Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa wędzona Cheddar Jalapeno

 

post-39694-0-92961200-1633862994_thumb.jpg

 

Składniki i dodatki:

 

  •  500 g chudej wieprzowiny
  •  200 g chudej wołowiny
  •  300 g słoniny wieprzowej
  •  16 - 17 g peklosoli
  •  3 g czarnego pieprzu
  •  5 g suszonego, sproszkowanego czosnku
  •  1,5 g suszonej, sproszkowanej cebuli
  •  0,5 g cukru
  •  2,5 g suszonych, sproszkowanych papryczek chipotle (można kupić na allegro)
  •  2,5 g papryki
  •  6 g nasion gorczycy
  •  2,5 g płatków czerwonej papryki
  •  20 g beztłuszczowego mleka w proszku
  •  opcjonalnie 8 g izoaskorbinianu sodu (jeśli zdecydujesz się używać tego składnika, musisz pozostawić kiełbasę w lodówce na noc, aby dodatek zadziałał)
  •  60 ml lodowatej śmietanki
  •  30 g pokrojonych w kostkę jalapenos
  •  100 g bardzo ostrego sera cheddar pokrojonego w drobną kostkę
  •  naturalne osłonki wieprzowe o średnicy 32-35 mm

 

Sposób wykonania:

 

Dokładnie oczyszczamy mięso z błon, ścięgien oraz żył i kroimy w małe paski lub kostki.

Wkładamy mięso i tłuszcz na godzinę do zamrażarki lub do momentu, gdy temperatura wkładu osiągnie 00 – 1,10C.

Przygotowujemy wszystkie potrzebne przyprawy.

Doczyszczamy i namaczamy osłonki wieprzowe.

Tak schłodzone mięso i tłuszcz, mielimy na sitku o średnicy oczek 6 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy, śmietanę i paprykę do mielonego mięsa, a następnie wszystko mieszamy do czasy, aż masa stanie się bardzo kleista. Można to sprawdzić, biorąc garść farszu w dłoń, którą odwracamy. Jeśli farsz przyklejony do dłoni nie odpada, masa jest prawidłowo wyrobiona.

Gdy farsz stanie się dostatecznie lepki, dodajemy ser cheddar i mieszamy.

Tak przygotowaną masą napełniamy jelita wieprzowe wykłuwając wszelkie kieszenie powietrzne.

Jeśli w swoim przepisie nie użyliśmy izoaskorbinianu sodu, możemy od razu przystąpić do osuszania i wędzenia. Jeśli to zrobiliśmy, musimy pozostawić kiełbaski na noc w lodówce, aby środek zadziałał.

 

Harmonogram wędzenia:

 

Zaczynamy od dokładnego osuszenia kiełbasy i doprowadzenia jej do temperatury pokojowej, przed rozpoczęciem wędzenia.

Temperaturę w wędzarni ustawiamy na 370C, pozostawiając lekko uchylone drzwi komory, na ok. 1 godzinę. W tym czasie kiełbasa powinna być już dobrze osuszona, gotowa do wędzenia.

Następnie podnosimy temperaturę do ok. 520C na 1 godzinę i zaczynamy właściwe wędzenia dodając dym.

Po godzinie, podnosimy temperaturę do 630C na ok. 2 godziny.

Następnym etapem jest podniesienie temperatury do 68,50C na dalsze 2 godziny.

Na koniec temperaturę podnosimy do 830C, i podpiekamy kiełbasę do czasu, aż temperatura wewnątrz batonów osiągnie 62-630C.

Na koniec, kiełbasy zanurzamy w lodowatej wodzie, a następnie pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, dla dokładnego osuszenia i aby nabrała ostatecznego smaku.

Jeśli ktoś nie posiada dokładnego termometru cyfrowego, musi wędzić i podpiekać kiełbasę tak, aby nie dopuścić do wytapiania się tłuszczu.

 

Smacznego.

 

Autor: Erik

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18554-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-cheddar-jalapeno/
Udostępnij na innych stronach

Co z peklowaniem?

Czy stwierdzenie "

 

Jeśli w swoim przepisie nie użyliśmy izoaskorbinianu sodu, możemy od razu przystąpić do osuszania i wędzenia
oznacza owe peklowanie? Jeśli tak to jeśli ktoś na zadane pyatnie odpowie NIE, to czy kiełbasa nie będzie bezpłciowa, bez smaku bez soli?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18554-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-cheddar-jalapeno/#findComment-726638
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.