Jump to content

Recommended Posts

Witam

Stawiam pierwsza wędzarnie w swoim życiu palenisko i kanał już mam gotowy. Moje pytanie dotyczy samej wędzarki. Posiadam beczkę metalowa 200 l po spożywce i palety drewniane z których mogę zrobić wędzarnie. Co polecacie na wędzarke

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Postaw sobie na początek beczkę, następnie będziesz ją poprawiał, a po kilku wędzeniach - gdy już wpadniesz po uszy - zbudujesz sobie wędzarnię. :)

A w tzw.międzyczasie poczytaj. Jest tu mnóstwo wiedzy na temat wędzarni i jeszcze więcej o produktach.

[Dodano: 05 paź 2021 - 15:36]

A, i wstaw fotki tego co zrobiłeś, aby ewentualnie poprawić przed pierwszym dymem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Postaw sobie na początek beczkę, następnie będziesz ją poprawiał, a po kilku wędzeniach - gdy już wpadniesz po uszy - zbudujesz sobie wędzarnię. :)

A w tzw.międzyczasie poczytaj. Jest tu mnóstwo wiedzy na temat wędzarni i jeszcze więcej o produktach.

[Dodano: 05 paź 2021 - 15:36]

A, i wstaw fotki tego co zrobiłeś, aby ewentualnie poprawić przed pierwszym dymem.

A beczkę spożywcza tez wypalić przed użyciem środek jest malowany.

Palenisko wykopane w ziemi i 1.5 tunelu wykopane idacego w górę. Tunel przykryty gruba blacha i zasypana całość ziemia. Palenisko przykryte blacha i obsypane ziemia

Jutro będę na działce porobie foto.

Jak masz materiał to zbuduj z drewna beczki są mało poręczne itd., jak jednak zdecydujesz się na beczkę to ją wypal, rozpal w niej ognisko i cała farba musi zostać wypalona.

Postaw beczkę na trzech pustakach, zrób otwór w dnie. Do środka wstaw deflektor choćby z kawałka blachy podparty na dwóch cegielkach i masz bezproblemową wędzarnię z paleniskiem pośrednim że hoho. Te tunele w ziemi to tylko wilgoć, którą ja osobiście wyczuwam w smaku wędzonek.(kolega tak wędzi) Trzeba w pip opału by to wygrzać i wysuszyć a i tak nie jest na 190 procent. Po za tym ciąg który wytwarza się w tunelu jest niestabilny a zatem i temperaturę trudniej trzymać w ryzach (choć nie mówię że się nie da). Jak zrobisz tak jak proponuje to jest bardzo prawdopodobne że na tej prowizorce latami będziesz śmigał I poznasz o co w tym chodzi nim coś konkretniejszego zbudujesz. Co do pytania :beczka czy drewno? Zdecydowanie drewno. Nie skrapla się woda w chłodne dni nawet jeśli jest bez izolacji.

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edited by Bossky

palety drewniane z których mogę zrobić wędzarnie.

Jeśli są to palety EPAL tzn. impregnowane to nie polecam - w przypadku jednorazowych nie impregnowanych - nie ma problemu. 

Pozdrawiam Wirus.

Postaw beczkę na trzech pustakach, zrób otwór w dnie. Do środka wstaw deflektor choćby z kawałka blachy podparty na dwóch cegielkach i masz bezproblemową wędzarnię z paleniskiem pośrednim że hoho. Te tunele w ziemi to tylko wilgoć, którą ja osobiście wyczuwam w smaku wędzonek.(kolega tak wędzi) Trzeba w pip opału by to wygrzać i wysuszyć a i tak nie jest na 190 procent. Po za tym ciąg który wytwarza się w tunelu jest niestabilny a zatem i temperaturę trudniej trzymać w ryzach (choć nie mówię że się nie da). Jak zrobisz tak jak proponuje to jest bardzo prawdopodobne że na tej prowizorce latami będziesz śmigał I poznasz o co w tym chodzi nim coś konkretniejszego zbudujesz. Co do pytania :beczka czy drewno? Zdecydowanie drewno. Nie skrapla się woda w chłodne dni nawet jeśli jest bez izolacji.

mam pytanie jak mniej więcej to wyglada?? Palenisko jest pod beczka ??

Jaki otwór musi być w beczce wycięty ??

Palenisko wykopane w ziemi i 1.5 tunelu wykopane idacego w górę. Tunel przykryty gruba blacha i zasypana całość ziemia. Palenisko przykryte blacha i obsypane ziemia

Tak właśnie myślałem. Sam tak zaczynałem i wielu,wielu innych.

Kanałowa w ziemi, nie sprawdza się ze względu ma wilgoć. Jak znam życie to i palenisko masz za małe (jak każdy z nas)

Postaw beczkę na trzech pustakach, zrób otwór w dnie. Do środka wstaw deflektor choćby z kawałka blachy podparty na dwóch cegielkach i masz bezproblemową wędzarnię z paleniskiem pośrednim że hoho. Te tunele w ziemi to tylko wilgoć, którą ja osobiście wyczuwam w smaku wędzonek.(kolega tak wędzi) Trzeba w pip opału by to wygrzać i wysuszyć a i tak nie jest na 190 procent. Po za tym ciąg który wytwarza się w tunelu jest niestabilny a zatem i temperaturę trudniej trzymać w ryzach (choć nie mówię że się nie da). Jak zrobisz tak jak proponuje to jest bardzo prawdopodobne że na tej prowizorce latami będziesz śmigał

Kolega Ci już wszystko pokrótce opisał.

Beczka na bloczki/cegły, wszystko dobrze "uszczelnić" ziemią i wędzić ( na beczkę worek jutowy)

Co do pytania :beczka czy drewno? Zdecydowanie drewno. Nie skrapla się woda w chłodne dni nawet jeśli jest bez izolacji.

Jak beczka jest dobrze wygrzana to nie ma skroplin ;)

Wszelaką farbę wypalamy (tylko nie lej tam ropy do wypalenia :D )

Palenisko jest pod beczka ??

Dokładnie tak. To się nazywa: palenisko bezpośrednie. Jak w tych naszych "kibelkach" (np. mój https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14680-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/ )

Jaki otwór musi być w beczce wycięty ??

Prawie całe dno. Możesz zostawić sobie wokoło "rant" aby oprzeć ewentualnie jakiś deflektor (lub siatkę zabezpieczającą przed upadkiem wyrobów) lub "palenisko" zrobić zaraz przed beczką (tylko nie w ziemi)

Poczytaj sobie o wędzarniach, jest tu tego bardzo dużo (czasem tylko ciężko znaleźć :D ).

Np. pierwszy z brzegu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/

[Dodano: 05 paź 2021 - 20:00]

Materiał który powinieneś przeczytać: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Mając trzy wędzarnie kanałowe z beczki polecam zdecydowanie te palety.Palenisko pośrednie, uchylny dach lub wyloty dymu w bocznych ścianach i będzie hulać i to ekonomicznie bo spalisz dużo mniej drewna niż przy kanałówce.Co prawda więcej roboty bo trzeba wymurować palenisko i strop pomiędzy paleniskiem a komorą,ale nieocieplona beczka do drewnianej komory się nie umywa.Stabilność temeratury w drewnianej komorze gwarantowana.Obecnie mam drewnianą komorę i jeśli jest wybór to innej nie polecam Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mając trzy wędzarnie kanałowe z beczki polecam zdecydowanie te palety.Palenisko pośrednie, uchylny dach lub wyloty dymu w bocznych ścianach i będzie hulać i to ekonomicznie bo spalisz dużo mniej drewna niż przy kanałówce.Co prawda więcej roboty bo trzeba wymurować palenisko i strop pomiędzy paleniskiem a komorą,ale nieocieplona beczka do drewnianej komory się nie umywa.Stabilność temeratury w drewnianej komorze gwarantowana.Obecnie mam drewnianą komorę i jeśli jest wybór to innej nie polecam

Jakie wymiary?? Będę wędził maksymalnie 5. Kg mięsa na własny użytek

Ja bym zrobił z 5 palet.Trzy na ściany i po jednej na drzwi i dach.Będzie większa niż na 5 kg,ale jak wsiąkniesz to będzie jak znalazł.Jak się rozniesie po rodzince i po okolicy ,że wędzisz i robisz smaczne i zdrowe wędliny to większa nie zaszkodzi. Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Drewno z palet ok, ale lepiej rozebrać palety i zrobić wędzarnię z tych desek :)

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Witam

Ja bym zrezygnował z kanału i beczki i postawił coś z czego będziesz zadowolony czyli "kibelek"

Też na początku myślałem o wędzarni z kanałem ale na forum zostałem przekonany aby zbudować bez kanału.

Jest trochę więcej roboty -ale jest coś za coś.

minimalne wymiary komory spalania to 3cegły x 3 cegły x 8 cegieł.

minimalny wymiar komory to 70cm x 70 cm x 110cm.

przeczytaj opracowanie AndyAndy

https://wedlinydomow...ez-andyandyego/

przesyłam link do mojej budowy ( nie stosuj gruzu ceglanego) Ja trochę drobnego użyłem -jak na razie nic złego się nie dzieje.

https://wedlinydomow...wędzarni-benka/

aktualnie spód komory oraz boki do wysokości ok 20cm został wyłożony cienką  blachą kwasówką.

Drewno z palet ok, ale lepiej rozebrać palety i zrobić wędzarnię z tych desek

A czemu ?.Wystarczy uzupełnić deskami przerwy w środek wełna na ocieplenie i na zewnątrz boazeria albo cienka sklejka.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Poczytałem i dziś kanał został zasypany zostało same palenisko. Palenisko ma wymiary 86x 72x 50 docelowo będzie zrobione skrzynka z otwieranymi drzwiczkami, a aktualnie jest położona na górę blacha z wycietym otworem 28x28 cm na tym stoi kamionka o średnicy 29 cm i metalowa konstrukcja na której osiądzie beczka a w przyszłości drewniana komora.f4d702e393d2a91a4a99573665d4043e.jpg

327fccc1b79df7639f6e4ce4c6be5814.jpg

f2026b4aae47044021cd4ed8a6408002.jpg

W czasie deszczu będzie problem bo woda będzie dostawać się do paleniska.Nie zapomnij o deflektorze w beczce.

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Palenisko w ziemi będzie nieco niewygodne. Za to jest duże,a to dobrze. Słuszna decyzja z zasypaniem kanału

Docelowo palenisko bedzie wykonane z blachy czekam aż znajomy pospawa. Palenisko aktualnie jest wyłożone cegła

[Dodano: 06 paź 2021 - 15:26]

W czasie deszczu będzie problem bo woda będzie dostawać się do paleniska.Nie zapomnij o deflektorze w beczce.

wedzarnia będzie rozkładana na czas wędzenia jedynie

Teraz mam pytanie dotyczące wędzenia. Czy wokół żaru mogę wysypać zrębki drewniane ??

Edited by Rysiekaw

wedzarnia będzie rozkładana na czas wędzenia jedynie

I co z tego. A jak w czasie wędzenia zacznie padać to przerwiesz wędzenie.? :facepalm:  

Czy wokół żaru mogę wysypać zrębki drewniane ??

Możesz tylko po co.? 

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Możesz tylko po co.?

Wędząc Olcha-Buk czy Brzozą dodawałem np. Jabłoń, Czereśnię czy Śliwę. Ale nie mając tych drzew w kawałkach używałem zrębek.

Edited by wróbel75

M.Rej

Możesz tylko po co.?

Wędząc Olcha-Buk czy Brzozą dodawałem np. Jabłoń, Czereśnię czy Śliwę. Ale nie mając tych drzew w kawałkach używałem zrębek.
zrębki sypiesz wokół żaru czy bez pośrednio na żar ??

zrębki sypiesz wokół żaru czy bez pośrednio na żar ??

Z jednej strony żaru usypuję taką "rozciągniętą kupkę" aby tylko jedną stroną dotykały żaru. Jak się od niego zapali to później się tli.

Uwaga! Zrębki potrafią się zapalić.

M.Rej

Drewno z palet ok, ale lepiej rozebrać palety i zrobić wędzarnię z tych desek

A czemu ?.Wystarczy uzupełnić deskami przerwy w środek wełna na ocieplenie i na zewnątrz boazeria albo cienka sklejka.
Bo wtedy nic nie ogranicza, i można zrobić to lepiej. Przede wszystkim można dać warstwę izolującą wełnę od dymu, bo nie warto jej wędzić. Oczywiście można zrobić niemal wieczną prowizorkę na podstawie twojej propozycji.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)