Jump to content

Recommended Posts

Też tak myślę, że chyba za szybko wysycha.
A co z tym zapachem gorgonzoli?  To prawidłowy zapach czy coś tam się dzieje?

Dziś zauważyłem że zielone paskudztwo zaczyna atakować nogę (od strony mięsa i skóry).

Skórę można octem potraktować a część ze smalcem?
Usunąć smalec, obczyścić i nałożyć nowy?

post-82235-0-79698100-1635192202_thumb.jpeg

Obawiam się ,że niewiele to pomoże bo szynka jeszcze trochę musi powisieć.Ja bym usunął smalec i nałożył nowy a od strony skóry gdzie też pokazuje się pleśń przemył 2% - towym sorbinianem potasu,ale i tak mam złe przeczucie czy ta szynka da radę dotrwać do końca dojrzewania .Z taką pleśnią się ciężko walczy 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Kucze, myślę że jestem przewrażliwiony i to bardzo.
Przejmuję się drobnym wykwitem a w sieci ludzie takie zdjęcia zamieszczają (ja bym tego psu nie dał ).

Nie mam dostępu do sorbinianu potasu, mam tylko pirosiarczyn potasu  a nie znam się, nie wiem czy nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością i czy nie jest trujący.

Póki co wykąpałem nogę w ocie (spryskałem octem i obczyściłem co się da).

Zwróciliście uwagę na poprzednim zdjęciu, że smalec zaczyna się robić źółty i "guzkowaty"?
Biały smalec jest miękki a część zółta jest twardsza, zrobiła się taka skorupa.

Dziś zeskrobałem kawałek aby sprawdzić co tam się dzieje pod skorupą i wygląda bardzo zdrowo, ładne różowe mięsko :)

post-82235-0-74756300-1635450896_thumb.png

post-82235-0-43808600-1635453944_thumb.jpeg

mam tylko pirosiarczyn potasu a nie znam się, nie wiem czy nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością i czy nie jest trujący.

Środek ten powszechnie używany jest w winiarstwie do stabilizacji moszczów celem, zabezpieczenia przed rozwojem dzikich drożdży i bakterii jest to przysłowiowa "siara". Powszechnie przyjęta dawka stosowana do zasiarczania to bodajże 1g/10l natomiast przy tej dawce siarka jest wyczuwalna w winie fuj,,, :facepalm: . Ja osobiście stosuję ten środek tylko do dezynfekcji narzędzi winiarskich. Proponuję piosiarczynu nie stosować do wyrobu wędlin nie mając 100% pewności jego działania. Może Kolega Stefan coś więcej podpowie z racji posiadanej wiedzy w temacie winiarstwa i wędlin dojrzewających. 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Napisano 05 lis 2021 - 13:40 Bagno, dnia 30 Paź 2021 - 21:24, napisał: Pirosiarczyn nie działa na pleśnie. Andrzeju, internety mówią inaczej - https://www.aptekage...lyw-na-zdrowie/

Moja wypowiedz była oparta na własnych doświadczeniach w zakresie zwalczania pleśni na osłonkach wędlin.

Cześć

Po pierwsze dziękuję adminom, że zrobiliście osobny post dla "mojej nogi", dzięki temu mam jej historię (no i się nią dzielę z Wami).

I bardzo miło z Waszej strony (użytkowników) za rady, porady i spostrzeżenia :)

Myślę, że noga przy klimatyzacji czuje się całkiem dobrze, może wysycha trochę za szybko ale widzę większych ataków pleśni.

W chłodni pleśnie potrafiły się pojawić w 1 dobę atakując duże połacie, pod klimatyzacją tylko czasami pojawiają się drobne i miejscowe wykwity (w sumie to tylko 2 razy się pojawiły)
Jak tylko się coś pojawia to spryskuję octem i wycieram.
2 dni temu zauważyłem przy racicy (tam gdzie zamontowany jest sznurek) jakieś wykwity no to spryskałem, wytarłem i wygląda już ładnie :)

Zdałem sobie sprawę, że za kilka dni miną już 3 miesiące od wyciągnięcia nogi z soli, czy teraz powinienem wyciągnąć nogę na "wolne powietrze" czyli temperatura 23 / 28 stopni i wilgotność  70/80% ? Przypominam, że mieszkam w tropikach. Za miesiąc zacznie się pora sucha (mam nadzieję, że już za kilka dni będę mieć cyfrowy miernik wilgotności)

A co z tym twardnieniem i brązowieniem smalcu? Ktoś coś wie jaki to proces zachodzi?

Edited by Adrenaline
  • 1 month later...

Cześć
Aktualizacja

Noga 3 tygodnie w soli,  2 miesiące w chłodni 15 stopni 60% wigotności, 3 miesiące pod nawiewem klimatyzacji 16 stopni 60% wilgotności.
Średnio co 2 lub 3 tygodnie pojawiają się drobne zielone wykwity, które myję (spryskuję) 5% octem. Zabieram nogę na wolne powietrze i ciśnieniem spryskiwacza zmywam wykwity. Moim zdaniem noga wygla dobrze.

Smalec z pieprzem okrywający mięso zrobił się żółty, grudkowaty z dosyć intensywnym zapachem jakby gorgonzoli.
Miesiąc temu (post i zdjęcie z dnia 28 paź 2021) 
mięso pod smalcem moim zdaniem wygladało znakomicie.

Zdobyłem kiełbaskę z pleśnią (zapach, smak i konsystencja pleśni posobna do tej z serków kamembert zatem domniewam, że nie jest to imitacja pleśni).
Zeskrobałem ją mini szczoteczką drucianą, rozpuściłem w zwykłej kranówie i tym nasmarowałem nogę. (wiem wiem, chamsko się z nią obchodzę :)  )
Przez noc powisi pod nawiewem klimatyzacji aby się obsuszyła i jutro powieszę ją w pomieszczeniu bez wiatru obserwując czy coś tam się namnaża.

Wiem, że ta pleśń nie jest konieczna ale to taki eksperyment.

post-82235-0-28409800-1641194501_thumb.jpeg

post-82235-0-23343600-1641194516_thumb.jpeg

• 9 months later...

Cześć

Post spóźniony o jeden miesiąc

Po 13 miesiącach otworzyłem nogę i ....

Sorry, nie mam dziś weny na pisanie ale czuję się zobowiązany podzielić się doświadczeniem.
Wielkie dzięki WAM za każde rady, sugestie Mój pierwszy eksperyment, moja pierwsza noga tak długo dojrzewająca wyszła znakomicie!

poniżej zdjęcia które się Wam należą!
A gdy bedę mieć wenę na pisanie to opiszę ostanie kilka miesięcy  ....

[Dodano: 16 paź 2022 - 06:29]

Kurcze, nie wiem jak dodać wiele zdjęć...

...

post-82235-0-48201700-1665897417_thumb.jpeg

Kurcze, nie wiem jak dodać wiele zdjęć...

Tak samo jak pierwsze, pojedynczo. 

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles