała w temp. pokojowej, później wisiała w chłodnej spiżarce

Po trzech dniach w chłodzie pojawił się taki nalot jak na zdjęciu, tylko w miejscu gdzie kiełbasy stykały się z kijem i się nie podkolorowały przy wędzeniu

Czy ktoś może doradzić jak to uratować? Bardzo mi szkoda to wyrzucić ale nie chcę też ryzykować zdrowia swojego i rodziny, pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz.

 

post-101356-0-75620600-1632285119_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przetrzyj szmatką z octem  i do zamrażarki / peklowałeś na  mokro ? / 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnie trzy dni podsychała w temp. pokojowej, później wisiała w chłodnej spiżarce

Trzeba było od razu w chłodnej spiżarce podsuszać.

 

Czy ktoś może doradzić jak to uratować?

 

idę myć,

Niepotrzebnie. Wystarczy wytrzeć suchą ,czystką szmatką tak jak kabanosy  i dalej podsuszać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sprawie tej konkretnej kiełbasy już Ci przedmówcy napisali/doradzili. Natomiast zanim zaczniesz kolejną to poczytaj trochę o podstawach. Pamiętaj że za Twoje błędy ktoś może zapłacić zdrowiem lub życiem (a w najlepszym razie obstrukcją :D )

 

 

 

przed, peklowałem już zmielone, tłuste osobno, chude osobno

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/

https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/

 

 

 

50/50 sól/peklosól

Nie idź tą drogą. Korzyści żadnych a ryzyko zagrożenia wzrasta. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso na kiełbasę 3 doby w solance 50/50 sól/peklosól

Nikt na to nie zwrócił uwagi, mam nadzieję, że mięso peklowałeś na sucho  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nikt na to nie zwrócił uwagi
 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18528-ratujcie-wyrzucić-czy-nie/?p=723515 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt na to nie zwrócił uwagi, mam nadzieję, że mięso peklowałeś na sucho 

 

Bo nie było potrzeby. Zostało to wyjaśnione w dalszej dyskusji  :)  

 

na sucho, mięso peklowało się z solą w lodówce, później dodałem przyprawy i nadziewanie
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pamiętaj że za Twoje błędy ktoś może zapłacić zdrowiem lub życiem (a w najlepszym razie obstrukcją )  
Obstrukcja ? raczej tym drugim :D  :facepalm:  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spiżarka prawdopodobnie jest wilgotna i skażona pleśnią. W temperaturze pokojowej kiełbasa by wyschła pięknie. A tak pleśń zaatakowała niedowędzone partie.

 

Można zapeklować zmielone mięso, ale wtedy trzeba skrócić okres peklowania do powiedzmy 12 godzin, osadzanie w temperaturze pokojowej nie więcej jak dwie godziny, potem osuszanie w wędzarni i wędzenie. Jest na forum przepis na chłopską Szczepana. Wychodzi sto na sto.

 

Przy dobrym surowcu i zachowaniu higieny udało ci się nie zepsuć towaru. Ale nie rób tak więcej... O trzy dni za długo to robiłeś.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temperaturze pokojowej kiełbasa by wyschła pięknie.

 

Miki mam do Ciebie prośbę. Zanim coś "mądrego" napiszesz to wpierw zajrzyj do literatury ,której na forum jest sporo i zapoznaj się w jakiej temperaturze i w jakiej wilgotności suszy się kiełbasy i czy w czasie tego suszenia może nastąpić zapleśnienie. Miłej lektury

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wyjęta, będzie tak wisiała dokąd się nie zje. I nie zapleśnieje, zeschnie się na wiór jak to potrwa dłużej. W chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu ten proces idzie wolniej, ale o pleśń łatwo.

 

Ten proces trzeba kontrolować, taka pleśń jak na fotkach to już nie jest powierzchowna, i osobiście nie spożywał bym tych zapleśniałych zagięć.

0c6dcb324cf217cf83097e1304d172ef.jpg

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

Twoja radość moim szczęściem ;) Osobiście pleśń toleruję na dojrzewających wędlinach czy serach, ale niekoniecznie taką na zwykłej kiełbasie. Ale jak ktoś lubi...

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.