Skocz do zawartości

Rozbior dzika


sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie jestem w trakcie rozbierania dzika. Szynki już się mrożą, chcę wykroić karkówki i polędwice na wędzonki, może też coś z łopatek. Mam pytanie odnośnie skrzepów. Czy należy je dokładnie usunąć, czy też może takie mięso ze skrzepami pójść d kiełbasy?? Proszę o szybką odpowiedź.

 

Pozdrawiam

 

PS. czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?

Co masz na myśli pisząc krwisty. Mięso dzicze jest mocno czerwone bardziej w kolorze podobne do wołowiny niż do wieprzowiny , natomiast w okolicy rany postrzałowej jest ono mniej lub bardziej rozerwane w zależności jak dzik został strzelony. Ja wszystkie takie krwiste ,galaretowate skrzepy i mięso z wylewami w okolicy rany wycinam i przeznaczam dla pieska (jemu też się należy).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Skrzepy przeznaczę na karmę dla psa :)

Mięso wiem że jest ciemne, jednak wszystkie kawałki są trochę upaprane krwią, wiem że z postrzelonego dzika nie da się spuścić całej krwi jak u świnki, jednak czy te "ślady" (nie skrzepy, ale np tłuszcz jest lekko różowy) krwi które dostaną się do kiełbaski, nie przeszkadzają?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie nie pamiętam u nas takiego przypadku.Może ten dzik był żle strzelony ,dodatkowo długo leżał zanim go wypatroszyli .Trudno nie widząc tuszy coś mi powiedziec więcej, może ktoś inny spotkał się z taką sytuacją i coś Ci dopowie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! kilkakrotnie przeprowadzałem rozbiór tuszy dzika który zginą od kuli.

W zależności od miejsca postrzału gdzie zwierzę zostało trafione i w jakim stopniu się wykrwawiło. Czasem było bardzo ładnie wykrwawione , a niekiedy 40 % mięsa nie nadawało się do przerobu.Nawiązując do twoich pytań to:

krwiaki,skrzepy,duże przekrwienia, mięsa krwawe - nie powinny się znajdować w kiełbasie,ponieważ krew jest bardzo krótkotrwała i szybko można ją zakazić co może spowodować przyśpieszoną reakcję psucia się produktu. Krwiak na przekroju kiełbaski może nas zniechęcić do dalszego spożywania. łuszcz dziczyzny wpada w barwę lekko różową to normalne.

Do mięska na kiełbasę proponuję dołożyć tłustej wieprzowiny bo sama dziczyzna za chuda i może nam nie wyjść tak jak chcielibyśmy.

życzę udanych wyrobów. :grin:

Pozdrawiam :!:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziękuję wszystkim za porady.

Krwawe mięsko i część kości poszło dla psa. W zamrażarce są dwie szynki, 4 kawałki polędwicy, i dwa kawałki z łopatki, niestety nie udało mi się wykroić niczego sensownego z karkówki :(. Szynki będą wędzone na zimno, czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? czy można uwędzone wyroby parzyć/piec?

Dzik był dosyć tłusty i nie będę dodawać wieprzowiny. Wyszło prawie 20 kg mięsa na kiełbasy :)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.