Skocz do zawartości

Jednoczesne wędzenie kiełbas, szynek i boczku


rob76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar wędzić szynki i boczek. W wędzarni będzie jeszcze sporo miejsca dlatego chcę zrobić trochę kiełbasy. Wszystko chce podpiekać w wędzarni Kiełbasy będą wędzić się najkrócej wiec jak to prawidłowo zrobić? Myślałem włożyć je później o jakieś 2h ale co z osuszaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do zasady to wędzimy wszystko do koloru. Podpiekamy do osiągnięcia temp w środku wyrobu. Wszystko wkładamy razem. Wędzimy i tu praktycznie wszystkie wyroby osiągną kolor w tym samym czasie. Następnie wyciągamy wyroby których nie chcemy piec bo np. będziemy parzyć, poczym temperatura w górę i pieczemy. Wyciągamy po "kolei" wyroby po osiągnięciu temp w środku. Np. cienkie kiełbasy przed grubymi i karczkami boczkami. Przemysl sobie co chcesz piec a co parzyć. Np. szynka jest zdecydowanie jak dla mnie lepsza parzona. Niekiedy warto sparzyć i np na drugi dzień jeszcze raz podwędzić. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.