sobol Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2008 Witam,Właśnie jestem w trakcie rozbierania dzika. Szynki już się mrożą, chcę wykroić karkówki i polędwice na wędzonki, może też coś z łopatek. Mam pytanie odnośnie skrzepów. Czy należy je dokładnie usunąć, czy też może takie mięso ze skrzepami pójść d kiełbasy?? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam PS. czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2008 Ja dokładnie usuwałam wszystkie skrzepy.Ale też jestem ciekawa,czy się stosuje usuwanie ich przy produkcji kiełbaski. :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2008 czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?Co masz na myśli pisząc krwisty. Mięso dzicze jest mocno czerwone bardziej w kolorze podobne do wołowiny niż do wieprzowiny , natomiast w okolicy rany postrzałowej jest ono mniej lub bardziej rozerwane w zależności jak dzik został strzelony. Ja wszystkie takie krwiste ,galaretowate skrzepy i mięso z wylewami w okolicy rany wycinam i przeznaczam dla pieska (jemu też się należy). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2008 krwiste kawałki miesa wyrzucasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2008 Witam,Dziękuję za szybkie odpowiedzi Skrzepy przeznaczę na karmę dla psa Mięso wiem że jest ciemne, jednak wszystkie kawałki są trochę upaprane krwią, wiem że z postrzelonego dzika nie da się spuścić całej krwi jak u świnki, jednak czy te "ślady" (nie skrzepy, ale np tłuszcz jest lekko różowy) krwi które dostaną się do kiełbaski, nie przeszkadzają? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2008 Generalnie nie pamiętam u nas takiego przypadku.Może ten dzik był żle strzelony ,dodatkowo długo leżał zanim go wypatroszyli .Trudno nie widząc tuszy coś mi powiedziec więcej, może ktoś inny spotkał się z taką sytuacją i coś Ci dopowie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Października 2008 Witam! kilkakrotnie przeprowadzałem rozbiór tuszy dzika który zginą od kuli.W zależności od miejsca postrzału gdzie zwierzę zostało trafione i w jakim stopniu się wykrwawiło. Czasem było bardzo ładnie wykrwawione , a niekiedy 40 % mięsa nie nadawało się do przerobu.Nawiązując do twoich pytań to:krwiaki,skrzepy,duże przekrwienia, mięsa krwawe - nie powinny się znajdować w kiełbasie,ponieważ krew jest bardzo krótkotrwała i szybko można ją zakazić co może spowodować przyśpieszoną reakcję psucia się produktu. Krwiak na przekroju kiełbaski może nas zniechęcić do dalszego spożywania. łuszcz dziczyzny wpada w barwę lekko różową to normalne.Do mięska na kiełbasę proponuję dołożyć tłustej wieprzowiny bo sama dziczyzna za chuda i może nam nie wyjść tak jak chcielibyśmy.życzę udanych wyrobów. :grin: Pozdrawiam :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Października 2008 Witam, Dziękuję wszystkim za porady.Krwawe mięsko i część kości poszło dla psa. W zamrażarce są dwie szynki, 4 kawałki polędwicy, i dwa kawałki z łopatki, niestety nie udało mi się wykroić niczego sensownego z karkówki . Szynki będą wędzone na zimno, czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? czy można uwędzone wyroby parzyć/piec? Dzik był dosyć tłusty i nie będę dodawać wieprzowiny. Wyszło prawie 20 kg mięsa na kiełbasy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Października 2008 czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? A to dlaczego? :shock: Nie widzę żadnych przeciwskazań, aby wędzić ciepłym dymem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2013 co myslicie o tym http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=bgFvcM7dqJ8 Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.