rob76 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Października 2021 Witam.Mam zamiar wędzić szynki i boczek. W wędzarni będzie jeszcze sporo miejsca dlatego chcę zrobić trochę kiełbasy. Wszystko chce podpiekać w wędzarni Kiełbasy będą wędzić się najkrócej wiec jak to prawidłowo zrobić? Myślałem włożyć je później o jakieś 2h ale co z osuszaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Co do zasady to wędzimy wszystko do koloru. Podpiekamy do osiągnięcia temp w środku wyrobu. Wszystko wkładamy razem. Wędzimy i tu praktycznie wszystkie wyroby osiągną kolor w tym samym czasie. Następnie wyciągamy wyroby których nie chcemy piec bo np. będziemy parzyć, poczym temperatura w górę i pieczemy. Wyciągamy po "kolei" wyroby po osiągnięciu temp w środku. Np. cienkie kiełbasy przed grubymi i karczkami boczkami. Przemysl sobie co chcesz piec a co parzyć. Np. szynka jest zdecydowanie jak dla mnie lepsza parzona. Niekiedy warto sparzyć i np na drugi dzień jeszcze raz podwędzić. Edytowane 7 Października 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob76 Opublikowano 9 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2021 Dziękuję za podpowiedź, tak zrobiłem i wszystko wyszło idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.