Maxell Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Kiełbasa wędzona Cheddar Jalapeno Składniki i dodatki: 500 g chudej wieprzowiny 200 g chudej wołowiny 300 g słoniny wieprzowej 16 - 17 g peklosoli 3 g czarnego pieprzu 5 g suszonego, sproszkowanego czosnku 1,5 g suszonej, sproszkowanej cebuli 0,5 g cukru 2,5 g suszonych, sproszkowanych papryczek chipotle (można kupić na allegro) 2,5 g papryki 6 g nasion gorczycy 2,5 g płatków czerwonej papryki 20 g beztłuszczowego mleka w proszku opcjonalnie 8 g izoaskorbinianu sodu (jeśli zdecydujesz się używać tego składnika, musisz pozostawić kiełbasę w lodówce na noc, aby dodatek zadziałał) 60 ml lodowatej śmietanki 30 g pokrojonych w kostkę jalapenos 100 g bardzo ostrego sera cheddar pokrojonego w drobną kostkę naturalne osłonki wieprzowe o średnicy 32-35 mm Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczamy mięso z błon, ścięgien oraz żył i kroimy w małe paski lub kostki.Wkładamy mięso i tłuszcz na godzinę do zamrażarki lub do momentu, gdy temperatura wkładu osiągnie 00 – 1,10C.Przygotowujemy wszystkie potrzebne przyprawy.Doczyszczamy i namaczamy osłonki wieprzowe.Tak schłodzone mięso i tłuszcz, mielimy na sitku o średnicy oczek 6 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy, śmietanę i paprykę do mielonego mięsa, a następnie wszystko mieszamy do czasy, aż masa stanie się bardzo kleista. Można to sprawdzić, biorąc garść farszu w dłoń, którą odwracamy. Jeśli farsz przyklejony do dłoni nie odpada, masa jest prawidłowo wyrobiona.Gdy farsz stanie się dostatecznie lepki, dodajemy ser cheddar i mieszamy.Tak przygotowaną masą napełniamy jelita wieprzowe wykłuwając wszelkie kieszenie powietrzne.Jeśli w swoim przepisie nie użyliśmy izoaskorbinianu sodu, możemy od razu przystąpić do osuszania i wędzenia. Jeśli to zrobiliśmy, musimy pozostawić kiełbaski na noc w lodówce, aby środek zadziałał. Harmonogram wędzenia: Zaczynamy od dokładnego osuszenia kiełbasy i doprowadzenia jej do temperatury pokojowej, przed rozpoczęciem wędzenia.Temperaturę w wędzarni ustawiamy na 370C, pozostawiając lekko uchylone drzwi komory, na ok. 1 godzinę. W tym czasie kiełbasa powinna być już dobrze osuszona, gotowa do wędzenia.Następnie podnosimy temperaturę do ok. 520C na 1 godzinę i zaczynamy właściwe wędzenia dodając dym.Po godzinie, podnosimy temperaturę do 630C na ok. 2 godziny.Następnym etapem jest podniesienie temperatury do 68,50C na dalsze 2 godziny.Na koniec temperaturę podnosimy do 830C, i podpiekamy kiełbasę do czasu, aż temperatura wewnątrz batonów osiągnie 62-630C.Na koniec, kiełbasy zanurzamy w lodowatej wodzie, a następnie pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, dla dokładnego osuszenia i aby nabrała ostatecznego smaku.Jeśli ktoś nie posiada dokładnego termometru cyfrowego, musi wędzić i podpiekać kiełbasę tak, aby nie dopuścić do wytapiania się tłuszczu. Smacznego. Autor: Erik Edytowane 10 Października 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18554-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-cheddar-jalapeno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2021 Co z peklowaniem?Czy stwierdzenie " Jeśli w swoim przepisie nie użyliśmy izoaskorbinianu sodu, możemy od razu przystąpić do osuszania i wędzenia oznacza owe peklowanie? Jeśli tak to jeśli ktoś na zadane pyatnie odpowie NIE, to czy kiełbasa nie będzie bezpłciowa, bez smaku bez soli? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18554-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-cheddar-jalapeno/#findComment-726638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.