Pools Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2008 Witam Dzisiaj robiłem mielonkę wieprzową w szynkowarze. W ramach testu zagotowałem wodę i włozyłem termometr, ku ogromnemu zdziwieniu pokazywał jedynie 95 st. C. Gotowałem z 30 minut, ale maks co pokazał termometr to 95,5 st.C. Czy to normalne, czy może czas pomysleć o zakupie nowego termometru.? Korzystam z termometru kotlowego zakupionego u Miro. Pozdrawiam POOLS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2008 Sprawdź czy nie da się go wyskalować podobnie jak w przypadku termometrów tarczowych z bagnetem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2008 Witam Mój termometr pokazuje tyle . Czy to prawda ? Bez wzorca ani rusz jak chcesz być precyzyjny Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2008 Trzeba brać pod uwagę ciśnienie atmosferyczne od niego zależy temperatura wrzenia.http://pl.wikipedia.org/wiki/Wrzenie_(fizyka) . Tu jest to trochę wyjaśnione. Tak że to może nie być wina termometrów. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Października 2008 Jeśli to jest typowy kotłowy to jest szklany /typu jak kiedyś pod pachę :lol: / w osłonie metalowej lub drewnianej i jego ni jak się nie wyskaluje :grin: chyba, że skala jest wydrukiem na papierze i mocowanie tego wydruku padło (podniosło się) .Najlepiej sprawdzić na innym.Jeśli źle wskazuje to zapewne w innej temperaturze też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2008 Mało tego - czy to jest czyste H2O ? :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2008 Witam! U mnie jest w porządeczku! :lol: http: Korzystając z okazji pozwolę sobie wkleić jeszcze fotkę mojej (mini) wagi, zakres do 5 kg. Mała zgrabna i bardzo pomocna, można szybko zważyć mięsko jak i przyprawy. :grin: http://images31.fotosik.pl/375/511e31264cee1097m.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2008 Pools Zagotowałem 3 termometry do parzenia + termometr elektroniczny.Wskazania wszystkich termometrów drewnianych ok 99,5-99,7 C wskazanie termometru elektronicznego 99,4. Wniosek taki że możesz mieć uszkodzony termometr.Wyślij go do mnie a Miro odeśle Ci nowy bez wad Pozdrawiam Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2008 Trzeba brać pod uwagę ciśnienie atmosferyczne od niego zależy temperatura wrzeniazgadza się, ale nie 4,5 stopnia! w Warszawie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2008 Pamiętam z czasów szkoły podstawowej ćwiczenie podczas lekcji chemii. Pani doprowadziła wodę do wrzenia i o dziwo temp. wrzenia wynosiła tylko 99°C. Całe doświadczenie odbywało się na wysokości ok. 450 m n.p.m, bo tak sobie wtedy mieszkałem :grin: . Wiadomo, że temp. wrzenia zmniejsza się wraz ze zmniejszaniem się ciśnienia atmosferycznego, a co za tym idzie wraz ze wzrostem wysokości n.p.m. Jednak 4,5 °C to zbyt duża wysokość jak na polskie warunki :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2008 Pamiętajmy o tym ,że czysta H2O nigdy nie ma 100 stopni!!! w trakcie gotowania a możemy podnieść powyżej dodając np. sól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Października 2008 Serdeczne dzięki za wszystkie rady i uwagi. Termometru niestety nie da się wyregulować, musiałbym go rozbić. W planach i tak miałem zakup drewnianego od Miro, więc bedzie jak znalazł. Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Października 2008 Serdeczne dzięki za wszystkie rady i uwagi. Termometru niestety nie da się wyregulować, musiałbym go rozbić. W planach i tak miałem zakup drewnianego od Miro, więc bedzie jak znalazł. Pozdrawiam Pools Spokojnie. Prawdopodobnie jest problem róznicy temp constans, który nie potęguje się wykładniczo tzn, że jeśli oszukuje o 5C w temp 20 i pokazuje 15, to zamiast 100 pokaże 95. Bardzo rzadko róznica rośnie wraz ze wrostem temp. RADA - Po prostu weź termometr kontrolny i wykonaj pomiary w trzech zakresach np w temp pokojowej, przy 50C i przy temp wrzenia a wtedy się dowiesz o ile oszukuje, bo być może da się go urzywać, pamiętając o stałej poprawce Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Października 2008 Czytam o tych termometrach i przy okazji dzisiaj wszystkie swoje termometry poddałam walidacji . Poszukaj w moich postach jak to zrobić .Dla nas najważniejszy przedział temperatur to 68-85 st C i w tych temperaturach sprawdzam swoje termometry , Najważniejsza to 70 st C -pomiar wewnątrz produktu . Nie obchodzi mnie temperatura wrzenia bo to widać jak woda wrze. Na ostatnim zdjęciu widać jak cyną zabezpieczyłem by nie przestawiła się tarcza względem bagnetu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Października 2008 W termometrach kotłowych konstrukcja oparta na działaniu "bimetalu" oraz cyfrowe wymagają okresowej korekty w oparciu o wzorcowe pomiary. Różnica wrzenia wody niezależnie od gęstości ( zawartość rozpuszczonych składników ) jest mała, natomiast uzależniona od ciśnienia w tym wysokości. Często zmiana pogody + miejsce zamieszkania, może wprowadzić w błąd podczas wrzenia przyjmując zakres około 99st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Października 2008 DZIADEK, Witam Mam ten sam termometr bagnetowy. Ostatnio sprawdziłem z termometrem laboratoryjnym rtęciowym i wskazał idealnie 75 st C tak jak rtęciowy. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Października 2008 DZIADEK, pochwal się patentem z przylutowaną blaszką na tym jednym termometrze tarczowym ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Października 2008 Jakiś czas temu ze znajomym kupiliśmy termometry o sondzie 30 cm .W między czasie podczas wędzenia złamała mi się sonda od innego termometru. Nauczony tym faktem wolę mieć w zapasie termometr zapasowy . I tak jako wzorzec dwa stare termometry rtęciowe ,jeden kontaktowy, drugi zwykły do porównywania temperatur, do tego termometr elektroniczny, reszta to robocze a więc trzy termometry kotłowe dwa termometry biometaliczne a więc tarczowe o sondzie 30 cm i te są najbardziej używane po prostu najlepsze szybkie w określeniu temperatury wody jak i wewnątrz produktu. Dwa termometry do wędzarni.Dodatkowo jeden w domu , jeden na działce i tak zrobiła się ich cała bateria . Opracowałem metodę do ich wyskalowania na podstawie wskazań testowych moich termometrów w temperaturach optymalnych potrzebnych w parzeniu wędlin i wędzonych .Ale wracając do lutu na blaszce uchwytowej wynikło to z tego że znajomy odstąpił mi ten termometr po wielu moich prośbach, ale bez tej blaszki , więc dorabiałem ją z blachy kwasoodpornej a więc nie sprężynującej ale wiadomo wywiercić otwór w takiej blaszce i to jeszcze pod odpowiednim kątem nie jest łatwo i tak otwór zrobił się o połowę większy jak potrzeba dlatego ten lut by zmniejszyć tą dziurkę.( Kempes ty taki dowcipniś nie próbuj zmniejszać innych dziurek- np. w aluminium bo ich nie zalutujesz ). Posiadanie jednego termometru to jest taka sytuacja jak wybranie się na ryby z jednym haczykiem przy wędce. W młodości miałem taką przygodę wybrałem sie na ryby tylko zarzuciłem haczyk z przynętą i od razu złapałem rybę która oberwała się na brzegu rybka ta nie była taka jaką chciałem złapać u nas zwana pierda nie wiem dlaczego tak- ale to zwykła ukleja. Więc wrzuciłem ją do wody i zabrałem się do założenia następnej przynęty i tu wystąpił problem bo jak na samą żyłkę założyć przynętę. A więc trzeba było zbierać się do domu a dlaczego to chyba będziecie wiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Października 2008 Bo pierda popłynęła z haczykiem :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.